ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Στην εποχή των μετρίων…

«Οι πολιτικοί είναι μέτριοι γιατί και οι ψηφοφόροι είναι μέτριοι» επιτίθεται στο πολυπληθές ακροατήριό του ο μανιοκαταθλιπτικός, υποτίθεται, δίδυμος αδελφός, που ανέλαβε να υποκαταστήσει τον «φυγά» αδελφό του στην ηγεσία του κόμματος στην ιταλική ταινία «Ζήτω η ελευθερία».

«Οι πολιτικοί είναι μέτριοι γιατί και οι ψηφοφόροι είναι μέτριοι» επιτίθεται στο πολυπληθές ακροατήριό του ο μανιοκαταθλιπτικός, υποτίθεται, δίδυμος αδελφός, που ανέλαβε να υποκαταστήσει τον «φυγά» αδελφό του στην ηγεσία του κόμματος στην ιταλική ταινία «Ζήτω η ελευθερία». Οποία ιεροσυλία, θα σπεύσουν να αναφωνήσουν οι προστάτες των λαϊκών συμφερόντων και του δόγματος «ο λαός έχει πάντα δίκιο», αλλά μήπως χρειάζεται και μια δόση «τρέλας» για να μας ταρακουνήσει κάποιος από τις σιγουριές και τις αυταπάτες μας;

Μήπως, λοιπόν, πρέπει κάποια στιγμή να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε αν και πόση ευθύνη έχουμε και εμείς για τις επιλογές μας; Τη μετριότητα, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία και την γκλαμουριά εμείς τη στέλναμε στη Βουλή τόσα χρόνια, εμείς την επιβραβεύαμε, ακόμη και όταν βλέπαμε ότι μας πάει στα βράχια. Αγανακτούμε, οργιζόμαστε, απαξιώνουμε, τιμωρούμε μερικές φορές – καθυστερημένα συνήθως – και μετά ξανά προς τη δόξα τραβάμε…

Διότι μέτριοι και ατάλαντοι μπορεί να είναι οι πολιτικοί μας, αλλά δεν είναι αφελείς. Γιατί νομίζετε ότι οι περισσότεροι γεμίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με τηλεπερσόνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, τηλεδημοσιογράφους; Προφανώς όχι γιατί ανακάλυψαν τις δυνατότητές τους ή την ικανότητα προσφοράς τους, αλλά γιατί πιστεύουν – και η εμπειρία τους το έχει αποδείξει – ότι ένα μέρος του λαού θα σπεύσει να καταθέσει την ψήφο του σε αυτούς. Το γεγονός ότι τόσοι και τόσοι διάττοντες αστέρες, που μετατράπηκαν εν μιά νυκτί σε πατέρες του έθνους, έλαμψαν διά της αφωνίας ή διά των κραυγών τους, ελάχιστους φαίνεται να προβληματίζει.

«Τι είναι λάθος, ψέμα, στα όσα είπαμε; Κάτι; Τα πάντα; Σε τι μπορούμε ακόμη να βασιστούμε; Αυτό ρωτάς; Μην περιμένεις απάντηση, παρά μόνο τη δική σου» λέει ο αντʼ αυτού ο αρχηγός, στην ταινία, στο πλήθος που περιμένει την εξ ύψους σωτηρία. Ας αναστοχαστούμε, λοιπόν, κι εμείς μέρες που είναι για το πού θέλουμε να πάμε, πώς θέλουμε να ζήσουμε και ποιους αξίζει να εμπιστευθούμε. Και ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το μέλλον μας, σʼ ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, κρίνεται από τις επιλογές μας…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top