ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Πού βρίσκεται κρυμμένη η Ελληνίδα Maggie;

Η αφορμή δόθηκε από τα πρόσφατα, ο προβληματισμός με γυροφέρνει σταθερά. Γιατί οι γυναίκες μειοψηφούν στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Ορισμένοι υποστηρίζουν την κατάργησης της ποσόστωσης, καθότι, όταν τα ευαγή θήλεα εκλείπουν, εξαναγκάζουν το κόμμα στη λιγότερη κακή λύση, αποκλείοντας την άριστη που είναι γένους αρσενικού. Άλλοι ισχυρίζονται πως, χωρίς τις ποσοστώσεις, οι γυναίκες δε θα διάβαιναν ποτέ το κατώφλι της Βουλής.

Η αφορμή δόθηκε από τα πρόσφατα, ο προβληματισμός με γυροφέρνει σταθερά. Γιατί οι γυναίκες μειοψηφούν στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Ορισμένοι υποστηρίζουν την κατάργησης της ποσόστωσης, καθότι, όταν τα ευαγή θήλεα εκλείπουν, εξαναγκάζουν το κόμμα στη λιγότερη κακή λύση, αποκλείοντας την άριστη που είναι γένους αρσενικού. Άλλοι ισχυρίζονται πως, χωρίς τις ποσοστώσεις, οι γυναίκες δε θα διάβαιναν ποτέ το κατώφλι της Βουλής.

Η συζήτηση είναι παρελκυστική. Δεν πιστεύω ότι οι νόμοι επιβάλλουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Όποια γουστάρει τολμάει. Στο Χάος; Ναι στο Χάος. Όπως και οι άνδρες. Και ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιες. Βλέπε, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Βάσω Κιντή. Βάσω Κιντή και Αντιγόνη Λυμπεράκη. Και φυσικά, η λατρεμένη μου Maggie. Αν αυτή μπόρεσε σε εκείνη την εποχή, σε εκείνη την κοινωνία, σε εκείνη τη συνθήκη, γιατί όχι και τώρα; Τι λείπει;

Δεν προλαβαίνουν οι καριερίστες να συνδυάσουν δουλειά, σπίτι και έδρανο; Δε θέλουν οι μανούλες να λείψει από το Νικολάκη η πατατούλα η ψητή, αλλά ανέχονται το άθλιο σχολείο που φοιτά ο Νικολάκης; Λοιπόν, ας αφήσουμε τα αστεία. Οι άνδρες που εμπλέκονται με την πολιτική δεν είναι όλοι «Πασάδες στα Γιάννενα» με μια γυναίκα-Robocop από πίσω, να φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα, για να σώζουν εκείνοι απερίσπαστοι τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι άνθρωποι που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στον επαγγελματικό στίβο και παλεύουν ασθμαίνοντας. Σαν τις γυναίκες ένα πράγμα.

Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι η υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική, αλλά απέκδυση της πολιτικής από το θεσμικό της φόρεμα. Γιατί δηλαδή να μη σκεφτώ ότι το κόμμα που αντιδρά στην ποσόστωση το κάνει μόνο και μόνο, επειδή δεν κατόρθωσε να προσελκύσει γυναίκες υποψηφίους και θέλει να κλείσει το κενό με άνδρες (άξιους, οκ, καμία αντίρρηση); Αν είχε δηλαδή 30 «εξίσου άξιες» γυναίκες, θα ήταν όλα οκ, αλλά τώρα που δεν, υπάρχει θέμα; Αυτό είναι το ζήτημα; Αν έχουμε αντίρρηση με το πνεύμα του νομοθέτη θα έπρεπε να επιστρατεύσουμε διαφορετικά επιχειρήματα. Από την άλλη, το κόμμα που υποστηρίζει την ποσόστωση μήπως το κάνει επειδή έχει ικανές και αρκετές γυναίκες για να στηρίξει το ψηφοδέλτιό του και θέλει να στριμώξει τον αντίπαλο; Καχύποπτη, ε; Είναι που ξεσπάνε τέτοιες συζητήσεις σταθερά πριν τις εκλογές και ποτέ άλλοτε.

Πιστεύω σταθερά, ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού, το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι, αλλά ο φόβος και ο φθόνος των περισσοτέρων (ανδρών και γυναικών), έναντι εκείνων των γυναικών που διαθέτουν φαλλικότητα. Μην πάτε μακριά, θυμηθείτε τι έχουμε σύρει στη Μέρκελ, άνδρες και γυναίκες, επιστρατεύοντας φυσικά και όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη γυναικεία παρουσία, λιγνή, ψηλή, κλπ,κλπ,κλπ. Από την άλλη για τη Λαγκάρντ, μιλάμε προσβλητικά μόνο για τη σεξουαλικότητά της και όχι για την εμφάνισή της. Γαλλίδα είναι, παίζει άλλο στερεότυπο εκεί. Να μην υπεισέλθω σε μαλλιαρά…

Στα του οίκου μας. Ας μην κοροιδευόμαστε. Ξέρουμε καλά την κοινωνία στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε. Έχουμε ευθύνη. Σε αυτήν την κοινωνία οι περισσότερες γυναίκες ψάχνουν την εξουσία σε λάθος μέρος και οι περισσότεροι άνδρες τη διαχειρίζονται με λάθος τρόπο. Γι’ αυτό και ο ιός του 60άρη μεταλλαγμένου σε 15άρη. Πανδημία. Και δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο φόβος των ανδρών για τη φαλλικότητα των γυναικών, αποκλείει τεχνηέντως εκείνες που μπορούν και μένουμε συνήθως με εκείνες που δεν. Και ασχολούμαστε με εκείνες που δεν. Γιατί τις άλλες, τις φθονούμε.

Όταν παλεύεις να ισιώσεις τα μπατζάκια σου ως γνήσιος αρσενικός, αντέχεις τώρα να σου τη βγαίνει ξώφαλτσα η αεράτη παντελονού; Όταν κυνηγάς την εξουσία μέσα στο σπίτι σου ως γνήσια απόγονος της μήτηρ σου, αντέχεις τώρα να βλέπεις την άλλη να κυνηγάει την εξουσία εκεί που πρέπει και όπως της αρμόζει; Αντέχεις να τη βλέπεις να προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. ενώ εσύ έχεις επενδύσει τη ζωή σου στο να διατηρήσεις σταθερή την Κεντρομόλο μέσα στην οικογένεια, μην και ξεφύγει κανείς από τον κύκλο;

Και βέβαια, υπάρχουν και οι Άλλοι άνδρες, για τους οποίους γράφω αραιά και που.. Και οι Άλλες γυναίκες για τις οποίες γράφω συνέχεια. Αλλά ας αφήσουμε τους ανθρώπους ήσυχους λέω εγώ και ας κοιτάξουμε να χτίσουμε τον μικρόκοσμο που μας αξίζει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top