ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Σαμαράς και Τσίπρας υπόσχονται…

Οι ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό περιείχαν συνήθεις μεγαλοστομίες. Εκατέρωθεν. Το επίθετο «ιστορικός» πήγε και ήρθε. Ο πρώτος μάς είπε ότι η Κυριακή, που ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, ήταν μια «ιστορική μέρα» (καμιά πρωτοτυπία), αλλά και ότι τη χρόνια που πέρασε έγιναν κάμποσες «αληθινές επαναστάσεις»! (Όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει εδώόλη την ομιλία του).

.

Ο δεύτερος, στο ίδιο πνεύμα, αλλά με άλλη αφετηρία, χαρακτήρισε τη στιγμή (τι άλλο;) «ιστορική». Και, επιπλέον, μας διαβεβαίωσε ότι μετά την «καταστροφική πενταετία 2009-2014», έρχεται «η πενταετία της ανάκαμψης, της ανόρθωσης και της ανασυγκρότησης», αφού κάπου μέσα στο 2014 προσδιόρισε τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα (ολόκληρη η ομιλία του εδώ)
Αυτά ως προοίμιο. Μάλλον βαρετό. Αλλά τι να κάνουμε; Ας κάνουμε κάτι πιο ενδιαφέρον. Διάβασα καταλεπτώς τις ομιλίες τους και παραθέτω το «δια ταύτα», που αφορά το μέλλον. Δηλαδή τέσσερα-πέντε πράγματα που θα κάνει είτε η παρούσα κυβέρνηση, αν παραμείνει στη θέση της, είτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει. Έχουμε και λέμε.

.

Όπως είπε ο Σαμαράς, τα επόμενα βήματα είναι:
1. «Θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ηδη κόψαμε 126 δισεκατομμύρια. Συζητάμε για καμιά δεκαριά ακόμα, για να φτάσουμε στο όριο που μας ζητούν ως το 2020».
2. Θα δοθούν (από το πρωτογενές πλεόνασμα) 200 εκατομμύρια ευρώ σε 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και άλλα 100 εκατομμύρια στους ένστολους.
3. « Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές».
4. « Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας».

.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συνοπτικά τα εξής:
1. Θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.
2. «Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα διαπραγματευθούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος» (διαγραφή και μορατόριουμ στην αποπληρωμή αυτού που θα απομείνει).
3. «Νέα Σεισάχθεια», δηλαδή κούρεμα χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
4. Δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες για άνεργους και έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα.
5. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες «ανεξάρτητα από τις οφειλές τους».
6. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει τον Προϋπολογισμό, αφού προηγουμένως έχει διώξει την τρόικα.

.

Προτείνω να τα κρατήσουμε όλα αυτά. Μάλλον θα μας χρειαστούν είτε σε έξι είτε σε δώδεκα μήνες. Δηλαδή, τον Ιούνιο του 2014, αν γίνουν (και) βουλευτικές εκλογές και έχουμε κάποιας μορφής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ή τον Δεκέμβριο του 2014, όταν θα ψηφίζεται ο νέος Προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης.
Προσωπικά πιστεύω ότι ούτε μισά από τα υπεσχημένα (και των δύο) θα εκπληρωθούν. Αλλά ας μην προτρέχουμε. «Ταμείο» θα κάνουμε τότε.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top