ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πρός επίλυση του Κυπριακού ..

Από την  διαπραγματευτική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας  στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού  προκύπτει ένας χρήσιμος αριθμός συμπερασμάτων που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική διευθέτηση  του προβλήματος. Καταγράφω πέντε :

  1. Αντίθετα με μια ισχυρή αρνητική άποψη, η διαπραγματευτική διαδικασία έδειξε ότι η συγκυρία είναι μάλλον κατάλληλη., ευνοική  για την επιδίωξη της λύσης του διαχρονικού προβλήματος. Στην κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο». Αλλά πέρα  από την  διατύπωση αυτή «η διαλεκτική των συζητήσεων», ιδιαίτρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων (Ελληνοκυπριακή, Τουρκοκυπριακή) έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική για την επίλυση του προβλήματος. Το γεγονός ότι κατατέθηκαν χάρτες για την εδαφική έκταση των δύο ομόσπονδων κρατών επιβεβαιώνει τη θέση  αυτή. Βεβαίως η διαπραγματευτική δυναμική ενισχύεται από την καλή χημεία σε επίπεδο Κυπριακής ηγεσίας (Αναστασιάδη – Ακιντζί) η οποία πιστοποιήθηκε και στις συναντήσεις της Γενεύης.
  2. Αντίθετα επίσης με μια ισχυρή άποψη που λέει ότι η Τουρκία δεν θέλει με τίποτα τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η εικόνα που ήλθε από τη Γενεύη  δεν την επιβεβαιώνει .  Η Τουρκία εμφανίσθηκε  (οπωσδήποτε  σε ρητορικό επίπεδο)   να θέλει την επίσπευση της διαδικασίας διευθέτησης του προβλήματος. Βεβαίως οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει εμφανίζονται ανελαστικοί αλλά αυτό συνιστά μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής στην αφετηρία της τουλάχιστον.Ακόμη και «οι σκληρές δηλώσεις» Ερτογάν που ακολούθησαν αφηνουν «θετικώς αξιοποιήσημα» στοιχεία στο επίμαχο θέμα της ασφαλειας εάν διαβασθούν προσεκτικά( και όχι επιλεκτικά).
  3. Η συμμετοχή έστω με την ιδιότητα του παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διάσκεψη για τις εγγυήσεις και ασφάλεια (μέσω του Προέδρου της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιιούνγκερ και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Φ.Μογκερίνι) υπήρξε ιδιαίτερα ευεργετική. Η ΕΕ  έπαιξε σημαντικό ρόλο με την υποβολή συμβιβαστικών προτάσεων για την επίτευξη συγκλίσεων,  κάτι που  δείχνει τις δυνατότητες που έχουμε για την παραπέρα  αξιοποίηση της ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα εγγυήσεων/ασφάλειας .
  4. Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να λειτουργεί με υψηλότερο βαθμό πειθαρχίας, αυτοσυγκράτησης, ετοιμότητας  και σε στενό   συντονισμό με τους άλλους συντελεστές της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Και σε κάθε περίπτωση δεν νοείται   υποκατάσταση  ή  παρακάμψη  της υπεύθυνης Κυπριακής ηγεσίας. Η αρχή «η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα στηρίζει» συνιστά την αξιόπιστη κατευθυντήρια γραμμή  για τη στρατηγική της  Ελλάδας , χωρίς να παραγνωρίζεται βεβαίως ότι στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας έχει ρόλο και γνώμη αλλά όχι πέραν από ένα ορισμένο σημείο.
  5. Τελικά, η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας της περασμένης εβδομάδας πιστοποιεί ότι η διαδικασία επίλυσης  μπορεί (και πρέπει) να ολοκληρωθεί σύντομα  με μια τελική συμφωνία για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση που θα εγκριθεί από τους πολίτες της Κύπρου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top