ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πολιτικοί συμβολισμοί στον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Οι επιτυχίες των δύο δημάρχων είναι ομολογημένες και εμφανείς.

Ωστόσο πέρα από το αυτοδιοικητικό τους προφίλ , στους ανθρώπους αυτούς υπάρχουν ευδιάκριτοι πολιτικοί συμβολισμοί , οι οποίοι σ΄ένα πρώτο επίπεδο ανιχνεύονται τόσο δημοσκοπικά όσο στις κρίσεις των πολιτών.

Οι επιτυχίες των δύο δημάρχων είναι ομολογημένες και εμφανείς.

Ωστόσο πέρα από το αυτοδιοικητικό τους προφίλ , στους ανθρώπους αυτούς υπάρχουν ευδιάκριτοι πολιτικοί συμβολισμοί , οι οποίοι σ΄ένα πρώτο επίπεδο ανιχνεύονται τόσο δημοσκοπικά όσο στις κρίσεις των πολιτών.

Χωρίς πολλά- πολλά ήδη από την προηγούμενη φορά συγκέντρωσαν ή καλύτερα συσπείρωσαν το σύνολο , σχεδόν , των αυτοπροσδιοριζόμενων θιασωτών του χώρου του ριζοσπαστικού κέντρου αλλά και τμήματα του πολιτικού τόπου του συντηρητικού αστισμού . Ο Μπουτάρης το πέτυχε από την πρώτη φορά και ο Καμίνης ανεπιφύλακτα τώρα.

Και οι δύο ξεκίνησαν ή και ολοκλήρωσαν αλλαγές , δίδοντας εναύσματα τόλμης με τον Μπουτάρη να διασπά την κορπορατική συντεχνία της αποκομιδής απορριμάτων , να βρίσκει άκρες με το συντηρητικό εκκλησιαστικό κατεστημένο, να θεμελιώνει τουρισμό επιπέδου εξωτερικής πολιτικής με τους Τούρκους με αφορμή την καταγωγή του Κεμάλ μα το κυριότερο ν΄ αλλάζει την αισθητική του κυρίαρχου πολιτικού λόγου, που ίσαμε τότε εδράζονταν στον ματαιόδοξο Παπαγεωργόπουλο και στον εθνολαϊκιστή Ψωμιάδη.

Από την άλλη ο Καμίνης , ελάχιστα χαρισματικός μπροστά στον μεθοδικό ολετήρα Μπουτάρη , απέδειξε πως με πολιτική βούληση ένας νομικός της μεγάλης του Διαμαντούρου σχολής , μπορεί να κάνει θαυμάσιους προϋπολογισμούς , να συνεργάζεται διακριτά με την Εκκλησία, όντας κάτι άλλο ως προς την θρησκευτική πίστη , να συνεργάζεται πλήρως με την Πολιτεία σε κοινά θέματα , όπως το παρεμπόριο , χωρίς να παραλείπει σε καιρούς διαδηλώσεων να τονίζει τα ξεχωριστά όρια ανάμεσα στον Δήμο και την Πολιτεία.

Στο μεταξύ και οι δυό τους συγκρούστηκαν ανελέητα με την Χ.Α., πιο εκφραστικός ο Μπουτάρης , εξίσου όμως αμείλικτος κι αποτελεσματικός εντός των ορίων του ο Καμίνης.

Η ανάδειξή τους στην γενικότερη πολιτική γεωγραφία έγινε,στον ελάχιστο πολιτικό χρόνο , με γρήγορες ομογενοποιήσεις, τόλμη και βηματισμό.

Aν αλλάξουμε τον τρόπο αναζήτησης του Γκοντό , στο έργο του Μπέκετ , τότε ο Βλαδίμηρος κι ο Εστραγκόν πήγαν οι ίδιοι να τον βρούν και δεν τον περίμεναν ράθυμα και μεταφυσικά . Έτσι και οι δυό δήμαρχοι έβαλαν γκάζι στην λογική , προκρίνοντας τον ορθολογισμό , τον εμπειρισμό , εντέλει φέρνοντας οι ίδιοι λίγο – λίγο τον όσο Διαφωτισμό μας λείπει.. Ήταν επιλογή τους να το κάνουν , σε δυό ακραίες ή λιγότερο ακραίες περιοχές.

Αντίθετα , στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο χώρο , κυρίως ρεφορμιστικά σ/δημοκρατικό , ίσως επειδή κάποιοι είτε θέλουν για τον εαυτό τους τον κύριο ρόλο , όντας στάσιμοι στην αναμονή του Γκοντό , είτε γιατί θαρρούν πως κάποιοι άλλοι , που πήγαν μόνοι τους να τον βρούν είναι ανεπαρκείς και λίγοι στον παρόντα καιρό ( ΕΛΙΑ ) , είτε ακόμα γιατί στους αναζητητές του Γκοντό κάμποσοι προβάλλουν τα εικονίσματα κι όχι τον συμβολισμό και την ταπεινότητα της συνάθροισης μεγάλων ( ΠΑΣΟΚ ) και μικρών ( ανένταχτοι , κινήσεις ) , η ενότητα σκιάζεται από ασάφειες , ενδόμυχα μίση κι αρκετά περιττά προαπαιτούμενα .

Η δύσκολη , ημιτελής προσπάθεια της ΕΛΙΑΣ , αξίζει την συνέχισή της υπό το πρίσμα των συμβολισμών των δυό δημάρχων . Και παρά τις αναπτυξιακές της καχεξίες , είναι η μόνη – όχι η μοναδική – Κ/αριστερή υπόσταση των καιρών , έργω και όχι λόγοις , που δεν αρκείται – ή μάλλον , τον αρνείται – στον μεταφυσικό προσδιορισμό της , αλλά είναι δρώσα και γι’ αυτό ευάλωτη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top