ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στη Νέα Εποχή..

Είναι γεγονός ότι η ʼΕυρώπηʼ περνά τη μεγαλύτερη κρίση ταυτότητας από τη γέννηση της. Ωστόσο, η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το ʼπείραμαʼ της Σοσιαλδημοκρατίας πέτυχε! Και τα αποτελέσματα μπορούμε όλοι να τα δούμε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες, παρότι η παγκόσμια οικονομία περνά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ʼ30, διατηρούν την ανταγωνιστικότητα τους, ενώ όλοι οι δείκτες, ακόμη και αυτός της ανεργίας των νέων, δείχνουν πόσο ανθεκτικές παραγωγικές δομές έχουν.

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στη προκειμένη περίπτωση η ανάγνωση των αριθμών δεν αφήνει άλλη ερμηνεία.. το μοντέλο του πολιτικού εκκρεμές μεταξύ του Φιλελευθερισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας λειτουργεί, γιατί η κεντρική ιδέα της αγοράς δεν είναι ο πλούτος αλλά η ευκαιρία, ενώ του κράτους είναι η προστασία.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, πιο δύσκολο να χτίσεις μία κρατική δομή που να λειτουργεί, από το να αφήσεις τις δυνάμεις της αγοράς να βρούν το ανύπαρκτο σημείο ισορροπίας. Ο κρατικός παρεμβατισμός υπάρχει για να έχουμε ελεύθερη οικονομία! Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος στον εικοστό-πρώτο αιώνα πρέπει να αναζητά απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα: (α) Πως μπορούμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας στις δικές μας ακτές ; (β) Πως θα αποκτήσουμε υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εκπαίδευση για τα παιδιά μας και τους συμπολίτες μας ; (γ) Και πως θα δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό ιστό που η αμοιβή της πλήρους απασχόλησης θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ;

Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει, ʼκαλήʼ ζωή με αντάλλαγμα τη σκληρή και επίμονη εργασία που έχει διάρκεια. Πολιτική στη νέα εποχή σημαίνει.. δομές που να παράγουν κοινωνικό χώρο για όλους τους πολίτες, δομές που να αναδεικνύουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα, δομές οι οποίες αμβλύνουν τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης! Πολιτική για αγορά στο κράτος και τανάπαλιν. Ένα κράτος, σύγχρονο, που μπορεί να αναδιανέμει αλλά και να δημιουργεί τα πλαίσια μιας σταθερής ανάπτυξης για μία διευρυνόμενη και ισχυρή μεσαία τάξη. Στη καθομιλουμένη η κεντροαριστερά δεν είναι άλλο από δημιουργική αμφισβήτηση, δεν είναι άλλο από ένα ʼμηχανισμόʼ εγκατάλειψης των καθεστωτικών αντιλήψεων και στερεοτύπων.. γιατί το μέλλον δε προβλέπεται.. αλλά δημιουργείται από όσους αναζητούν την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την ελευθερία! Είτε αυτή αποτιμάται οικονομικά είτε όχι!

Τα κόμματα καταργούνται οι πολιτικοί χώροι, όμως, όχι! Η νέα εποχή χρειάζεται ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, περισσότερο από ποτέ. Διάλογο για τη δημόσια διοίκηση, για το πολιτικό χρήμα, για το εκλογικό σύστημα, για τον πολιτικό μας πολιτισμό. Οι δημοκρατικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι η αγορά δε λειτουργεί στο κενό, αλλά σε ένα πλαίσιο κανόνων και θεσμών.. σε ένα κοινωνικό χώρο που δημιουργείται από την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη, σε μια κουλτούρα στην οποία άτομα και ιδέες συναντούν την κοινωνική συνοχή διαμορφώνοντας κάθε στιγμή τη νέα ιστορική πραγματικότητα. Αναζητώντας τη σταθερότητα και την αξία, ανακαλύπτουμε πόσο αβέβαιος μπορεί να γίνει αυτός ο κόσμος, γιατί εν τέλει η σταθερότητα είναι απόρροια της κίνησης!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top