ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Σεσίλια, ακούς;

(Μέχρι τώρα πνίγονταν από πανικό, από αδυναμία, από απώθηση. Τώρα πνίγονται από σφαίρες. Σκελετοί ανθρώπων ξεκίνησαν από τα βάθη της Αφρικής και της Ασίας, θερισμένοι απ΄ τους αφρικάνικους λιμούς ή απ΄ τις επιδρομές του Άσαντ κι έφτασαν περπατώντας ως τις ακτές της Μεσογείου μαγνητισμένοι απ΄ τον ευρωπαϊκό φάρο σωτηρίας – κι εκεί μια σφαίρα, τους άφησε να πλέουν στα «νερά της σωτηρίας»).

(Μέχρι τώρα πνίγονταν από πανικό, από αδυναμία, από απώθηση. Τώρα πνίγονται από σφαίρες. Σκελετοί ανθρώπων ξεκίνησαν από τα βάθη της Αφρικής και της Ασίας, θερισμένοι απ΄ τους αφρικάνικους λιμούς ή απ΄ τις επιδρομές του Άσαντ κι έφτασαν περπατώντας ως τις ακτές της Μεσογείου μαγνητισμένοι απ΄ τον ευρωπαϊκό φάρο σωτηρίας – κι εκεί μια σφαίρα, τους άφησε να πλέουν στα «νερά της σωτηρίας»).

Ήταν κάπου 300 άνθρωποι που έφτασαν στο Μαρόκο και προσπάθησαν να περάσουν στα εδάφη της Θεούτα, που είναι ένας ισπανικός θύλακας στη μύτη της Αφρικής και βρέχεται ταυτόχρονα απ΄ τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Κάποιοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στα τείχη που έχουν οικοδομηθεί, με κομμάτια από γυαλιά τσιμεντωμένα στον φράκτη. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας κολυμπώντας, έπεσαν απ΄ τα βράχια του Μαρόκου και πλησίασαν τον τεχνητό κυματοθραύστη της Θεούτα. Κι εκεί τους βρήκαν τα σκάγια.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας μιλώντας στη Βουλή, η Ισπανική Εθνοφρουρά της Θεούτα έριξε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον όσων προσπάθησαν να γαντζωθούν στην ευρωπαϊκή ακτή. Μέσα στον πανικό που προκλήθηκε, πνίγηκαν πολλοί. Μέχρι χτες είχαν βγάλει 13 πτώματα 20χρονων απ΄ τη θάλασσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από την ομάδα των 200 μόνον 23 κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Θεούτα, επί τόπου όμως επαναπροωθήθηκαν στο Μαρόκο…

Φυσικά, όσα παραδέχτηκε προχτές ο Ισπανός αξιωματούχος τα αρνούνταν κατηγορηματικά όλες τις προηγούμενες μέρες. Για παράδειγμα αρνούνταν να δείξει το υλικό που αναμφίβολα θα είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας – δεν δεχόταν καν ότι υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Υπό την πίεση των καταγγελιών Μη Κυβερνητικών οργανώσεων και της μαρτυρίας διασωθέντων μεταναστών, τελικά έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα αποσπάσματα του υλικού που όντως είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας. Απολύτως επιλεκτικά. Έδωσε για παράδειγμα ένα μακρύ πλάνο, όπου οι μετανάστες φαίνονται να πετροβολούν την Εθνοφρουρά – «ήταν εν αμύνη τα όργανα ασφαλείας» υποστήριξε ο κ. Φερναντέζ Ντιάζ. «Όχι, αυτό το πλάνο τραβήχτηκε μετά την επίθεση με πυροβολισμούς και δακρυγόνα» λένε οι μετανάστες, «τους φωνάζαμε “βοήθεια” κι αυτοί μας πυροβολούσαν» καταγγέλλουν.

Με την αξιοπιστία του κονιορτοποιημένη, ο κ. Φερναντέζ Ντιάζ επέμεινε να υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα, ότι η επαναπροώθηση έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι οι πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν αποτρεπτικά. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε, ότι στο επεισόδιο δεν κλήθηκαν οι λιμενικές αρχές για τη διάσωση των μεταναστών, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός. «Μα πνίγηκαν στα νερά του Μαρόκου, δεν είχαμε δικαίωμα δράσης εκεί» διαμαρτυρήθηκε… «Μιλάν οι σφαίρες και οι πληγές των τραυματισμένων» απαντούν οι οργανώσεις της κοινωνίας και η αντιπολίτευση ζητά απ΄ τον Αρχηγό της Εθνοφρουράς να παραιτηθεί.

Από κοντά, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ («εξαιρετικά ανήσυχη») ζητά «εξηγήσεις» απ΄ την Ισπανία, υπενθυμίζει ότι προβλέπονται κυρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ από την Επιτροπή υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων «πρέπει να είναι ανάλογα των επιδιωκόμενων στόχων, να διαπνέονται από σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να υλοποιούνται σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν την προστασία των προσφύγων».

(Λαμπεντούζα, Φαρμακονήσι, Θεούτα, το δρομολόγιο της ντροπής. Όνειρα πνιγμένα, νιάτα σακατεμένα, θάλασσα της οδύνης. Αχ και να ‘ταν ανάποδα τα πράγματα, αχ και να ‘ταν οι Αφρικανοί αυτοί που πυροβόλησαν Ισπανούς ναυαγούς στις ακτές τους, με ουρανομήκεις καταγγελίες οι Ισπανοί θα ετοιμάζονταν τώρα για επιβίβαση στρατευμάτων στις αφρικανικές ακτές… Αλλά είπαμε, όπου φτωχός κι η μοίρα του –Σεσίλια, ακούς;)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top