ΑΡΘΡΑ

Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ … νο 01

Ζήσαμε μέρες ντροπής για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας.

 

Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ, δεν είμασταν ποτέ μέρος του συρφετού που ασχημονεί στο Κοινοβούλιο.
Ούτε θα γίνουμε.
Τους αξίζουν τα χειρότερα, δεν αξίζουν όμως στη Χώρα, δεν μας αξίζουν.

Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική συζήτηση να περιστρέφεται, γύρω από θέματα μικροπολιτικής και να αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αν, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Χώρας δεν στρέψουν τη συζήτηση από τη μικροπολιτική στην πολιτική, θα έχουμε την κατάληξη που είχαμε το 2010.

Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συζητήσουν για πολιτικές επί πραγματικών ζητημάτων, αλλιώς με τις κοκορομαχίες μπορεί αυτές να ωφελούνται βραχυπρόθεσμα, αλλά βλάπτουν τη Χώρα και διχάζουν τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

 

Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ κάνουμε έκκληση, ο δημόσιος διάλογος να στραφεί γύρω από το πώς θα δημιουργηθούν νέες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας, από το πώς ο δημόσιος τομέας θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, από το πώς τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε κοιτίδες δημιουργίας, από το πώς η Χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Επισημαίνουμε,
ότι η ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών προς όφελος των νέων και των οικογενειών με παιδιά,
η μείωση των φόρων και εισφορών της παραγωγικής μεσαίας τάξης,
η θέσπιση δεικτών απόδοσης των δομών και υπηρεσιών του δημοσίου για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση του πολίτη,
η δυνατότητα των σχολικών μονάδων να δέχονται χορηγίες χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συνδικαλιστικές αντιρρήσεις,
ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης,
η αξιοποίηση χώρων των Πανεπιστημίων για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας,
η διασφάλιση καθαρών χώρων υψηλής αισθητικής στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια,
η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων,
η επιτάχυνση της δικαιοσύνης,
και πολλά άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να συζητούνται.

 

Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι συζητήσεις, αλλά αν δεν γίνουν, η Χώρα θα συνεχίσει να αιμορραγεί τα παιδιά της, να μην συμμετέχει στη νέα εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, να βρίσκεται υπό την διαρκή απειλή της χρεοκοπίας, να μην μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο ζωής σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
Σήμερα ζούμε την ψευδαίσθηση μιας ομαλοποίησης, στην πραγματικότητα όμως βυθιζόμαστε σε μια στασιμότητα.
Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, ο λαϊκισμός και η διχόνοια, δεν υποχωρούν.
Μια νέα παροχολογία ξεκινάει από την κυβέρνηση και υποστηρίζεται από τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μοιράζουμε αυτά που δεν έχουμε, και υπονομεύουμε για άλλη μια φορά το μέλλον των παιδιών μας.
Την ίδια ώρα το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα μοιάζει να αγωνίζεται να αντιγράψει το κακό του παρελθόν.
Πλειοδοσία λαϊκισμού, εμπόριο ελπίδας και ψεύτικες υποσχέσεις.

 

Εμείς στο Ποτάμι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε για τη διάλυση των θεσμών της Χώρας, θα προστατεύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για το κοινοβούλιο, για τους αντιπροσώπους, για τη δημοκρατία, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε, να περιγράφουμε, να πολιτευόμαστε για την Ελλάδα που θέλουμε.

Αυτό.

*ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης είναι πολιτικός Μηχανικός, μέλος της ΜεΣυΑ και υπεύθυνος του τομέα Αστικού Περιβάλλοντος στο ΠΟΤΑΜΙ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top