ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Υποψήφιοι των κομμάτων απαντούν στα ερωτήματα της «Μεταρρύθμι- σης».

.

Με ποιο κόμμα θεωρείτε ότι έχετε μεγαλύτερες προγραμματικές συγγένειες και θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

.

Απαντούν:

.

1. Ά. Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ

.

2. Κ. Μητσοτάκης, ΝΔ

.

3. Δ. Χατζησωκράτης, ΔΗΜΑΡ

.

4. Δ. Στρατούλης, ΣΥΡΙΖΑ

Με ποιο κόμμα θεωρείτε ότι έχετε μεγαλύτερες προγραμματικές συγγένειες και θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

.

 

.

Άννα Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ, Υποψήφια  στην Α΄Αθήνας

.

.

Καταρχάς το ΠΑΣΟΚ όπως απέδειξε εμπράκτως αναζητά και στηρίζει τις συνεργασίες μη συμμεριζόμενο το κόστος. Η μείζονα εθνική και ευρωπαική κρίση απαιτεί ουσιαστικές προγραμματικές συμμαχίες που θα υπερβαίνουν τα μανιχαιστικά απλοικά διλήμματα που τίθενται από τις λαικιστικές δυνάμεις της μυωπικής οργής.

.

το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ευρέος τόξου των δυνάμεων που υποστηρίζουν την απαρέγκλιτη ευρωπαική πορεία της χώρας, την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, την προοδευτική αλλαγή στους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη, την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση, την Εξωτερική πολιτική.

.

το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωτοστατησει  μίας τέτοιας ιδεολογικής και ρεαλιστικής παράλληλα, συμπόρευσης με τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η κρίση έχει ιδεολογικό παρανομαστή, έχει ευθύνες με ιδεολογική ρίζα.

.

η ανάταση της ριζοσπαστικής ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας που πιστεύω θα επικυρωθεί την Κυριακή με την νίκη του Ολάντ θα σημάνει και για την Ελλάδα μία νέα αφετηρία αναζητήσεων για μία νέα προοδευτική πλειοψηφία.

.

υπο αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνει το κάλεσμα σε μία μόνο πολιτική δύναμη.

.

 

.

 

.

Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΔ, υποψήφιος στην Β΄Αθήνας

.

.

.

.

Το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξει η ΝΔ, ανάλογα και με το πώς θα έχει διαμορφωθεί το μετεκλογικό σκηνικό, είναι αν μπορεί να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση από τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Θα πρέπει δηλαδή να στραφεί στα κόμματα εκείνα με τα οποία ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά. Από εκεί και πέρα και  αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για να υλοποιήσει την πολιτική της. Οι δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που πιστεύουν στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναζητούν πολιτική σταθερότητα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα, ξεπερνώντας τα όρια του οποιουδήποτε κόμματος. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση..

 

.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΔΗΜΑΡ, στη Β’ Αθηνών

.

 

.

.

Για τη ΔΗΜΑΡ το μείζον στοιχείο για τη συνεργασία –προφανώς για συγκρότηση ή στήριξη κυβέρνησης-δεν είναι το με ΠΟΙΟΥΣ αλλά το ΠΩΣ θα κυβερνηθεί ο τόπος. Γιαυτό και έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου με  σύγκλιση σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με κοινωνική προστασία, τη χρησιμοποίηση αξιόπιστων πρακτικών και φερέγγυων προσώπων, που θα εγγυώνται, πρωταρχικά, την παραμονή στην ευρωζώνη και στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

.

Τα όμορα πολιτικά κόμματα, Οικολόγοι- Πράσινοι, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς παραλήπτες της πρότασής μας. Βεβαίως οι διαφορές μας υπάρχουν και σε σημεία είναι κρίσιμες, όπως είναι φανερό  ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει σημαντικότατα βήματα αλλαγής γραμμής  και η μέχρι τώρα στάση του δεν το δείχνει.

.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της κάλπης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και μετατοπίσεις, μέχρι σήμερα αδιανόητες…

.

Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

.

.


.

.

.
Αγωνιζόμαστε για κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς, που θα σταματήσει την συντελούμενη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή και με τη στήριξη του λαϊκού κινήματος θα εφαρμόσει ένα προωθημένο πρόγραμμα αναγέννησης του λαού και της χώρας μας.

.

.

Δεν υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας με δυνάμεις που έχουμε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές, ιδεολογικές απόψεις, όπως οι «Ανεξάρτητοι  Έλληνες» του κυρίου Καμμένου.

.

Εάν ο λαός με την ψήφο του αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να έχουν από κοινού 151 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της αριστεράς. Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσουμε η κυβέρνηση της αριστεράς να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, για να ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και τις αποικιοκρατικές δανειακές συμβάσεις.

.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top