ΑΡΘΡΑ

Στην… πυρά τού «ναι σε όλα»!

Ομολογώ ότι οι «αντάρτες βουλευτές» που… ψηφίζω για τελευταία φορά οριζόντια μέτρα και μετά… ή ξαναψηφίζουν ή απέχουν ή ψηφίζουν «παρών» ή απουσιάζουν ή διαγράφονται κ.ο.κ., έχουν αρχίσει να μου γίνονται συμπαθείς! Πρόκειται συνήθως οι περισσότεροι για πολιτικούς με… πολιτευτικό παρελθόν κάπως… βαρύ. Κάθε άλλο, παρά «αναμάρτητοι» πολιτικά είναι.

Ομολογώ ότι οι «αντάρτες βουλευτές» που… ψηφίζω για τελευταία φορά οριζόντια μέτρα και μετά… ή ξαναψηφίζουν ή απέχουν ή ψηφίζουν «παρών» ή απουσιάζουν ή διαγράφονται κ.ο.κ., έχουν αρχίσει να μου γίνονται συμπαθείς! Πρόκειται συνήθως οι περισσότεροι για πολιτικούς με… πολιτευτικό παρελθόν κάπως… βαρύ. Κάθε άλλο, παρά «αναμάρτητοι» πολιτικά είναι. Υπάρχουν δε, κατά κανόνα, πολλοί λόγοι, κυρίως εκ της συμπεριφοράς τους στο παρελθόν για να τους ασκηθεί κριτική. Ομως δεν τους την… «πέφτουν» γιʼ αυτούς τους λόγους. Αντίθετα, γίνονται αντικείμενο απίθανων ευτελιστικών επιθέσεων, για την άρνησή τους, ή ακόμη και την… ενδεχόμενη άρνηση, να ψηφίσουν ορισμένα «μνημονιακά μέτρα», ανεξαρτήτως περιεχομένου εάν λ.χ. αφορά την αύξηση του αριθμού των μαζικών απολύσεων ή την περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας ή τις απολύσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κλπ.

Συμπολίτευση και διαφωνία ή άρνηση ψήφου θεωρείται -παρʼ ότι σε κοινοβουλευτική δημοκρατία- θανάσιμο αμάρτημα! Καταστρέφεται η χώρα! Είναι… ανευθυνότητα! Είναι… λαϊκισμός! ʼΗ πρόκειται για εξυπηρέτηση… παλαιών πελατειακών συμφερόντων κ.ο.κ.! Γίνεται κανονικό «ιδεολογικοπολιτικό λιντσάρισμα» στην καλύτερη περίπτωση… Γιατί υπάρχουν και επιθέσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά, π.χ. η κυρία με το δωδεκάποντο τακούνι… που ως εκ τούτου φαίνεται ότι δεν δικαιούται «διά να ομιλεί»!

Πέρα όμως από το θέμα αρχής της δημοκρατικής ποιότητας του πολιτικού συστήματός μας, οι διαφωνίες των συμπολιτευόμενων βουλευτών διευκολύνουν τελικά μια κυβέρνηση, που ξέρει, θέλει και μπορεί να διαπραγματεύεται με τους δανειστές της σʼ ένα θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε πολλές. Επιπλέον, η διαφοροποίηση ορισμένων συμπολιτευόμενων βουλευτών λειτουργεί και ως συμπληρωματικός μηχανισμός αποτροπής κομματικών εκλογικών και πολιτικών απωλειών. Δεν μιλάμε για μικροκομματικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων, αλλά για ευρύτερης κοινωνικής και θεσμικής αξίας διαφοροποιήσεις, που «μαζί με τα ξερά» πετάγονται αστόχαστα στην πυρά τού «ναι σε όλα»… Ακόμα και με αντιφατικό τρόπο ή και με «ιδιοτέλεια», οι «αντάρτες της συμπολίτευσης» κάτι θέλουν να πουν. Πριν τους «ξεφωνήσουν» ας δουν τι λένε και τα σωστά ας τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση, προς όφελος της χώρας…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top