ΑΡΘΡΑ

Πολιτισμικό χάσμα

Στην τελευταία πενταετία τρία κόμματα γνώρισαν το δράμα της αυτομαστίγωσης με την ψήφιση Μνημονίων. Πρώτα το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ, και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες, βρέθηκαν στην ανάγκη να συμβιβαστούν με τη συνείδησή τους. Ακόμη χειρότερα,  να ψηφίσουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να δικαιολογήσουν στους εαυτούς τους, πόσο μάλλον στους ψηφοφόρους τους. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Βουλευτής βρίσκεται αντιμέτωπος με την παραίτηση ή τον εξευτελισμό. Είναι ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τη διαφορά στην αντίδραση των βουλευτών των δύο ως τότε κυβερνητικών κομμάτων σε σύγκριση με τους σημερινούς της Κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ. Ειδικά για τους πρώτους που είχαν και κάποιο … «ηθικό πλεονέκτημα».

Τόσο οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ δεν άντεξαν περισσότερο από δύο χρόνια  και οι Κυβερνήσεις τους «έπεσαν». Δεκάδες βουλευτές «λύγισαν» μπροστά στο βάρος της αθέτησης προεκλογικών υποσχέσεων και της υποχρέωσης να πάρουν ακόμη δυσκολότερα μέτρα. Οι Κυβερνήσεις δύο ιστορικών πολιτικών σχηματισμών κυριολεκτικά συνετρίβησαν  μπροστά στην πραγματικότητα για την οποία είχαν και την ευθύνη. Στην πραγματικότητα, οι Βουλευτές τους αρνήθηκαν να πουν, πάλι, ψέματα στους πολίτες που τους εξέλεξαν.

Η διαφορά με το κόμμα της Αριστεράς που κυβερνά σήμερα είναι εντυπωσιακά θλιβερή. Το δυσβάστακτο πακέτο μέτρων που επιβάλλεται να ψηφιστεί τώρα είναι αποκλειστικά δικό τους δημιούργημα. Είναι το τίμημα του τραγικού 2015 και της ανεύθυνης πολιτικής που ακολούθησαν οι τότε και τώρα κυβερνώντες. Αλλά, είναι και η τιμωρία ενός λαού που δεν φαίνεται να μαθαίνει ούτε από τα δικά του λάθη. Ενός λαού που μαζεύτηκε στις Πλατείες και καταριόταν τη Βουλή που τώρα ψηφίζει χίλιες φορές βαρύτερα μέτρα με τη «δική» του Κυβέρνηση, που αυτός «έστειλε» στη Βουλή.

Στην πορεία των τριών χρόνων που πέρασαν, αυτή η Κυβέρνηση, που προέρχεται από τις Πλατείες, ψήφισε και εφάρμοσε Μέτρα που, μπροστά τους, τα προηγούμενα ήταν Χριστουγεννιάτικη Ιστορία. Επιδεικνύοντας έναν αναίσχυντο πολιτικό μιθριδατισμό, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ή να αγνοούν τί σημαίνει αυτό για την ηθική τους υπόσταση. Είναι τόσο φανερό πως «το κάνουν για την καρέκλα», που αρνούνται πια να το υπερασπισθούν. Όλες αυτές τις μέρες, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάσχουν από μία ιδιότυπη «πολιτική αφωνία». Είναι φανερό πως αυτό δεν οφείλεται σε ντροπή αλλά σε αμηχανία. Τα ιδεολογικά τους «όπλα» δεν χρησιμεύουν, πλέον, ως δικαιολογία της εξαπάτησης στην οποία επιδίδονται χωρίς αιδώ.

Η σύγκριση με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παραιτήθηκαν αντί να προδώσουν ιδέες και ψηφοφόρους είναι συντριπτική. Αν κανείς ψάξει για εξήγηση, μόνο στο πολιτισμικό τους υπόβαθρο θα τη βρει. Μέτοχοι σε μία πολιτική παράδοση και ιστορία, με ιδρυτές και αρχηγούς μεγάλα ονόματα, με ιδεολογικές ρίζες και επεξεργασίες δεκαετιών, δεν μπορούσαν να ανεχθούν αυτό που θεωρούσαν υποχώρηση και προδοσία της υπόσχεσης στους ψηφοφόρους τους. Οι περισσότεροι φέρθηκαν έντιμα και παρέδωσαν την έδρα τους. Αυτή είναι η διαφορά με τους σημερινούς «κατσαπλιάδες». Ο περίφημος «πολιτικός τους πολιτισμός» τους επιτρέπει και να «ψηφίζουν για τριάκοντα αργύρια». Ντροπή σε αυτούς και στους ψηφοφόρους τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top