ΑΡΘΡΑ

Πτωχοποιημένη κοινή πορεία…

Άλλο είχα προγραμματίσει και άλλο προέκυψε τελευταία στιγμή για δημοσίευση.
Έχει να κάνει με την σκληρή πραγματικότητα των πνευματικών δικαιωμάτων η οποία βρίσκεται στο pic, στην προτεραιότητα των Σωματείων-Συλλόγων των πνευματικών δημιουργών των συνθετών-στιχουργών του ελληνικού τραγουδιού.
Το διαχειριστικό σκέλος της ΑΕΠΙ (Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που έχει εδώ και 70 χρόνια αναλάβει την προστασία της οικονομικής και ηθικής μας… προστασίας, έγινε γνωστό με τα απίστευτα μαντάτα που βγήκαν στην επιφάνεια τα σχετικά με τις σκανδαλώδεις μισθοδοσίες των μετόχων της οικογένειας, που διευθύνει και διαχειρίζεται τις εισπράξεις από τα δικαιώματα των πάσης είδους εισπράξεων από πωλήσεις δίσκων, ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, συναυλιών, χρήσης σε μαγαζιά (ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, δημόσιους, επαγγελματικούς χώρους κλπ) ηλεκτρονικών αναρτήσεων, διαφημίσεων κλπ. Ως απεδείχθη, ο έλεγχος της τεράστιας αγοράς της μουσικής διακίνησης στις αρχές του 21ου αιώνα, ήταν ανεπαρκής από μέρους της ΑΕΠΙ, τόσο ώστε να σταθεί αδύναμη στις υποχρεώσεις της προς τους συμβεβλημένους με αυτήν, ώστε να τους εκπροσωπήσει ως όφειλε. Τα αναμφισβήτητα οικονομικά στοιχεία πλουτισμού που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τον δικαστικό Επίτροπο, ύστερα από τις δημόσιες πιέσεις των νέων Σωματείων «Άσμα 450+», ΟΠΙ, «Μέτρον», ΣΩΜΣΕ, καθώς και αγωγών, μηνύσεων και κινητοποιήσεων μεμονωμένων συνθετών-στιχουργών, έφεραν ως αποτέλεσμα τις θλιβερές οικονομικές αποκαλύψεις και την απαξίωση της ΑΕΠΙ ως εισπρακτικού φορέα.

Σήμερα, η υπό στενή επιτροπεία ΑΕΠΙ, εδέησε να ανακοινώσει (μετά από συνεχόμενες καταγγελίες των προαναφερόμενων Σωματείων) τις οφειλόμενες αμοιβές προς τους δημιουργούς του Β εξαμήνου του 2016! Πάλι καλά, θα πούμε… Δεν γνωρίζουμε βέβαια το ύψος των ποσών και το αν θα κατατεθούν ολόκληρα στους δικαιούχους, αυτό είναι μια άλλη αγωνία η οποία θα λυθεί όταν θα δούμε τα ποσά στον λογαριασμό μας. Ουδείς είναι ενημερωμένος για το τι «δικαιούται» αφού, παρόλα τα αιτήματα των Σωματίων να ανακοινωθεί ενημερωτικά στον κάθε δικαιούχο το ποσόν του, η ΑΕΠΙ (προσοχή: η εποπτευόμενη από επιτροπεία ΑΕΠΙ (!!!)) αδιαφόρησε και δεν το έπραξε! Μένει πια στον κάθε δικαιούχο να περιμένει στο… ακουστικό του και να παίξει ξανά τον ρόλο του… κομπάρσου.

Το θέμα «είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων» έχει σημαδέψει τον χώρο και τη χώρα μας. Παρ’ όλη τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και του ιδίου Πρωθυπουργού, παρά την Επίτροπο που βρίσκεται πλέον μέσα στο επιτελικό γραφείο της ΑΕΠΙ για τους ελέγχους, η συμπεριφορά παραμένει άχρωμη, άγευστη και άοσμη… Κατά πάσαν περίπτωση έχουν στη συνείδησή τους πως οι δημιουργοί (συνθέτες-στιχουργοί-συγγενικά δικαιώματα) είναι κοινοί υπάλληλοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που το… αφεντικό τους πληρώνει «όποτε λάχει ναούμ…»
Το όλον έχει ενδιαφέρον ΚΑΙ φολκλορικά… Με τέτοιες πράξεις, ενέργειες, οι αποστάσεις μεταξύ των Σωματείων, του ΥΠΠΟ, της Κυβέρνησης, της ΑΕΠΙ, όλο και περισσότερο μεγαλώνουν. Έχουν ήδη δημιουργηθεί αντιπαλότητες, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ε μ π ι σ τ ο σ ύ ν η ς προς τους θεσμικούς φορείς, που, υποτίθεται πως, έχουν αναλάβει την ευθύνη της ομαλής διεκπεραίωσης των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους εκείνους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τέχνης του ελληνικού τραγουδιού… Ελπίζοντας πως τα Σωματεία θα διατηρήσουν στενές σχέσεις μεταξύ τους για τους περαιτέρω αγώνες που σίγουρα θα χρειαστούν και με την αναμονή πως το κοινό αυτό θέμα της οικονομικής αδιαφορίας από τους φορείς θα ευαισθητοποιήσει όλους (μα ΟΛΟΥΣ τους δημιουργούς) ώστε να συμπαρασταθούν, θα προχωρήσουμε στο αβέβαιο μέλλον.

Όλα είναι εδώ. Μπροστά στα μάτια μας. Η αναμφισβήτητη πτωχοποιημένη κοινή πορεία μας, θα έχει σημειώσει ήδη ιστορικό προηγούμενο…

(ΥΓ. Όσοι ενδιαφερόμενοι, ας ψάξουν στους συνδέσμους των αναφερόμενων Σωματείων: «Άσμα 450+», «Μέτρον», ΣΩΜΣΕ, για να ενημερωθούν

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top