ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Προοδευτικός τρίτος πόλος και Δημοκρατική Αριστερά

Η πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού «τρίτου πόλου» προκύπτει ως αναγκαιότητα για την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης προς τις πολιτικές που κυριαρχούν στην ζωή της χώρας. Δεν έχει νόημα ως στόχευση κομματικής αναπαραγωγής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού «τρίτου πόλου» προκύπτει ως αναγκαιότητα για την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης προς τις πολιτικές που κυριαρχούν στην ζωή της χώρας. Δεν έχει νόημα ως στόχευση κομματικής αναπαραγωγής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η πολιτική πρόταση του τρίτου πόλου αφορά πρωτίστως μια πολιτική εξόδου από την κρίση και μια νέα προοπτική για τη χώρα. Η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από αυτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αφορά ούτε στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου ούτε στην ανέξοδη και λαϊκίστικη μονομερή καταγγελία του που αρνείται κάθε αλλαγή. Αφορά την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ταυτόχρονα όμως με δημοκρατία – κοινωνική συνοχή – ανάπτυξη προς όφελος όλων. Τα πολιτικά όρια του εγχειρήματος του τρίτου πόλου είναι ευρεία. Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Αφορά τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, το τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που αναζητά δρόμους υπέρβασης της καθεστηκυίας πολιτικής, τις δυνάμεις του δημοκρατικού μεταρρυθμισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων και όλους όσους θέλουν να αντιπαρατεθούν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Σημαντική πρόκληση είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις επιλογές του και αντικειμενικά αυτοπροσδιορίζεται σε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο. Ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με συντηρητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας σε πληθώρα θεμάτων που θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Δεν αποκλείουμε τίποτα στο μέλλον όμως όσο είναι ταυτισμένο με την πάση θυσία συμμετοχή στην κυβέρνηση και συναινεί σε συντηρητικές πολιτικές δεν μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο αυτής της πρότασης.

Ο τρίτος πόλος παράλληλα στοχεύει στην ανανοηματοδότηση της πολιτικής και της σχέσης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Στην ενίσχυση των διαδικασιών καθορισμού της πολιτικής « από τα κάτω προς τα πάνω» , την προσέγγιση επί του πραγματικού χωρίς καλλιέργεια αυταπατών, την υπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος, την θεσμική θωράκιση και την αυτονομία, την ενίσχυση των διαδικασιών λογοδοσίας, την ανατροπή του αποκλεισμού των νέων και την ισότιμη θέση τους στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

Η πολιτική λειτουργία του τρίτου πόλου, δεν θα είναι απλό παρακολούθημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά θα κατοχυρώνει τις σχέσεις ισοτιμίας των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και στις δράσεις που αναπτύσσονται.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top