ΑΡΘΡΑ

Πως εγκαινιάζει η Ελλάδα την θέση σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Χθες 4 Νοεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που έχουν υπογράψει 177 χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Στόχος της, να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασιας του πλανήτη κάτω των 2° κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξελλές συζητιέται η τροποποίηση μίας παρέκκλισης (10c) από το σύστημα εμπορείας ρύπων (ETS) προκειμένου να βοηθηθούν χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 50% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που στηρίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στο λιγνίτη.  Η λογική της παρέκκλισης αυτής συνίσταται στο να τους διατεθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών προκειμένου οι χώρες αυτές να δαπανήσουν ποσά  ισοδύναμης αξίας με τα εξοικονομούμενα απ’αυτή την εξαίρεση στην αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών τους, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας.

 

 

Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Προσεχώς ενδέχεται να προστεθεί και η Ελλάδα. Σε συμφωνία με την διοίκηση της ΔΕΗ, η Ελληνική κυβέρνηση προωθεί στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο τροποποίηση προκειμένου να συμπεριληφθεί η χώρα μας στους φτωχούς της Ευρώπης και να επωφεληθεί εξίσου με κέρδος έως και 1,75 δις € σε δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα σε μία δεκαετία. Στόχος όμως της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας αλλά ακριβώς το αντίθετο, να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζει, δηλαδή την Πτολεμαίδα 5, ήδη υπό κατασκευή, και την Μελίττη 2 καθότι  χωρίς δωρεάν δικαιώματα δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι οικονομικά βιώσιμες. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού πέτυχε εξ’άλλου μιά πρώτη νίκη αφού  στις 13 Οκτωβρίου η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) υπερψήφισε συμβιβαστική τροπολογία, με την οποία, μεταξύ πολλών άλλων, δίνεται δυνατότητα στη Ελλάδα να διαθέτει δωρεάν μέχρι 40% των προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο νέο αναθεωρημένο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Η  κυβέρνηση όμως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την ‘επιτυχία’ αυτή αφού  οι ευρωβουλευτές της Ελιάς (ΠΑΣΟΚ) Εύα Καϊλή και της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ως μέλη της ITRE στήριξαν την εν λόγω τροπολογία.

Ιδού λοιπόν πως γιορτάζει η κυβέρνηση με την συνδρομή μέρους της αντιπολίτευσης  την θέση σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα στις 4 Νοεμβρίου: με την εξασφάλιση της συνέχισης της λιγνιτικής παραγωγής τουλάχιστον μέχρι το 2060 στρευλώνοντας έτσι την θέληση του νομοθέτη να στηρίξει τις πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ στην πορεία τους προς την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας! Αν θα το επιτύχει τελικά ή οχι θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαικού κοινοβουλίου που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ENVΙ θα είναι λιγότερο επιρρεπής στις πιέσεις των βιομηχανικών συμφερόντων και πιο ευαίσθητη στους παγκόσμιους και ευρωπαικούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top