ΑΡΘΡΑ

Στο «αντίθετο ρεύμα»

Θέλουμε και πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε. Γιατί ως χώρα και ως κοινωνία, δεν αντέχουμε «άλλο κάρβουνο» – άλλη ύφεση, άλλους ανέργους, άλλα μέτρα, άλλη φτώχεια για ένα πολύ μεγάλο πλέον μέρος του πληθυσμού.
Μπορούμε όμως;…
Γιατί, όπως φαίνεται, οι προθέσεις της τρόικας κινούνται στο «αντίθετο ρεύμα»!
Που, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες από διπλωματικές και άλλες πηγές στις Βρυξέλλες,

Θέλουμε και πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε. Γιατί ως χώρα και ως κοινωνία, δεν αντέχουμε «άλλο κάρβουνο» – άλλη ύφεση, άλλους ανέργους, άλλα μέτρα, άλλη φτώχεια για ένα πολύ μεγάλο πλέον μέρος του πληθυσμού.

Μπορούμε όμως;…

Γιατί, όπως φαίνεται, οι προθέσεις της τρόικας κινούνται στο «αντίθετο ρεύμα»!

Που, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες από διπλωματικές και άλλες πηγές στις Βρυξέλλες, το κλίμα μέσα στο οποίο θα κινηθούν αλλά και συνολικά πλέον η «αποικιοκρατικού» τύπου στάση τους, δεν ευνοεί διαπραγματευτικά περιθώρια. Αυτό έδειχνε και η προσωρινή εκτίμηση της τρόικας -για την οποία ενημερώθηκε πριν ap;o μερικές ημέρες η European Working Group και μέσω αυτής το Eurogroup στις 9 Ιουλίου, η οποία έλεγε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί «σε σημείο που να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση του προγράμματος…».

Παράλληλα, η «εντολή» με την οποία ήρθε η τρόικα, είναι μάλλον να διερευνήσει τα όρια αξιοπιστίας των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να περιοριστεί στην κατάθεση της λίστας των prior actions για την επόμενη δόση, χωρίς να μπει σε διαπραγματεύσεις, αφήνοντας στην κυβέρνηση «να αποδείξει στη συνέχεια με την εφαρμογή τους, τη δυνατότητα ενεργοποίησης της επόμενης δόσης…

Η σύγκρουση μοιάζει δυστυχώς κάποια στιγμή (σύντομα) αναπόφευκτη, από τη στιγμή που θα εξακολουθούμε εμείς με τους δανειστές μας να κινούμαστε σε αντίθετα ρεύματα.

Γιατί καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει τη συνέχιση και την πιθανή αύξηση της «πολεμικού» τύπου ύφεσης και ανεργίας, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Και γιατί, από την άλλη, αφενός μεν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά διάθεση χαλάρωσης της θηλιάς που μας έχουν περάσει στο λαιμό και αφετέρου, τα γεγονότα στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, προοιωνίζονται εξελίξεις που καθιστούν τη θέση μας κατ’ αρχή τουλάχιστον και εφόσον δεν υπάρξει συνολική λύση, ακόμη πιο δύσκολη και πιο επισφαλή.

Όμως και τα επιχειρήματά μας «φροντίσαμε» να τα εξασθενήσουμε στο έπακρο, τόσο με την τρίμηνη προεκλογική περίοδο και τον συνακόλουθο εκτροχιασμό του προγράμματος, όσο και με την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητά μας σε μια σειρά βασικά θέματα, που από καιρό έπρεπε να είχαμε δρομολογήσει και σε έναν βαθμό τουλάχιστον υλοποιήσει.

Έχουμε όμως ίσως λίγο (ελάχιστο) χρόνο στη διάθεσή μας. Έτσι ώστε να επανέλθουμε στο ίδιο «ρεύμα κυκλοφορίας» με του εταίρους και δανειστές μας.

Εάν…

Γρηγορείτε λοιπόν … κινηθείτε έξυπνα και αποτελεσματικά, πραγματοποιήστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τον δημόσιο τομέα, προχωρήστε άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν βαρίδια για τον δημόσιο τομέα και την κοινωνία, γιατί αυτά η κοινωνία όχι μόνο τα αντέχει, αλλά και στη μεγάλη της πλειοψηφία τα απαιτεί…!

Να κάνουμε αυτά που πρέπει, να κάνουμε αυτά που μπορούμε, να αποκτήσουμε εκ νέου επιχειρήματα και διαπραγματευτική υπόσταση και δυνατότητα και να διαπραγματευτούμε. Ναι, να επαναδιαπραγματευτούμε, με αποφασιστικότητα, επιμονή, υπομονή και κυρίως εθνική ενότητα. Για να αποκτήσουμε ελπίδες να κερδίσουμε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο τον οποίο ζούμε εδώ και 2,5 χρόνια.

.

Ο Βασίλης Δεληγκάρης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top