ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Υποψήφιοι των κομμάτων απαντούν στα ερωτήματα της «Μεταρρύθμι- σης».

.

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος και η είσοδος οκτώ και πλέον κομμάτων στη Βουλή, είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός;

.

1. Μιλένα Αποστολάκη, ΠΑΣΟΚ

.

2Π. Κολιοπάνος, ΔΗΜΑΡ

.

3. Ε. Στυλιανίδης ΝΔ

.

4. Π. Σκουρλέτης, ΣΥΡΙΖΑ

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος και η είσοδος οκτώ και πλέον κομμάτων στη Βουλή, είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός;

.


.

Μιλένα Αποστολάκη, ΠΑΣΟΚ, υποψήφια στη Β’ Αθήνας ΠΑΣΟΚ

.

Η τελευταία δημοσκοπική εικόνα δείχνει έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Αν τελικά η εικόνα αυτή αποτυπωθεί στις κάλπες της 6ης Μαΐου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η χώρα να μείνει ακυβέρνητη και να συρθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Σε πολλούς, οι προβλέψεις αυτές  ανασύρουν μνήμες από το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 1932 όπου η πολυκομματική Βουλή που προέκυψε έσυρε τη χώρα σε περιπέτειες. Στις 6 Μαΐου έχουμε όλοι ευθύνη να ψηφίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα γιατί την επομένη η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί ώστε μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για όλα όσα πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από τη κρίση.

.

 

.

Πάνος Κολιοπάνος, υποψήφιος ΔΗΜΑΡ στην Eύβοια

Στην παρούσα συγκυρία, ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος είναι απολύτως θετικός. Μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος – και η ευκαιρία – για την ανασύνθεση του ήδη φθαρμένου πολιτικού συστήματος. Τα δύο πρώην «μεγάλα» κόμματα έχουν προ πολλού μεταβληθεί σε αποστεωμένους φεουδαρχικούς μηχανισμούς εξουσίας. Έχασαν έτσι την κοινωνική τους βάση και την ιδεολογική τους αναφορά.

Εν όψει των εκλογών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν σπασμωδικά και αμήχανα να επανακτήσουν τον χαμένο γι αυτά παράδεισο. Ματαιοπονούν, διότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της εποχής και στην αρχή μιας νέας. Όσοι μιλούν, λόγω του κομματικού κατακερματισμού, για σύγχυση του εκλογικού σώματος είναι πολιτικά ανιστόρητοι. Είμαστε σε Μετάβαση. Τα δύο αυτά κόμματα για να επιβιώσουν ως πολιτικοί σχηματισμοί και όχι ως ληγμένοι μηχανισμοί εξουσίας, πρέπει πρώτα να αυτοκαταργηθούν.

Στη φύση και τη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μέσα από μια επώδυνη αλλά δημιουργική διαδικασία το πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να ανασυντεθεί. Αλλιώς θα αποσυνθεθεί και το πολίτευμα…Ευριπίδης Στυλιανίδης ΝΔ, υποψήφιος στο ν. Ροδόπης

Η τάση κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στην απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης που αισθάνονται οι πολίτες από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Παρά τη δικαιολογημένη αυτή αντίδραση είναι βέβαιο ότι στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

Η ΝΔ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ετοιμότητα και θάρρος να διαχειριστεί τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου αλλά και ξεκάθαρο Σχέδιο Δεκαετίας (2012-2021) για να επισπεύσει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την προετοιμασία της στροφής της στην πραγματική οικονομία.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, θα συναισθανθούν τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τον τόπο μία ενδεχόμενη ακυβερνησία και θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία, ως τη μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Πατρίδας μας.

.

Πάνος Σκουρλέτης, υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ β ΄ Αθήνας

Ο σημερινός πολυκερματισμός αντανακλά τις πολιτικές διεργασίες που έχουν τροφοδοτηθεί από τις κοσμογονικές επιπτώσεις της εφαρμογής του μνημονίου . Κυρίως αποτελεί έκφραση της χωρίς ιστορικό προηγούμενο υποχώρησης και αποδόμησης του δικομματισμού . Οι κοινωνικές συμμαχίες που αποτελούσαν την βάση του δικομματισμού έχουν σπάσει . Οι πολιτικές ταυτότητες των προηγούμενων δεκαετιών για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχουν ξεθωριάσει , ενώ εναγώνια αναζητούνται νέες πολιτικές εκφράσεις .

Στο χώρο της αριστεράς ο πολυκερματισμός έχει ιστορικό βάθος , ενώ ταυτόχρονα οι δυνάμεις της αριστεράς είναι αντιμέτωπες με την ιστορική πρόκληση συμπαρατασσόμενες να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντιμνημονιακού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου που θα διεκδικήσει βάσιμα την εξουσία.

Ίσως λοιπόν οι σημερινός πολυκερματισμός να είναι η αναγκαία φάση για την διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top