ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας

Το ΠΑΣΟΚ και μαζί του ο χώρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, βιώνει την πιο βαθιά του κρίση. Πληρώνει το τίμημα του λαϊκισμού και του κρατισμού της δεκαετίας του ’80, αλλά και της δυσπιστίας που το διέκρινε από τη γέννησή του προς το ευρωπαϊκό μοντέλο του πολιτικού συστήματος με συχνούς αλληθωρισμούς προς Ανατολή και Νότο.

Σήμερα, ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών και υπερβάσεων. Ηρθε η ώρα για τη δημιουργία ενός ελληνικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Χρειάζεται από κοινού τα στελέχη του να προχωρήσουν στις διαδικασίες εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα νέο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο αρχών και πολιτικών για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, συνεχίζοντας αυτό που άρχισε ο Κ. Σημίτης. Ενα πλατύ συνέδριο, στο οποίο θα πρέπει να προσκληθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έχουν αντίστοιχες αναφορές. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αναδειχθούν οι νέοι ηγέτες. Θα είναι αυτοί που θα τολμήσουν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές και τις υπερβάσεις.

Στις διαδικασίες αυτές δεν χωρούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτές, εξάλλου, μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μαζί τους και την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που τόλμησε να σπάσει τα δεσμά του λαϊκισμού τής παραδοσιακής Αριστεράς και να μπει σε μια κυβέρνηση, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και παρά τη διστακτικότητα και τα λάθη, αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το βλέμμα στραμμένο μπροστά.

Η πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, παραμένει ακόμη ανοικτή. Και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καλούνται να την καλύψουν. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή για τη δημιουργία της ελληνικής Ελιάς.

O Μιχάλης Κυριακίδης είναι δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας Μεταρρύθμιση

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top