ΑΡΘΡΑ

Προτάσεις, όχι οχλοβοή…

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και των υποψηφίων, όπως διεξήχθη στο ελάχιστο χρονικό διάστημα και στο φορτισμένο κλίμα της εντεινόμενης κρίσης, επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι τώρα δεν είναι καιρός για εκλογές, αλλά για προσπάθεια στοιχειώδους ανάταξης της χώρας.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και των υποψηφίων, όπως διεξήχθη στο ελάχιστο χρονικό διάστημα και στο φορτισμένο κλίμα της εντεινόμενης κρίσης, επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι τώρα δεν είναι καιρός για εκλογές, αλλά για προσπάθεια στοιχειώδους ανάταξης της χώρας. Δυστυχώς, κυριάρχησε το πείσμα και η αμετροέπεια και έτσι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Δύο αποδυναμωμένα κόμματα «εξουσίας» που μας έφεραν εδώ που είμαστε, τρία αριστερά κόμματα που υπόσχονται να μη μας αφήσουν να ορθοποδήσουμε και δύο-τρία άλλα, μικρότερα, που είναι μάλλον αρμοδιότητας ψυχιάτρου, αποτελούν τις επιλογές του έλληνα ψηφοφόρου. Σε αυτό το σκηνικό, το κόμμα της Δράσης του Στέφανου Μάνου, αποτελεί μία όαση «κοινής λογικής» και αποδεδειγμένης δημιουργικής πνοής. Μέσα στον πολιτικό «θόρυβο», τις απειλές για «ανυπακοή» και λαϊκά δικαστήρια ένθεν και ένθεν του πολιτικού φάσματος, η Δράση προβάλλει ορισμένες συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου. Οι προτάσεις αυτές έχουν αρχίσει να ακούγονται και για το λόγο αυτό παρατηρούμε αύξηση της εκλογικής επιρροής της Δράσης.

Ιδιαίτερα θετική απήχηση έχει η πρόταση για Εθνική Σύνταξη700 € σε όλους, χωρίς εισφορές, στην ηλικία των 67. Έχει διευκρινιστεί ότι αυτό είναι το ελάχιστο εγγυημένο για όλους, εργαζόμενους και ανέργους, αγρότες και βουλευτές, άνδρες και γυναίκες. Η παράλληλη κατάργηση των εισφορών, σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να συμπληρώνουμε κατά βούληση, όταν και όσο μπορούμε, στη διάρκεια του εργάσιμου βίου μας, το εισόδημά μας μετά την αποχώρηση από την εργασία, με τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων. Τα τεράστια οφέλη για την οικονομία μας, είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων με τα μεγάλα έξοδα μισθοδοσίας 15.000 υπαλλήλων και την ανεξέλεγκτη διαχειριστική σπατάλη και, πολύ σημαντικότερο, η απελευθέρωση της κινητικότητας των εργαζομένων, αφού το ασφαλιστικό καθεστώς θα πάψει να αποτελεί το σύνηθες εμπόδιο.

Ο εργαζόμενος θα μπορεί να μετακινηθεί από και προς κάθε μορφή απασχόλησης, οποτεδήποτε και οπουδήποτε κρίνει ότι τον συμφέρει. Θα μπορεί, αν θέλει, να σταματήσει να δουλεύει για όσο θέλει και μπορεί, αν θέλει να ταξιδέψει, ή να αποκτήσει άλλα προσόντα, ή, για οποιονδήποτε λόγο… Θα μπορεί να εργάζεται σε όσες δουλειές ή να έχει όποιες ασχολίες θέλει, αμειβόμενες ή μη, χωρίς να χρειάζεται να το δηλώνει πουθενά, εκτός από την εφορία. Ακόμη και μετά τα 67 του, αν θέλει να ανοίξει μία ατομική επιχείρηση, ή να εργασθεί, θα μπορεί να το κάνει χωρίς να πληρώνει εισφορές. Μόνο η εξασφάλιση αυτής της απόλυτης κινητικότητας, αν μεταφρασθεί σε μετακίνηση 500.000 εργαζομένων σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, εκτιμάται από το ΙΟΒΕ ότι θα οδηγήσει στην εξάλειψη του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών, δηλαδή θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10%.

Η αγκύλωση που οφείλεται στα διαφορετικά ασφαλιστικά καθεστώτα, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κινητικότητα των εργαζομένων. Πολλοί άξιοι και εκπαιδευμένοι συμπολίτες μας, εγκλωβίσθηκαν στο άνυδρο και αποστεωμένο από κάθε φαντασία και δημιουργικότητα καθεστώς απασχόλησης στο ευρύτερο Δημόσιο, μόνο και μόνο για τα ασφαλιστικά προνόμια που τους παρείχε, επιβαρύνοντας, φυσικά, όλους εμάς. Σκεφθείτε το γεωργό που θέλει ταυτόχρονα να πουλήσει τα προϊόντα του. Το δημόσιο υπάλληλο που θέλει στον ελεύθερο χρόνο του να ασχοληθεί με κάτι που πράγματι τον «γεμίζει». Τον μεσήλικα του ιδιωτικού τομέα που θέλει να κάνει μία διαφορετική δουλειά. Τη νοικοκυρά που θέλει μερική απασχόληση σε ένα παιδικό σταθμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Όλοι αυτοί εμποδίζονται σήμερα από την απίστευτη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς του ασφαλιστικού καθεστώτος. Η πρόταση της Δράσης είναι απλή. Όλοι θα πάρουν την ίδια βασική σύνταξη των 700 € στα 67 τους, ανεξάρτητα από φύλλο και είδος απασχόλησης. Μέχρι τότε, είναι ελεύθεροι να δουλεύουν όπου, όπως, και όσο επιθυμούν. Με αυτά που σήμερα δίνουν σε υποχρεωτικές εισφορές μπορούν, αν θέλουν, να συνάπτουν ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερες συντάξεις, όταν αυτοί το επιθυμούν.

Η πρόταση αυτή, συνδυάζεται με την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος ασφάλισης υγείας και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας, στο πρότυπο της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Η κατάργηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί την πραγματική «πυρηνική» βόμβα αλλαγής που προσφέρει σήμερα η Δράση, στον εθνικό διάλογο για τη σωτηρία της χώρας. Αυτός ο διάλογος θα έπρεπε να διεξάγεται σήμερα, αντί για τις κραυγές και απειλές και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που κυριαρχούν.

*Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
υποψήφιος με τη ΔΡΑΣΗ στη Β΄ Αθηνών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top