ΑΡΘΡΑ

Προς την ελληνική Προοδευτική Συμμαχία;

Ενώ η εικόνα της πολυδιάσπασης του ευρύτερου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απογοητεύει τους περισσότερους, κάποια σημάδια δημιουργούν ελπίδα αντιστροφής. Για να αρθεί επιτέλους το παράδοξο, να έχουμε, από τη μια, συρρίκνωση του χώρου, και από την άλλη, νέες «φορεογεννέσεις» και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων από τα πολιτικά δρώμενα, αντί για σύγκλιση/συσπείρωση σε μια νέα βάση.

Τελευταία αναλαμπή ήταν η προ εξαμήνου μεγάλη συγκέντρωση στο Γκάζι, που οργάνωσαν οι 6 κινήσεις πολιτών (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πολιτεία, Πρωτοβουλία Β), με τη συμμετοχή τότε όλων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων και Προσωπικοτήτων) στα πάνελ συζητήσεων και στο ακροατήριο, για πρώτη, αλλά δυστυχώς, τελευταία φορά. Η απόφαση εκεί ήταν η δημιουργία ενός Φόρουμ για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και τη διαμόρφωση νέων ιδεών και προτάσεων απέναντι στην κρίση, την ύφεση και στα γενικότερα θέματα και προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

Παρά τις προσπάθειες όμως πολλών ανθρώπων, όχι μόνο από τις κινήσεις, αλλά και μέσα και έξω από τα κόμματα, δεν κατέστη δυνατόν να υπερτερήσουν τα στοιχεία της συνεννόησης στην κατεύθυνση μιας συστηματικής οργάνωσης του διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων του ίδιου ιδεολογικοπολιτικού στίγματος, χωρίς μάλιστα να αναιρούνται οι υπάρχουσες οργανωτικές δομές τους. Μετά τις εξελίξεις αυτές, η υπόθεση Φόρουμ είχε ένα άδοξο τέλος, τουλάχιστον έτσι όπως το είχαμε αποφασίσει στο Γκάζι,.

Ξεκινάμε λοιπόν πάλι από την αρχή το θέμα της σύγκλισης των κεντροαριστερών/σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, όχι γιατί κάποιοι έχουν κολλήσει σ’αυτό, αλλά γιατί καταρχήν το ζητάει το 63% της κοινής γνώμης, όπως έδειξε το τελευταίο γκάλοπ της GPO. Και αυτό είναι μεν ένα παλιό, αλλά ταυτόχρονα παραμένει επίκαιρο και καθοριστικό πρωταρχικό στοιχείο που κανένας δεν μπορεί να αγνοεί. Το δεύτερο στοιχείο είναι η πρόσφατη συγκρότηση της ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας, ως το νέο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι μία ακόμη αφορμή και μία ανάγκη για την αντίστοιχη ελληνική απάντηση, με τη δημιουργία της ελληνικής Προοδευτικής Συμμαχίας.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόσφατη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που πρέπει και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κρίσιμα θέματα, πολλά από τα οποία είναι ήδη στο τραπέζι, για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση και πολλά άλλα θα τεθούν σύντομα με αφορμή τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μια ευρεία Ομάδα Πρωτοβουλίας με πρόσωπα από όλα τα «μετερίζια» και τους ανένταχτους, που θα οργανώσει τα επόμενα προσεκτικά βήματα για την ελληνική Προοδευτική Συμμαχία. Ομάδα που δεν θα καταγραφεί ως ένα ακόμη σχήμα στο χώρο και δεν θα αντιπαρατεθεί με κανέναν. Μόνος στόχος της, η ευόδωση της προσπάθειας συνεννόησης και συγκλίσεων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top