ΑΡΘΡΑ

Πρυτάνεις…

Την Κυριακή 17/12 ήρθε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το Δελτίο Τύπου και η Απόφαση, από την 86η  Σύνοδο των Πρυτάνεων  που διεξήχθη στις 14-16 Δεκεμβρίου. Στο Δελτίου Τύπου μάλιστα, αναγράφεται πως «Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος». Τέτοια επισημότητα και τόσο σημαντικές αποφάσεις που χρειάζονταν και την πλέον επίσημη … συμμετοχή.

Την ίδια μέρα, και ώρα, άνοιγα την Κυριακάτικη εφημερίδα μου. Στην  πρώτη σελίδα, επάνω, έγχρωμη φωτογραφία και από κάτω «Εικόνες Παρακμής στα Πανεπιστήμια», ο μεγάλος κύριος τίτλος και από κάτω, υπότιτλος: «Στο Έλεος της ανομίας, του παραεμπορίου και των ναρκωτικών τα ΑΕΙ». Είχα μόλις πριν ανοίξει το μαιλ μου και η πρόκληση ήταν μεγάλη. Τέλος, στην ίδια εφημερίδα ο Αρχισυντάκτης στο Κύριο Άρθρο με τίτλο «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα», έγραφε για «το φόβο που επέστρεψε μετά τη Χούντα, αυτή τη φορά στα Πανεπιστήμια». Άνοιξα πάλι για να διαβάσω την «Απόφαση των Πρυτάνεων» και τί ζήτησαν από τον Υπουργό.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι αποφάσεις επί των οποίων έχουν καταγραφεί σε ξεχωριστό κείμενο, είναι:  Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων, Υποστελέχωση Πανεπιστημίων,  Θέσπιση Ακαδημαϊκών Κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση, Μεταπτυχιακές Σπουδές, Παιδαγωγική Επάρκεια, Φοιτητική Μέριμνα , Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των ΕΛΚΕ (Ν. 4485/2017), Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός ΑΕΙ, Κρατήσεις Υπέρ Τρίτων και Καταλογισμοί σε Βάρος Πανεπιστημίων, Αναδρομικά Μελών ΔΕΠ και Διεκδικήσεις από Ιδρύματα, Θεσμοθέτηση Μακροχρόνιου Leasing για Κτίρια, Βελτιωτικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Γενίκευση Χρήσης Ψηφιακών Εγγράφων και Υπογραφών.

Τέλος επισημαίνεται πως: «Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, η Σύνοδος έθεσε υπόψιν του το πρόβλημα των ισχνών οικονομικών των Πανεπιστημίων και των δυσκολιών που δημιουργούνται στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ο Υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και ανακοίνωσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με 7 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 και με 34 εκατομμύρια για το έτος 2018, γεγονός που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τη Σύνοδο».

Είναι ενδιαφέρον να προσέξει κανείς πως την ημέρα, ακριβώς, που συνέβαιναν, όλα όσα περιγράφει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, οι Πρυτάνεις με τον Υπουργό,  υπό την … ευλογία του ΠτΔ συζητούσαν για λεφτά, θέσεις διδασκόντων, και αναδρομικά μελών ΔΕΠ. Σε όλες τις τηλεοράσεις, την ίδια μέρα, βλέπαμε τί συμβαίνει στα Πανεπιστήμια, την ώρα, ακριβώς,  που οι …Πρυτάνεις συζητούσαν με τον Υπουργό για το πώς θα γίνουν τα ΤΕΙ, ΑΕΙ.

Αν στην κορυφή της πνευματικής ζωής της χώρας επικρατεί τέτοιος παχυδερμισμός, τέτοια ιδιοτελής αδιαφορία για τον ίδιο τους το Χώρο, την Ανώτατη Παιδεία, σε τί μπορεί να ελπίζει αυτός ο τόπος;;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top