ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ραντεβού στην κόλαση το φθινόπωρο;

Ας απολαύσουμε ακόμη τριάντα ημέρες θερινής χαλάρωσης, γιατί κάπου στα τέλη Αυγούστου έρχεται το προγραμματισμένο ραντεβού με τα δύσκολα. Μια πρώτη ιδέα δίνει το «καλεντάρι» των υποχρεώσεων.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοθετήματα και να εισπράξει τις δόσεις. Επειδή βλέπω αρκετούς υπουργούς σε μια έκρηξη σαχλαμάρας να σηκώνουν «εθνικοαπελευθερωτικές» σημαιούλες από τις παραλίες, να υπενθυμίσω ότι οι τελευταίες εισροές ξεπερνούν τα 6 δισ. μέχρι τέλος του 2014 και χωρίς αυτές τα δημόσια ταμεία είναι «μείον».

Επίσης, πριν βάλουν το αντηλιακό τους, να επισημάνω ότι η προσδοκία για δανεισμό της χώρας από τις αγορές βαίνει συνεχώς φθίνουσα, που λένε και οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι. Η πρόσφατη έκδοση των 3 δισ. απέτυχε και η επόμενη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτά και καλά μπάνια…

Από το φθινόπωρο αρχίζει και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες. Με απλά λόγια, όποιοι επιχειρηματίες δεν βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, δεν συμβάλουν με ιδιωτικά κεφάλαια στην αναδιάρθρωση του δανεισμού των εταιρειών τους, θα τις αποχαιρετήσουν. Οι ανακατατάξεις λοιπόν στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας προβλέπονται δραματικές. Ταυτόχρονα, θα επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, είτε επιχειρηματικών είτε «προσωπικών», που αφορούν δεύτερη και… τρίτη κατοικία. Αυτά τα ωραία…

Μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε στην εικόνα την απόγνωση ολόκληρου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας από την τρομοκρατία των φόρων και της Εφορίας. Η οποία δεν μειώνεται από τις εξαγγελίες για αύξηση των δόσεων στις 48 ή και στις… 148. Γιατί κανένας δεν ανακουφίζεται αν ο «θάνατός» του σε δόσεις μετατρέπεται σε «θάνατο» με περισσότερες δόσεις…

Τα προηγούμενα επικαθορίζονται καταλυτικά από το μείζον πολιτικό πρόβλημα της αστάθειας. Από το φθινόπωρο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται δύσκολο για την κυβέρνηση να αναπτύξει την αναγκαία δυναμική των 180 ψήφων στη Βουλή. Η πολιτική αστάθεια λοιπόν αναγκάζει τους δανειστές να γίνονται εξαιρετικά διστακτικοί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Και φειδωλοί στη μεγάλη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αρα σημαντικά «δώρα» από τον διεθνή παράγοντα δεν αναμένονται.

Ραντεβού λοιπόν στην «κόλαση» από το φθινόπωρο; Η διαπίστωση είναι υπερβολική. Είναι βέβαιο όμως ότι το ραντεβού προγραμματίζεται πολύ μακριά από τον «παράδεισο»…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top