ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πολιτικό φάουλ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μάς έδωσε «φιλική» συμβουλή για την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Να ψηφίσουμε το κόμμα του γιατί αλλιώς θα πέσει η κυβέρνηση. Υπόρρητα, αλλά σαφέστατα, καλούμαστε να συμπεράνουμε ότι αν αυτό το απευκταίο συμβεί, η χώρα θα βρεθεί σ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μάς έδωσε «φιλική» συμβουλή για την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Να ψηφίσουμε το κόμμα του γιατί αλλιώς θα πέσει η κυβέρνηση. Υπόρρητα, αλλά σαφέστατα, καλούμαστε να συμπεράνουμε ότι αν αυτό το απευκταίο συμβεί, η χώρα θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο, ειδικά σε μία στιγμή που «όλα κρέμονται» σε μια κλωστή. Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την πολιτική «σεμνότητα και μετριοπάθεια», αλλά αυτό πάει πολύ. Αυτός ο πολιτικός «εκβιασμός» είναι απαράδεκτος, ακόμη και αν προέρχεται από τον κ. Βενιζέλο. Δυστυχώς το ίδιο «επιχείρημα» επικαλούνται και άλλα αξιόλογα στελέχη και υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.

Το να εξαρτάται το μέλλον μίας χώρας από ένα κόμμα στο οποίο οι πολίτες σήμερα δίνουν ένα 5-7% είναι υπερβολικό. Ειδικά όταν τα περισσότερα άλλα κόμματα σημειώνουν δημοσκοπικά ίδια ή μεγαλύτερα ποσοστά. Ετσι και αλλιώς η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί δημοκοπική μειοψηφία, αλλά πολλοί, ίσως η πλειοψηφία, αναγνωρίζουμε ότι, τη στιγμή αυτή, η αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι το ζητούμενο. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι την «απαίτηση» να ψηφίσουμε ένα από τα δύο κόμματα που αποδεδειγμένα ευθύνονται, και τα δύο, για το χάλι της χώρας είναι ένδειξη πολιτικού θράσους.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι το επιχείρημα έχει βάση. Αν δεν ψηφίσουμε τα κόμματα της συγκυβέρνησης, «θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τα κάνει μάνταρα». Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία επικίνδυνη επιλογή είναι αδιαμφισβήτητο και, ευτυχώς, μας το επιβεβαιώνει καθημερινά με γελοιότητες όπως η επιλογή Γλέζου για το ευρωψηφοδέλτιο ή η αφωνία στην «υπόθεση Κορτζίδη». Το ότι μπορεί να βρεθεί στην κυβέρνηση, όμως, είναι η αποθέωση του non sequitur. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αποτελεί παρένθεση, μία επίπτωση της πολιτικής απαξίωσης που έφερε την κρίση και την οποία, ευτυχώς, δεν θα πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά.

Αν δεν ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, μικρό το κακό. Στη Δημοκρατία, λένε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται ένα καινούργιο κόμμα, με διπλάσιο ποσοστό και δεκάδες επιτυχημένα και δημιουργικά στελέχη. Ενα κόμμα που έχει διακηρύξει ότι πιστεύει στη συνεργασία και, μάλιστα, δεν ζητάει ανταμοιβή γιʼ αυτό. Ενα κόμμα χωρίς βαρίδια, περισσότερο κατάλληλο να ελέγξει τη Νέα Δημοκρατία όταν ενεργεί ως γαλάζιο ΠΑΣΟΚ ή ΧΑ light. Η γενιά του ΠΑΣΟΚ, που ακόμη δεν ξεπουλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δικαίωμα να ζητήσει συγνώμη. Δεν έχει δικαίωμα να εκβιάζει υποσχόμενη κάτι που δεν μπορεί να δώσει, δηλαδή αυτό που δεν ήξερε πώς ή δεν θέλησε να δώσει όταν μπορούσε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top