ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Σσσς! Γερμανικές εκλογές

«Μπαμπά, θέλω τσίσα!» λέει ένα παιδάκι σε γελοιογραφία της ιταλικής «L’Espresso». «Κρατήσου ως τις γερμανικές εκλογές» είναι η απάντηση του πατέρα…

«Μπαμπά, θέλω τσίσα!» λέει ένα παιδάκι σε γελοιογραφία της ιταλικής «L’Espresso». «Κρατήσου ως τις γερμανικές εκλογές» είναι η απάντηση του πατέρα…

Με το σκίτσο αυτό συνοψίστηκε εξαιρετικά μια κοινή διαπίστωση – ποτέ άλλοτε οι εκλογές μιας χώρας δεν επηρέασαν τόσο πολύ τη ζωή και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με 8ετή θητεία στην Καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ είναι «Η ηγέτις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή που επιβάλλει τον ρυθμό στους εταίρους της» σημείωσε χαρακτηριστικά η «Monde» στην επιφυλλίδα της. Η πραγματικότητα αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε πολλούς ευρωπαίους εταίρους, καθώς κάθε σχέδιο, πρόταση ή απόφαση περνά από την Προκρούστεια κλίνη των γερμανικών εκλογών.

Την περασμένη βδομάδα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του «Spiegel», η Γερμανία απέρριψε το αίτημα για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας. «Ας το αφήσουμε για του χρόνου. Φέτος, δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε στη Βουλή» είπε ο κ. Γκ. Βεστερβέλε. Κι ενώ οι ομόλογοί του παθητικά γυρνούσαν τη σελίδα στο επόμενο θέμα, ήρθε ο θυμός του Λουξεμβούργιου υπουργού Ζαν Άσελμπορν να σηκώσει το πάπλωμα και να ξυπνήσει τον γενικευμένο εκνευρισμό – «δεν είμαστε η Αφρικανική Ένωση» είπε, «αλλιώς, ας γράψουμε στα Συμπεράσματα ότι τη σχετική απόφαση θα λάβει η γερμανική Βουλή»…

Η Άνγκελα Μέρκελ κάνει προεκλογική εκστρατεία εξόδοις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το συμπέρασμα πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων και κοινός τόπος στις αναλύσεις πολλών ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Η ίδια η κα Μέρκελ αντιδρά σε τούτη τη διαπίστωση – «πείτε μου μια απόφαση της ΕΕ που καθυστέρησε να ληφθεί εξαιτίας των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου» είπε τις προάλλες στη σύνοδο Κορυφής.

Οι ομόλογοί της έκριναν ότι δεν έπρεπε να δώσουν συνέχεια στο θέμα και δεν απάντησαν, απάντηση όμως υπάρχει.

Για παράδειγμα, το Βερολίνο μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας την περασμένη βδομάδα και ήταν το Βερολίνο αυτό που μπλόκαρε επίσης το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας. Στο δημοσίευμα του «Spiegel» αναφέρεται ακόμη, ότι την περασμένη βδομάδα -με προσωπική της παρέμβαση στην ιρλανδική Προεδρία- η Άνγκελα Μέρκελ «τορπίλισε» έναν συμβιβασμό που είχε οικοδομηθεί μετά κόπων και βασάνων για τη θέσπιση νέων ορίων ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς θίγονταν τα συμφέροντα της Daimler και της BMW.

Εξάλλου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ πέρσι ζητούσε «περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη», φέτος απέρριψε κάθε ιδέα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, ακόμη και τη συμβολική πρόταση της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γεγονός επίσης, ότι προ διμήνου η Άνγκελα Μέρκελ είχε κάνει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει, προκαλώντας μέγιστη αμηχανία στους τραπεζικούς κύκλους, κατά ορισμένους συσχετίζεται με την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι, με αναδρομή στα χρόνια ένταξης της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Η αναβάθμιση, τέλος, της ελληνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης σε «success story», κατά ορισμένους αναλυτές αποδίδεται στις ανάγκες της γερμανικής κυβέρνησης να παρουσιάσει μια επιτυχία στη διαχείριση της ευρωκρίσης ενόψει των εκλογών.

Για το τέλος, σας άφησα μια κουβέντα Ισπανού, όπως δημοσιεύτηκε στους «Financial Times»: «οι Γερμανοί έχασαν δύο πολέμους κι αναγκάστηκαν να καταβάλλουν ένα πολύ υψηλό κόστος» είπε. «Τώρα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν έναν νέο πόλεμο, χωρίς να ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό, κι ενώ άλλες χώρες στον περίγυρό τους έχουν τραυματιστεί».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top