EDITORIAL

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Υποψήφιοι των κομμάτων απαντούν στα ερωτήματα της «Μεταρρύθμι- σης».

.

Τι σημαίνει για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς ενδεχόμενη είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή;

.

Απαντουν:

.

1. Κ. Καρτάλης, ΠΑΣΟΚ

.

2. Γ. Παπαθανασίου, ΝΔ

.

3. Γ. Αμοιρίδης, ΔΗΜΑΡ- Κίνηση Ανεξάρτητων βουλευτών

.

4. Αλ. Καλύβης: ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιοι των κομμάτων απαντούν στα ερωτήματα της «Μεταρρύθμισης».

.

Τι σημαίνει για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς η ενδεχόμενη είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή;

.

 

.

Κώστας Καρτάλης, ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος στο Ν. Μαγνησίας

.

.

«Tο πολιτικό πρόβλημα της χώρας τείνει τον τελευταίο καιρό να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας. Tο γεγονός ότι φιλοναζιστικές δυνάμεις είναι έτοιμες να μπουν στη Βουλή των Ελλήνων, δεν είναι μόνο κίνδυνος για τη δημοκρατία αλλά και προσβολή προς όλους όσοι με τις θυσίες τους έφεραν και στήριξαν τη δημοκρατία στη χώρα. Βρίσκω αδιανόητο η Βουλή να έχει στις τάξεις της δυνάμεις που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία και στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Δεν είναι λύση να ψηφίζεις δυνάμεις που αντιπαλεύονται τη δημοκρατία, στο όνομα της τιμωρίας του πολιτικού συστήματος. Λύση είναι να προστατεύεις τη δημοκρατία με την επιλογή σου.»

.

Γιάννης Παπαθανασίου, ΝΔ, υποψήφιος στη Β΄Αθηνών

.

.

Η ενδυνάμωση των άκρων, είτε προέρχονται από το χώρο της δεξιάς είτε από το χώρο της αριστεράς, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εγκυμονεί η ψήφος της τυφλής οργής και της αντίδρασης για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει το πολιτικό σύστημα. Όμως, η είσοδος στη Βουλή πολιτικών σχηματισμών που αρνούνται το Σύνταγμα, που πρεσβεύουν το μίσος και στηρίζονται στη βία, δεν θα βλάψει μόνο το κομματικό κατεστημένο. Θα πληγώσει βαθιά τη δημοκρατία και την κοινωνία μας. Έστω και τώρα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, κι ας δώσουμε τη μάχη μαζί – δημοκρατικά κόμματα και πολίτες – ενάντια σε αυτό τον κίνδυνο.

.

Γιάννης Αμοιρίδης, ΔΗΜΑΡ- Κίνηση Ανεξάρτητων βουλευτών, υπ. Βουλευτής Ν. Πιερίας.

.

.

Η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και η διασύνδεσή του με ποικιλώνυμα συμφέροντα, η οικονομική εξαθλίωση εξαιτίας των δεσμεύσεων του μνημονίου και το παράλυτο κράτος είναι οι βασικές αιτίες δημιουργίας των ακραίων φασιστικών τάσεων που επενδύουν στο φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών για το αύριο. Οι αιτίες υπήρξαν. Η αφορμή δόθηκε από τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος. Το κατεστημένο δικομματικό πολιτικό σύστημα λόγω των χρόνιων παθογενειών του είναι ανίκανο να αντιδράσει και εγκλωβίζεται στον αγώνα για την επιβίωση του εθελοτυφλώντας για τις επιπτώσεις του τρόπου λειτουργίας του.

Οι πολίτες είναι εκείνοι που μπορούν ξεπερνώντας τις πολιτικές Κασσάνδρες που μιλούν για μονόδρομους και τρομοκρατούν με πλασματικά διλλήματα, να προστατεύσουν την δημοκρατία και να απομονώσουν τα σταγονίδια του φασισμού.

Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σοσιαλισμού αξιοποιώντας την δύναμη που θα τους δώσουν οι πολίτες σε λίγες μέρες.

Ο φασισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, στη χώρα που πλήρωσε βαρύ τίμημα στο θυσιαστήριο του ναζισμού.

Αλέκος Καλύβης: Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικού κοινωνικού μετώπου

.

.

Η αύξηση της επιρροής της χρυσής αυγής και η είσοδός της στη βουλή θα είναι όνειδος για την ελληνική κοινωνία και πρέπει να αποτραπεί με πολιτικούς όρους.

Η χρυσή αυγή είναι μια ακροδεξιά, φασιστική και ρατσιστική οργάνωση με βίαιη δράση και έχει λειτουργία παρακρατικής οργάνωσης. Προπαγανδίζει το μίσος απέναντι στους μετανάστες,

Αποκτά πιο μαζικό χαραχτήρα αξιοποιώντας την απόγνωση και την απελπισία των θυμάτων της κρίσης και των μνημονίων που βιώνουν την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό ,την ανεργία και την δραματική υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις.

Για να αντιμετωπιστεί πιο ριζικά το φασιστικό φαινόμενο χρειάζεται ιδεολογική αντιπαράθεση, καταπολέμηση της ακροδεξιάς ατζέντας και ρητορικής στην οποία συχνά προσχωρούν δυνάμεις του δικομματισμού και κυρίως η καταδίκη των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και της τρόικας που είναι οι αιτίες για την περιθωριοποίηση τεράστιας μερίδας του πληθυσμού.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top