ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πορείες με απορίες

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα μεσημέρι μαζί με φίλο στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους. Κάποια στιγμή βλέπουμε την Πανεπιστημίου άδεια από αυτοκίνητα ενώ σε λίγο ξεπρόβαλαν στη μέση του δρόμου 30-40 άτομα που διαδήλωναν έχοντας καταλάβει ολόκληρο το οδόστρωμα. Το γνωστό ψυχοφθόρο χάος επικρατούσε ταυτόχρονα σε όλους τους κάθετους δρόμους.

Θυμήθηκα τη σκηνή χθες, με αφορμή την πρόσκληση του Δένδια σε εκπροσώπους εργαζομένων να συζητήσουν τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για τις καθημερινές μικρές διαδηλώσεις, που δεν είναι και λίγες. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 796 πορείες με λιγότερα από 200 άτομα, που έκλεισαν το κέντρο της Αθήνας. Κάτι παραπάνω από δύο διαδηλώσεις την ημέρα! Ομολογώ ότι προέβλεψα εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της σύσκεψης αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γνωρίζοντας, όπως όλοι, πρόσωπα και αντιλήψεις.

Ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ δήλωσε βέβαιος ότι «ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλεται με διατάγματα…» (Ίσως με παρακάλια; Με προσευχές; Με τάματα;) Και πρόσθεσε: «Η ΓΣΕΕ συζητά με την κοινωνία των πολιτών και τη δημοτική αρχή της πόλης για τις πορείες…». Καμία αντίρρηση, φτάνει να πει στην κοινωνία όλων των πολιτών πότε θα τελειώσουν οι συζητήσεις -αν έχουν αρχίσει- και ποια ήταν τα συμπεράσματα. Ωστόσο, εδώ ο πρόεδρος, όπως και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ουδείς αναφέρεται σε απαγορεύσεις μ α ζ ι κ ώ ν διαδηλώσεων διαμαρτυρίας πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων, ούτε για παρόμοιες απαγορεύσεις σε επετείους σημαντικών γεγονότων για την εργατική τάξη. Το θέμα που καίει την πρωτεύουσα και τους πολίτες της είναι οι εκατοντάδες «διαδηλώσεις» 50, 100, 150 ατόμων, που θα μπορούσαν απρόσκοπτα να γίνουν στα πεζοδρόμια, όπως σε όλες τις πόλεις του πολιτισμένου κόσμου. Αυτή την καταστροφική τακτική πώς θα την αντιμετωπίσουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τα άλλα παιδιά; Φυλάνε επτασφράγιστο το μυστικό τους…

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αναμενόμενα αμετροεπή: «Φαίνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες…», όπου ανάμεσα στο γκρέμισμα των πολιτικών ελευθεριών είναι και «η επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό»! Και με προσωπική δήλωση ο Στρατούλης: «Η τρικομματική κυβέρνηση θέλει να βάλει στο γύψο και τις διαδηλώσεις…».

Γύψο ο Στρατούλης, γύψο και το ΠΑΜΕ που αμετανόητα μεγαλόστομο και ωμό, διακήρυξε ότι «Μπαίνει στο γύψο το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει»(όπου λαός είναι τα 2ΟΟ άτομα που γίνεται λόγος) και πρόσθεσε κάτι που λέει συχνά, νομίζοντας ότι έτσι διασκεδάζει την οργή των επαγγελματιών, εμπόρων και καταναλωτών: «Λες και το πρόβλημα του κόσμου για να ψωνίσει είναι το ωράριο και οι διαδηλώσεις και όχι οι άδειες τσέπες…». Κουτοπονηριές, διότι πιστεύω πως ούτε ο Κουτσούμπας αγνοεί πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες -αυτή την περίοδο και τουρίστες – που θέλουν να φτάσουν στα εμπορικά της Αθήνας συνεισφέροντας έστω με λίγα χρήματα στον τζίρο των εμπόρων που βασανίζονται.

Αλλά ας πούμε ότι όλοι κυκλοφορούν με «άδειες τσέπες». Ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Παναγόπουλος και Σία δεν πρέπει κάποτε να απολογηθούν στα εκατομμύρια πολιτών της ευρύτερης περιοχής, που θέλουν να φθάσουν ή να διασχίσουν το Κέντρο για την καθημερινή τους δουλειά, την πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε νοσοκομεία, σε επείγουσες προσωπικές υποθέσεις;

(Απορία: Μα, τι κάθεσαι και γράφεις τα αυτονόητα, αφελή αρθρογράφε; Ρίξε καμία αντιμνημονιακή κορώνα να έλθουν όλοι στα ίσια τους.)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top