ΑΡΘΡΑ

Γιούνκερ και κανονικότητα…

Ο κ. Jean-Claude Juncker είπε  στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή αλλά και στις διάφορες συναντήσεις του, τα γνωστά και σχεδόν τετριμμένα. Το πόσο πολύ αγαπάει την Ελλάδα και πόσο την έχει βοηθήσει (που όντως την έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές) και το πόσο η Ευρώπη δε νοείται χωρίς την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Τα γνωστά φολκλορικά δηλαδή. Αυτή η προσέγγιση ότι η Ελλάδα σώνει και καλά είναι Ευρώπη που εκφράστηκε από την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ηγέτες όπως ο V. G. d’ Estaing μας έχει βλάψει καίρια. Όπως αναλύω σε ένα σύντομο βιβλίο με τίτλο «Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Ένωση: Τία λάθη και Πέντε Μύθοι» (Θεμέλιο)» η πρόσληψη της Ελλάδας ως εξ ορισμού Ευρωπαϊκής χώρας έχει λειτουργήσει  ως συντελεστής που παρεμπόδισε την πραγματοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Από την στιγμή που η Ελλάδα θεωρήθηκε σώνει και καλά Ευρώπη, δεν αισθάνθηκε έντονα την ανάγκη της υιοθέτησης αλλαγών  για την εκρίζωση του ανατολίτικου τύπου παθογενειών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Juncker προσπάθησε να ωραιοποιήσει μια κατάσταση λέγοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεν επιστρέφει. Το τέλος του προγράμματος απλώς σηματοδοτεί ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί για ποια κανονικότητα μπορούμε να μιλήσουμε όταν θα συνεχίζονται τα capital controls, η αυστηρή επιτήρηση και εποπτεία, οι περικοπές συντάξεων κ.λπ. Χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να επιστρέψει η Ελλάδα στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ήταν καλύτερο εάν ο κ. Juncker πέρα από τα ωραία λόγια πήγαινε στην ουσία των πραγμάτων και μιλούσε πιο αναλυτικά για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και γενικότερα για το μέλλον της Ευρώπης. Για όλα αυτά όμως δυστυχώς δεν είπε τίποτα. Αντίθετα δηλαδή με τον E. Macron που από την Αθήνα εξήγγειλε ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη, ο J.C. Juncker περιορίστηκε μόνο σε ωραία λόγια

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top