ΑΡΘΡΑ

Στο μυαλό του κ. Τσίπρα

Είσαι ο Τσίπρας και καταλαβαίνεις πως τα πράγματα αρχίζουν να εξελίσσονται άσχημα. Οι «απ’ έξω» δεν … βοηθούν πια γιατί σε …κατάλαβαν και οι «από μέσα» δεν αγοράζουν άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  Στα δυόμιση χρόνια που κυβερνάς έχεις …γλυκαθεί και θες να συνεχίσεις, αλλά χρειάζεσαι Πλαν Β. Άλλωστε, στρατηγικό σου σχέδιο είναι να συμμετέχεις πάντα στην πολιτική ζωή της Χώρας και όχι απαραίτητα στη διακυβέρνηση, που, εδώ που τα λέμε, καμμιά φορά γίνεται και κουραστική, έως και …επικίνδυνη, με τις Εξεταστικές και τα τοιαύτα. Σκοπός σου είναι να μετέχεις, έστω και ως αντιπολίτευση.

Βέβαια, το να γυρίσεις στο 3% από όπου ξεκίνησες «δε λέει». Αυτό που θες είναι να ελέγχεις διαδικασίες, επιτροπές, να «μετράς» γενικά, στο πολιτικό σκηνικό. Πρέπει, όμως, να έχεις και ένα στόρι, ένα αφήγημα. Άλλωστε κυβέρνησες 3-4 χρόνια, δεν μπορεί να φύγεις με τίποτα, με την ουρά στα σκέλια. Θέλεις να σε «παίρνουν σοβαρά» συμφέροντα, διαπλεκόμενα και μη, και όλοι οι διαμορφωτές του πολιτικού τοπίου, από την Εκκλησία ως τα ΜΜΕ.

Δόξα τω θεώ, έχεις πολλές … «δεξαμενές» από τις οποίες ψαρεύεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μία δοκιμασμένη λύση, με «άκρες» που έχεις ήδη αφομοιώσει και εντάξει στη «μηχανή». Πολάκηδες, Σπίρτζηδες και Κουρουμπλήδες υπάρχουν άφθονοι σε μία χώρα εθισμένη στη σαγήνη του Κρατισμού στον οποίο …ομνύεις ανοικτά. Οι Λαϊκιστές και οι δημαγωγοί είναι μία αστείρευτη δεξαμενή που μάλλον μεγάλωσε επί ημερών σου. Σκέφτεσαι με κρυφό χαμόγελο τα απομεινάρια των ΑΝΕΛ, των «Λεβέντηδων» ακόμη και ψηφοφόρους της Χ.Α.

Το μόνο που χρειάζεσαι τώρα, αν είσαι ο κ. Τσίπρας, είναι το αφήγημα για την «επόμενη μέρα». Ως σύνθημα, το ‘χεις έτοιμο και το δοκίμασες ήδη σε φίλιο έδαφος, στο Υπ. Υγείας.  Μιλώντας στον Πολάκη, ουσιαστικά μιλάς στον πιστό ψηφοφόρο σου, αλλά στέλνεις και μηνύματα ευρύτερα, στη «λούμπεν κοινωνία» στην οποία ποντάρεις από εδώ και πέρα. Είπες, ανερυθρίαστα και, σχεδόν, με αυταρέσκεια: «Δεν μας αφήσανε, Δανειστές και Δικαστές». Η κατασκευή εχθρών, τα «θεσμικά εμπόδια» ήταν και είναι πάντα το απαραίτητο εργαλείο του «ολοκληρωτισμού».

Ο κ. Τσίπρας προχθές στο Υπ. Υγείας φάνηκε σαν «έτοιμος από καιρό». Ξέρει πολύ καλά ότι με τα πρώτα σημειώματα της Εφορίας και του ΕΝΦΙΑ, με τις νέες Ασφαλιστικές Εισφορές των «ελεύθερων-πολιορκημένων-επαγγελματιών», το ενδεχόμενο 4ο Μνημόνιο και την απομάκρυνση των «αγορών», αλλά και με την πιθανή διαμόρφωση ενός υπολογίσιμου Κεντρώου Κόμματος, το παιγνίδι αλλάζει. Κινδυνεύει ακόμη και η 2η θέση. Με το νέο «αφήγημα» ελπίζει να κρατηθεί γύρω στο 10% και την τρίτη θέση. Καθόλου άσχημα ως νέο ξεκίνημα, ή έστω, ως μία μακρά πολιτική «καριέρα», πάντα εντός Βουλής. Γιατί αν ο 40άρης κ. Τσίπρας αναγκαστεί να …εργαστεί από εδώ και πέρα, αφού σύνταξη Βουλευτή δεν προβλέπεται πριν τα 65, τότε θα έχει …αποτύχει.  Αυτός είναι ο πραγματικός του …Εφιάλτης. Όχι η Εξουσία.

Αν η κοινωνία μας και τα Κόμματα αγνοήσουν την μεταστροφή του αφηγήματος που μόλις αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, θα το κάνουν με κίνδυνο της Δημοκρατίας και της Χώρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top