ΑΡΘΡΑ

Συγγνώμη, γράψτε λάθος!

Το ΔΝΤ τώρα ομολογεί… O Tόμσεν, μετά τον Ολ. Μπλανσάρ, παραδέχεται ότι κάνανε λάθος με τη λιτότητα στην Ελλάδα! «Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής, καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά…», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Α, ώστε έτσι λοιπόν… Το ακούς αυτό κύριε Έλληνα, για όλα φταίει ο πολλαπλασιαστής! Συγγνώμη, γράψτε λάθος… Κι αν ρήμαξε η ζωή σου, κι αν τα παιδιά σου ίσως έχασαν το μέλλον τους και καταδικάστηκαν στη μιζέρια… ε, ένα λάθος στον πολλαπλασιαστή ήταν βρε αδερφέ, πώς κάνεις έτσι, τι να κάνουμε τώρα, ότι έγινε – έγινε, δεν μπορούμε να σου τα δώσουμε και πίσω!

Και όμως, ενώ τώρα πλέον ομολογούν την αποτυχία τους, εξακολουθούν να επιμένουν στην ίδια συνταγή. Και στην πρόσφατη έκθεσή τους διαπιστώνουν κινδύνους παρέκκλισης από το «πρόγραμμα», θέτουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις και προετοιμάζουν το έδαφος για νέα περιοριστικά μέτρα. Ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουν πολιτικούς κινδύνους (σώπα!) και παρεμβαίνουν με ωμό τρόπο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετατρέποντας τις υποθέσεις και εκτιμήσεις τους, από εκτιμήσεις αναλυτών τους, σε πολιτικά σενάρια που παράγουν πραγματικά πολιτικά γεγονότα και λειτουργούν σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.

Είναι σαφές και κατανοητό σχεδόν από όλους εδώ στην Ελλάδα, πως δεν μπορούν να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση, όπως αυτά που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, ή άλλα, που πιθανόν να κομίσει κατά την έλευσή της τις επόμενες εβδομάδες η τρόικα. Αν ζητηθούν νέα μέτρα, αυτά πρέπει να ξέρουν πως θα παρθούν και θα εφαρμοσθούν από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή Χρυσής Αυγής! Και αν έχουν τέτοιο σκοπό, καλά θα κάνουν να αρχίσουν να «διαπραγματεύονται» ήδη μαζί τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό από την τρόικα και τους δανειστές μας.

O ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ, αφού έχει ελεεινολογήσει και μαγαρίσει όλο το πολιτικό και δημοκρατικό σύστημα, ετοιμάζεται τώρα για την τελική έφοδο προς την εξουσία, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως ορισμένους γρίφους λογικής, όπως για παράδειγμα: να το καταργήσεις ή να το αναθεωρήσεις (το μνημόνιο φυσικά), να το καταγγείλεις ή να το επαναδιαπραγματευτείς; Με τον Λαφαζάνη ή με το Δραγασάκη, με τον Σκουρλέτη και τον Παππά ή με τον Σταθάκη; …

Αυτά είναι μερικά από τα σύγχρονα ʼʼφιλοσοφικάʼʼ ερωτήματα και διλλήματα του Α. Τσίπρα, τα οποία επανέρχονται μετά και το στραπατσάρισμα που φάγανε στη Βουλή (πήγανε για μαλλί και βγήκανε κουρεμένοι) από την κακοστημένη σκευωρία που επιχειρήσανε, μήπως και ξεφύγουν προσωρινά από τις σκληρές αποφάσεις και τις συνακόλουθες εσωτερικές συγκρούσεις. Ένας σίγουρος τρόπος, βέβαια, να ξεφεύγεις από όλα αυτά και να ροκανίζεις τον χρόνο αναμονής, είναι να ταξιδεύεις – και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί πιστά τον χρυσό αυτόν κανόνα. Μπουένος Άιρες – Ν. Υόρκη, Βομβάη Τόκιο και Μπαρμπαριά… και να αφήνεις πίσω σου τον Σκουρλέτη να βγάζει πολεμικές ανακοινώσεις ακόμη και για τις μνημονιακές γάτες που έχουν το θράσος να σουλατσάρουν στην πλατεία Κουμουνδούρου…

Βέβαια, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των επισκέψεων του Αλέξανδρου ανά τον κόσμο, ίσως και να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι των δανειστών, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν οι του ΔΝΤ και οι άλλοι διεθνείς αναλυτές μέχρι την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Μπορεί (αν κρίνουμε από την αρνητική ψήφο της «φίλης» Βραζιλίας για τη δόση από το ΔΝΤ και την επίσκεψή του στη Γερμανία) να «καταφέρει» τον εκτροχιασμό και πριν από την κατάκτηση της «Βαβυλώνας»!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top