ΑΡΘΡΑ

Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη

Αυτή η εβδομάδα είχε εξελίξεις που μας έκαναν αισιόδοξους για την δημιουργία της ενωμένης κεντροαριστεράς, του ενδιάμεσου πόλου, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Η συνάντηση στο Στρασβούργο του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Μάρτιν Σούλτς και τον Χανς Σβόμποντα ξεκαθάρισε τα πράγματα. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα κατεβεί ένα ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σε αυτό θα μετάσχουν όλες οι δυνάμεις που αποδέχονται την προγραμματική πλατφόρμα του ΕΣΚ, δηλαδή όλες οι δυνάμεις της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όσες δυνάμεις αποδέχονται ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο.

Επομένως και προς την ΔΗΜΑΡ, στο βαθμό που δηλώνει ότι αποδέχεται τις αρχές του ΕΣΚ. Στο χέρι της είναι να μετάσχει στην μεγάλη κοινή προσπάθεια.

Πάντως μικροκομματικά παιχνίδια να εμφανίσει κάποιος το μαγαζάκι του σαν δεύτερο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα επιτραπούν.

Η άλλη θετική εξέλιξη ήταν η δημιουργία της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης.

Διαβάζοντας κανείς τα ονόματα βλέπει ότι τα περισσότερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που της έδιναν τον τολμηρό, μεταρρυθμιστικό και υπεύθυνο χαρακτήρα της είναι εκεί. Μαζί με πολλά πολύ αξιόλογα ανένταχτα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η κίνηση θα είναι βασικός πυλώνας της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Θετική ήταν επίσης η απόφαση της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου να μετάσχει στην ελληνική ελια, εγκαταλειποντας τα χωρις αρχες παιχνίδια με την ηγετικη ομαδα της ΔΗΜΑΡ. Ο Ανδρεας είναι καλοδεχούμενος, γιατι παρα τα πολύ σοβαρα λάθη του, δεν παύει να είναι ένα αξιόλογο μεταρρυθμιστικό κεντροαριστερό στέλεχος.

Τέλος σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στον οικολογικό χώρο.

Η ακραία αριστερίστικη στροφή των Οικολόγων Πράσινων απελευθερώνει δυνάμεις και κάνει κυρία έκφραση του οικολογικού χώρου την ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Κατά την άποψη μου συγκροτείται η πλουραλιστική προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, την πρωτοβουλία των 58, την Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση, την Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, την ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, την Δυναμική Ελλάδα, την Πρωτοβουλία Β, την Πολιτεία 2012,το ΜΠΡΟΣΤΑ, τους Νέους Μεταρρυθμιστές, τις τοπικές πρωτοβουλίες που συγκροτούνται.

Η συνδιάσκεψη που επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση Βενιζέλου με Σούλης και Σβόμποντα θα καθορίσει το προγραμματικό πλαίσιο και τον τρόπο ανάδειξης του ευρωψηφοδελτιου.

Βεβαίως το πρόγραμμα των ευρωεκλογών είναι αυτό του ΕΣΚ.

Όμως χρειάζονται επειγόντως και δίκες μας προγραμματικές επεξεργασίες για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια, την μεταμνημονιακη Ελλάδα.

Και βεβαίως πρέπει να συνέχισθεί η οργανωτική και πολιτική δουλειά.

Πρέπει να έλθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να γίνει γνήσιο λαϊκό κίνημα.

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να ριχθεί στην συμμέτοχη των νέων.

Περάν των ευρωπαϊκών εκλογών σημασία έχει να στηρίξουμε σε όλη την Ελλάδα περιφερειακά και δημοτικά μεταρρυθμιστικά σχήματα που θα φτιάξουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να πέσει στην στήριξη του κινήματος των πέντε δημάρχων.

Είναι μια τολμηρή ριζοσπαστική προσπάθεια στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα το μεταρρυθμιστικό χώρο.

Ο ρόλος του μπορεί να είναι καταλυτικός.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι μέρες αγώνα και προσπάθειας.

Κάτι μου λέει όμως ότι η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη θα είναι η έκπληξη των εκλογών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top