ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Στην παγίδα κι ο Σαμαράς, ακολουθεί ο Τσίπρας

Όταν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου έπαιρναν το ένα πακέτο μέτρων μετά το άλλο, ο Σαμαράς φώναζε ότι η πολιτική αυτή ήταν λάθος, επειδή θα βύθιζε την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Ακόμη κι όταν αναγκάστηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, η ΝΔ παρίστανε την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, της οποίας το βασικό μοτίβο ήταν «όχι άλλα μέτρα».

Όταν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου έπαιρναν το ένα πακέτο μέτρων μετά το άλλο, ο Σαμαράς φώναζε ότι η πολιτική αυτή ήταν λάθος, επειδή θα βύθιζε την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Ακόμη κι όταν αναγκάστηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, η ΝΔ παρίστανε την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, της οποίας το βασικό μοτίβο ήταν «όχι άλλα μέτρα».

Σωστό ήταν, αλλά εκτός τόπου και χρόνου. Διότι τα μέτρα ήταν απαίτηση της τρόικας, δηλαδή των ευρωπαϊκών χωρών που μας δανείζουν. Δεν το ήξερε ο Σαμαράς κι έκανε «αντίσταση» εκ του ασφαλούς; Το ήξερε, αλλά δυο τινά συνέβαιναν: Είτε έλεγε συνειδητά ψέματα για να παίρνει ψήφους είτε πίστευε ότι θα πείσει τη Μέρκελ και τους λοιπούς να τον υποστηρίξουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνέβαινε το δεύτερο.

Αν είναι έτσι, αποδεικνύεται ότι και ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε λάθος εκτιμήσεις ή απλώς επέδειξε ασυγχώρητη αφέλεια. Την ίδια που είχε επιδείξει δυο χρόνια πριν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε πιστέψει ότι θα βγάλει πέρα με τη βοήθεια του Στρος Καν, των λοιπών διεθνών συνομιλητών του και βασιζόμενος σε -ευχάριστες μεν, πλην ανεφάρμοστες- θεωρίες φίλων του οικονομολόγων (Στίγκλιτς κλπ).

Ο κ. Παπανδρέου οδηγήθηκε έτσι σε αδιέξοδο, το ίδιο κινδυνεύει να πάθει και ο κ. Σαμαράς. Όχι μόνο διότι τώρα του κάνει τσαλιμάκια ο Βενιζέλος, αρνούμενος να αποδεχθεί μέτρα που και ο ίδιος είχε συμφωνήσει με την τρόικα ως υπουργός Οικονομικών. Αλλά, κυρίως, διότι τα μέτρα που είναι επι θύραις θα χειροτερέψουν την κατάσταση, όπως έλεγε πριν από λίγους μήνες ο νυν πρωθυπουργός.

Ποια χώρα μπορεί να ελπίζει σε στοιχειώδη ανάκαμψη, όταν θα αφαιρεθούν από την αγορά της 11,5 δισεκατομμύρια, με το νέο πετσόκομμα όσων εισοδημάτων αντέχουν ακόμα να στηρίζουν αυτήν την αγορά;

Και όμως ο κ. Σαμαράς, ομού μετά του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, θα εφαρμόσουν την ίδια συνταγή. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σαφείς. Θα είναι ένα ακόμη «υποχρεωτικό λάθος» του κ. Σαμαρά. Μόνο που αλλιώς τα έλεγε προεκλογικά.

Αν αποτύχει ο κ. Σαμαράς και κληθούν να διαχειριστούν την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, θα βρούν μπροστά τους μεγαλύτερο φορτίο. Όχι μόνο λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Αλλά και διότι η αντιπολίτευση που κάνουν σήμερα καλλιεργεί ψευδαισθήσεις. Εκτός από τα συνεχή «όχι σε όλα», χαϊδεύουν τα αυτιά των απογοητευμένων ψηφοφόρων, αποφεύγοντας να τους πουν και κάποιες πικρές αλήθειες. Έτσι, κινδυνεύει και ο κ. Τσίπρας να πάθει ό,τι έπαθε ο κ. Παπανδρέου και παθαίνει τώρα ο κ. Σαμαράς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top