ΑΡΘΡΑ

Στο παρα πέντε το «Δείπνο της Κυριακής»

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό με αφετηρία το «δείπνο της (σημερινής) Κυριακής», το ερώτημα τίθεται ως εξής: τυπική επανάληψη ή πραγματική επανάληψη; Επανάληψη ενός κάποιου διαλόγου ή η επανάληψη που να έχει ικανές πιθανότητες για ουσιώδη πρόοδο; Επανάληψη για να μην χρεωθεί κάποια πλευρά την ευθύνη για ένα ναυάγιο ή με πραγματική βούληση για πρόοδο;

Το ζήτημα είναι πολύ συγκεκριμένο και επ’ αυτού θεωρώ ότι τα πράγματα είναι σαφέστατα: κανένας διάλογος για το διάλογο δεν είναι πλέον ωφέλιμος. Σήμερα το ζήτημα ή το δίλημμα πρέπει να απαντηθεί πλήρως καθώς αυτό χρειάζεται η κοινή γνώμη σε όλη την Κύπρο. Να γνωρίζει δηλαδή πού ακριβώς στεκόμαστε, να έχει πλήρη εικόνα για όσα έχουν μεσολαβήσει και για όσα μπορεί να εξελιχθούν στη συνέχεια ως αποτέλεσμα μιας νέας αποτυχίας. Ο ΟΗΕ έχει μια ειδική ευθύνη επ’ αυτού και ασφαλώς δεν ήταν κωφάλαλος στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Οι εποχές άλλαξαν. Πέρασε η εποχή Ντενκτάς κατά την οποία ακόμα και αυτός ο τυπικός διάλογος είχε κάποιο νόημα.  Νέα δεδομένα, νέα αιτήματα. Αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ουσιώδη πρόοδο, τότε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο αυτών των συνομιλιών. Αν όχι, τότε δεν είναι καθόλου χρήσιμο να δούμε ξανά αυτό το συνεχές μπρος-πίσω στις συνομιλίες, τις αμέτρητες δημόσιες ομιλίες που ροκανίζουν το κλίμα γύρω από αυτές, τις προσχηματικές εκκλήσεις για συνομιλίες, ή την «προετοιμασία» του εδάφους για νέα αδιέξοδα.

Τι μπορεί να γίνει στο πρώτο ενδεχόμενο;

Πρώτο, λιγότερες δηλώσεις και προπαντός αποφυγή δηλώσεων που δηλητηριάζουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα. Η επίρριψη ευθυνών μπορεί να δείχνει προς την κατεύθυνση μιας πραγματικότητας, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα. Χρειάζεται ηγετικότητα, αυτοσυγκράτηση, καθαρή σκέψη για το αύριο για να επιλυθεί μια πολύ κυπριακή κατάσταση πραγμάτων. Ο Έιντε το είπε καθαρά-« δεν μπορώ να το διευθετήσω εγώ για αυτούς, δεν μπορώ να παρουσιάσω τη μαγική φόρμουλα».

Δεύτερο, κλειδί παραμένει η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των συνομιλιών και η διαμόρφωση μιας τελικής εικόνας πάνω στα πράγματα, και έτσι ανάλογα ο ΟΗΕ να πάρει θέση. Αν έχουμε θετική κατάληξη να δώσει το συνολικό αποτέλεσμα, και εάν έχουμε αδιέξοδο και κατάρρευση της διαδικασίας να πει δημόσια τη δική του εκδοχή στα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό ο ΟΗΕ να μιλήσει στην κατάλληλη στιγμή και η κοινή γνώμη να ακούσει τη δική του θέση.

Τρίτο, στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια διαδικασία,η οποία μέσα από την προηγούμενη μορφή της δημιουργούσε κενά, αργό βηματισμό και δαρκείς τριβές. Βεβαίως, η διαδικασία δεν έχει την πρώτη ευθύνη για το αδιέξοδο, εν πάση περιπτώση η αλλαγή της μεθοδολογίας φαίνεται αναγκαία. Είναι σκόπιμο να οδηγηθούμε σε εντατικές συνομιλίες με πλήρη συμμετοχή των δύο ηγετών και με πλήρη τεχνοκρατική υποστήριξη, για να κριθεί το συνολικό αποτέλεσμα. Είναι κρίσιμης σημασίας υπόθεση να ολοκληρωθεί η παρούσα προσπάθεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τέταρτο, εάν υπάρξει επανέναρξη της διαδικασίας, το κλειδί θα είναι η αντιμετώπιση των κύριων εκκρεμοτήτων στα πρώτα κεφάλαια (οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό, διακυβέρνηση), με εξαίρεση το ζήτημα της ασφάλειας καθώς αυτό θα συζητηθεί σε «Διάσκεψη για την Κύπρο». Η αντίληψη του τύπου «όλα τα κρίσιμα στο τέλος για να έχω έτσι διαπραγματευτική ισχύ», έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς από το δισταγμό για το ποιος θα κάνει το «πρώτο βήμα», η διαδικασία οδηγείται σε διαρκείς αδιέξοδους κύκλους. Η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τεσσάρων κεφαλαίων, προσφέρει μια μεγαλύτερη δυνατότητα για να υπάρχουν λύσεις ή αποδεκτές φόρμουλες για όσα σημεία έχουν τύχει μακράς επεξεργασίας, είτε σε ηγετικό επίπεδο, είτε στο επίπεδο των επικεφαλής των ομάδων διαπραγμάτευσης. Η ευρεία συζήτηση επί των κεφαλαίων προσφέρει διαπραγματευτική «εποπτεία» και αυτό υποβοηθά την τελική απόφαση κάθε ηγέτη και, κυρίως, υποστηρίζει τη συνολική ισορροπία μιας συμφωνίας.

Πέμπτο, οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2018 έχουν αρχίσει και αυτό ουδείς μπορεί να αγνοήσει, ή να υποτιμήσει. Εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τη διαπραγματευτική ατμόσφαιρα και πιέζουν το πολιτικό περιβάλλον. Ζωτικός χρόνος υπάρχει, έστω και μέσα σε πιο έναν, πιο περίπλοκο περιβάλλον. Μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει ικανός χρόνος για να κριθούν τα πράγματα και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους. Οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί ολοκληρώνουν δύο χρόνια διεξαγωγής τους τον προσεχή Μάιο. Αυτή η «επέτειος» προσφέρει τη δυνατότητα για να δούμε πώς πήγαν τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε τι έγινε και πού κατέληξαν οι συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή το αδιέξοδο φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο, γι’ αυτό χρειάζεται μια ακόμα προσπάθεια για να δούμε εάν στο «παρά πέντε» επέλθει μια ανατροπή ή αν η παρούσα στασιμότητα αποκτήσει μια πιο τυπική μορφή.

Λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να λάβουν υπεύθυνη στάση απέναντι στο πολύ συγκεκριμένο δίλημμα που η συγκυρία θέτει. Καθαρή στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, ή απόρριψή της με ότι αυτό συνεπάγεται. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που να ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες και των δύο πλευρών, ή ανεξέλεγκτη πορεία στο άγνωστό που, ωστόσο, είναι τόσο γνωστό-κολύμπι στα βαθειά της διαρκούς έντασης, πορεία νέων ρήξεων που θα οδηγήσουν στην επισημοποίηση της διχοτόμησης. Το πρώτο είναι ακόμα εφικτό. Το δεύτερο συνιστά το τίμημα της ακρισίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top