ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πορείες και διαδηλώσεις

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Από τις 8 Μαΐου 2010, ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας (το Μνημόνιο) ώς τα τέλη του Μαρτίου φέτος, δηλαδή σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 20.210 πορείες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι 6.266 από αυτές στην Αττική,

Από τις 8 Μαΐου 2010, ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας (το Μνημόνιο) ώς τα τέλη του Μαρτίου φέτος, δηλαδή σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 20.210 πορείες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι 6.266 από αυτές στην Αττική, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα και τα ανακοίνωσε τις προάλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν προσθέσουμε και αυτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα, είναι πολύ πιθανό οι πορείες και οι διαδηλώσεις να έφτασαν τις 20.400 περίπου μέσα σε ολόκληρη τετραετία του Μνημονίου. Αρα 5.100 τον χρόνο περίπου, ή σχεδόν 14 πορείες και διαδηλώσεις την ημέρα, περιλαμβανομένων των Κυριακών. Αν αφαιρεθούν οι Κυριακές, οι κινητοποιήσεις αυτού του τύπου ανεβαίνουν στις 16,3 κάθε εργάσιμη ημέρα, μαζί με τα Σάββατα, σε απλά μαθηματικά!

Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, με τέτοια και τόση συχνότητα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, προφανώς επί παντός επιστητού.

Αγνωστο αν μπορεί να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια το συνολικό οικονομικό κόστος, καθώς πολλές από τις διαδηλώσεις και τις πορείες συνοδεύονται από στάσεις εργασίας και απεργίες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν καθυστερήσεις που μεταφράζονται σε χαμένες εργατοώρες σε τρίτους πολίτες και συχνότατα δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις αγορές των κέντρων των πόλεων, ειδικά της Αθήνας. Πέρα από το κόστος των καταστροφών που συνόδευαν αρκετές από τις διαδηλώσεις, αλλά και το κόστος των κινητοποιήσεων της Αστυνομίας.

Στις Δημοκρατίες το δικαίωμα της διαμαρτυρίας δεν συζητείται. Ούτε είναι δυνατόν να παραβλέψει κανείς την οικονομική κρίση, η οποία όμως κτύπησε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι ότι οι υπερβολές και η ασυδοσία που ενδημούν στην Ελλάδα βάζουν μεγάλα εμπόδια στη δυνατότητα ανάκαμψης. Με αυτήν την έννοια είναι θαύμα ότι υπάρχει ακόμη οικονομική ζωή στη χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top