ΑΡΘΡΑ

Πριν να είναι αργά…

Το τοπίο στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι θολό. Είναι φανερό ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαφορές αυτές εξομαλύνονται κάτω από την πίεση των εταίρων μας και της τρόικας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η χώρα έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Να δώσει επιτέλους δείγματα γραφής ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις…

Το τοπίο στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι θολό. Είναι φανερό ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαφορές αυτές εξομαλύνονται κάτω από την πίεση των εταίρων μας και της τρόικας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η χώρα έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Να δώσει επιτέλους δείγματα γραφής ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή και ταυτόχρονα, να μην επιτείνει την ύφεση και να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, αποτρέποντας συγχρόνως την κοινωνική έκρηξη.

Γι’ αυτό το τιτάνιο έργο, δεν αρκούν αναγκαστικές επίπλαστες συμφωνίες, ούτε μια απλή μετρολογία. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, μελετημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο εθνικής στρατηγικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τα τρία κόμματα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου και στην επίτευξη μιας βαθιάς συμφωνίας επ’ αυτού. Ασφαλώς δεν είναι καλό δείγμα γραφής, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να είναι το ψαλίδισμα της μεταρρύθμισης στην Ανωτάτη Εκπαίδευση. Και για την ουσία καθεαυτή του θέματος, αλλά και για το μήνυμα που εκπέμπεται και στο λαό και στους εταίρους μας. Ότι δηλαδή, οι ισχυρές συντεχνίες και οι βίαιες μειοψηφίες επιβάλλουν πάντα τις απόψεις τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει γρήγορα τον βηματισμό της, τη δυναμική της και τη μεταρρυθμιστική της πνοη. Γιατί, δυστυχώς, είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Αν αποτύχει, καραδοκεί η χρεοκοπία, η καταστροφή και η εποχή των άκρων.

Αλλά και στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι πολιτικές διαφορές, οι διαμάχες, οι προσωπικές στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Η ΔΗΜΑΡ, δυστυχώς, πρωταγωνίστησε στις αντιμεταρρυθμιστικές απόπειρες στην Παιδεία. Κι όμως, ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο πολύ ανάγκη ο τόπος από μια ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση συγκρότηση ενός φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης. Ενός φόρουμ στο οποίο θα μετέχουν το ΠΑΣΟΚ, με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του, η ΔΗΜΑΡ, οι κεντροαριστερές πολιτικές κινήσεις χωρίς αποκλεισμούς, προσωπικότητες με ισχυρή ιστορική παρουσία στο σοσιαλδημοκρατικό και εκσυγχρονιστικό χώρο, δυνάμεις της οικολογίας, κινήσεις του φιλελεύθερου χώρου.

Ο διάλογος και η συνεννόηση είναι μονόδρομος για την επιβίωση του χώρου. Προσωπικοί και συλλογικοί εγωισμοί, θα αποδεδειχθούν ανιστόρητοι. Δράση τώρα. Πριν να είναι αργά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top