ΑΡΘΡΑ

​Αντι … θέσεις

Συνέβησαν λίγες μέρες στη Χώρα που όλοι ξέρουν την λύση του προβλήματος κάνεις όμως την εκφώνηση του … που ξέρει να μιλά αλλά δεν ξέρει να ακούει … που θέλει να ξέρει αλλά δεν θέλει να μάθει …

Επιστολή του κου Κώστα Λαλιώτη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:

 1. Στο «Βήμα της Κυριακής» στις 17.2.2019 στον «ΒΗΜΑτοδότη», στην τελευταία σελίδα, έχει δημοσιευτεί ένα ανώνυμο σχόλιο που αναφέρει τα εξής: «Πυκνώνουν οι φωνές κριτικής στο ΠαΣοΚ για τη στάση του Κώστα Λαλιώτη. Τελευταίως, όπως λέγεται, δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα και τάσσεται ευθέως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κάνει εκπτώσεις στα καλά λόγια που λέει για τον Τσίπρα».
 2. Το σχόλιο στον «ΒΗΜΑτοδότη» δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και την πραγματικότητα.
  – Μπορεί να αποτελεί αποκύημα φαντασίας του ευφάνταστου (… αλλά και ανώνυμου) Συντάκτη σας, που εζήλωσε μια κυριακάτικη δόξα ενός παραμυθά.

– Όμως ο Συντάκτης σας μπορεί να είναι, άθελά του, αφελές θύμα μιας μεθοδικής παραπλάνησης από κάποιους κύκλους που αποπειράθηκαν να τον χρησιμοποιήσουν για να προβάλουν τα δικά τους ψευδή και διατεταγμένα σενάρια.
– Σε κάθε περίπτωση, ο ανώνυμος Συντάκτης σας ματαιοπονεί.

 1. Η δική μου σχέση με το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Προοδευτική Συμπαράταξη, με την Κεντροαριστερά και με το ΚΙΝΑΛ είναι ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά αδιατάρακτη, είναι διαχρονικά δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.
  Οι ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια 45χρονη ιστορική διαδρομή του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
  – Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠαΣοΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Κινήματος Αλλαγής και της Κεντροαριστεράς ως δημοκρατικού και προοδευτικού πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο τους, την αυτοδύναμη στρατηγική τους και τον καταλυτικό διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο τους. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις με όρους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ και τη Δεξιά. Βεβαίως ο θετικός αυτοπροσδιορισμός με τον αυτόνομο λόγο, την αυτοδύναμη στρατηγική και τον διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ιστορικές αντιστροφές της ταυτότητάς μας και της στρατηγικής μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει συγκυριακά, αδιέξοδα και ανιστόρητα μέτωπα κυβερνητικής συνεργασίας, που εγκλωβίζουν και ακυρώνουν τη δυναμική, τη διαδρομή και την προοπτική του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξής μας.
  – Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο. Μόνον με αυτούς τους καθαρούς στρατηγικούς στόχους μπορούν να ταυτιστούν και να συμπορευτούν συμμετοχικά και ενεργά εκατομμύρια πολίτες, που έχουν διαχρονικούς δεσμούς με το ΠαΣοΚ και την ευρύτερη Παράταξή μας. Μόνον έτσι το ΠαΣοΚ, η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Μόνον έτσι το ΠαΣοΚ, το Κίνημα Αλλαγής και μια Προοδευτική – Ριζοσπαστική Κεντροαριστερά θα μπορούν να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, δυναμική και προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή: Protagon.gr

Ανακοίνωση Τομέων Πολιτικής του Ποταμιού
Οι Τομείς Πολιτικής στο Ποτάμι παρακολουθούμε με αμηχανία την πολιτική συζήτηση της Χώρας να περιστρέφεται, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο, γύρω από θέματα μικροπολιτικής και να αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Αν, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας δεν μπορούν να στρέψουν τη συζήτηση από τη μικροπολιτική στην πολιτική, πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε την ίδια κατάληξη που είχαμε το 2010.

Οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού κάνουν έκκληση η πολιτική συζήτηση της χώρας να στραφεί γύρω από το πώς θα δημιουργηθούν νέες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας, από το πώς ο δημόσιος τομέας θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, από το πώς τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε κοιτίδες δημιουργίας, από το πώς η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού επισημαίνουμε ότι
η ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών προς όφελος των νέων και των οικογενειών με παιδιά,
η μείωση των φόρων και εισφορών της παραγωγικής μεσαίας τάξης,
η θέσπιση δεικτών απόδοσης (KPIs) των δομών και υπηρεσιών του δημοσίου για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση του πολίτη,
η δυνατότητα των σχολικών μονάδων να δέχονται χορηγίες χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συνδικαλιστικές αντιρρήσεις,
ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης,
η αξιοποίηση χώρων των Πανεπιστημίων για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων,
η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας,
η διασφάλιση καθαρών χώρων υψηλής αισθητικής στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια,
η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων,
η επιτάχυνση της δικαιοσύνης,
και πολλά άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να συζητούνται.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ πιο δύσκολες συζητήσεις, αλλά αν δεν γίνουν, τότε η Χώρα θα εξακολουθήσει να βλέπει να φεύγουν οι νέοι της στο εξωτερικό,
να μην δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας,
να μην συμμετέχει στη νέα εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης,
να βρίσκεται υπό την απειλή της χρεοκοπίας,
να μην μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο ζωής σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Με την παρούσα ανακοίνωση οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συζητήσουν για πολιτικές επί πραγματικών ζητημάτων, αλλιώς με τις κοκορομαχίες μπορεί να ωφελούνται βραχυπρόθεσμα σε κομματικό επίπεδο, αλλά βλάπτουν τη Χώρα και διχάζουν τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

Πηγή: topotami.gr

ΥΓ:  Ως ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Πολεοδομίας και Αστικού Περιβάλλοντος στο Ποτάμι, δηλώνω την απόλυτη, εν προκειμένω, έλλειψη αντικειμενικότητας κρίσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top