ΑΡΘΡΑ

Συμπεράσματα από την εκδήλωση στο Ηράκλειο

Η  Ελλάδα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση κοινωνική, πολιτική και οικονομική μετά το 2009. Αυτή προήλθε πρωτίστως από τα δικά μας λάθη και τις δικές μας αβελτηρίες. Είναι εύκολο αλλά επικίνδυνο να μεταθέτεις τις ευθύνες σε τρίτους. Για να αλλάξει η μοίρα της χώρας οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα και να αναδείξουμε στις ηγεσίες των κομμάτων και της χώρας πολίτες, οι οποίοι έχουν καλλιέργεια, γνώσεις, στόχους και ήθος. Ακούμε συχνά ότι όλοι οι παλαιοί πολιτικοί πρέπει να παραμερίσουν και να έλθουν νέοι. Είδαμε και βιώνουμε ακόμη τους νέους και άφθαρτους, όπως ο Τσίπρας ο Παππάς, ο Καμμένος. Δεν είναι όλοι οι παλαιοί φθαρμένοι και όλοι οι νέοι άφθαρτοι. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ριζική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο, στην κοινωνική πολιτική και στη νοοτροπία των ίδιων των πολιτών.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις γενικόλογες ευχές και τις αόριστες και ανυπόστατες υποσχέσεις προς τους πολίτες και να προτάξουμε υλοποιήσιμους στόχους, πειστικές αναλύσεις και να αναδείξουμε τις απαραίτητες κινήσεις, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιτύχουμε πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη. Οφείλουμε να δούμε με μεγάλη προσοχή το δημογραφικό πρόβλημα και το μεταναστευτικό. Η μείωση του πληθυσμού έχει ήδη αρχίσει, ενώ δεκάδες εκατομμυρίων από την Αφρική και την μέση Ανατολή προσβλέπουν στην είσοδό τους στην Ευρώπη. Οφείλουμε να επινοήσουμε πολιτικές ένταξης και όχι απομόνωσης, δημιουργώντας εγκληματικές ομάδες.

Προοδευτικός λόγος δεν είναι εκείνος που σε ευχαριστεί, σε εφησυχάζει και σου υπόσχεται αοριστολογίες, αλλά εκείνος που σου επισημαίνει τις δυσκολίες και σου προτείνει πολλές φορές δυσάρεστες αλλά αναγκαίες λύσεις. Πρέπει να μάθουμε να απομονώνουμε τους ψεύτες και λαοπλάνους. Τρανό παράδειγμα προς αποφυγήν το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2014 του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες γνώριζαν ότι είναι στο σύνολό του ένα ψέμμα, αλλά το ψήφισε το 36,5% των ψηφοφόρων.

Η πρωτοβουλία, που πήρε την ονομασία «Ώρα αποφάσεων», επιθυμεί να φέρει τους πολίτες κοντά, να τους πληροφορήσει για τις δυσκολίες και να συνδιαμορφώσει με αυτούς τις επόμενες κινήσεις για την ανασύσταση της ενιαίας Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι Προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να  αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να πουν καθαρά στον ελληνικό λαό ότι  απόλυτη προτεραιότητα έχει η παραγωγή και όχι η κατανάλωση. Προτεραιότητα έχουν οι νέοι και οι παραγωγικές ηλικίες. Αν δεν προστατεύσουμε τώρα τις παραγωγικές τάξεις και τους νέους, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ως κοινωνία.

Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να δημιουργήσει ένα Κράτος που αφενός μεν παρέχει σε όλους υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλισης, αφετέρου δε ενισχύει την παραγωγική επιχειρηματικότητα, που θα δημιουργήσει νέο πλούτο στην κοινωνία. Μόνον έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανάπτυξη, περισσότερα έσοδα και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η αναγέννηση του προοδευτικού χώρου ιστορικά συμπίπτει για μία ακόμη φορά με τον δρόμο από τον οποίο περνά η εθνική και κοινωνική αναγέννηση. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια για να γίνουν οι ζωές μας και η χώρα μας καλύτερες, αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που δεν μπορεί να γίνει από παρωχημένους και απαξιωμένους κομματικούς μηχανισμούς, που προτάσσουν το ατομικό έναντι του κοινωνικού συμφέροντος.

Ώρα αποφάσεων, λοιπόν, για το νέο, μεγάλο, ενωμένο προοδευτικό κίνημα. Θέλουμε να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου προοδευτικού πολιτικού φορέα, χωρίς αποκλεισμούς, που θα βασίζεται σε νέες δομές με σύγχρονες, επεξεργασμένες και ρεαλιστικές θέσεις και στόχους. Αυτή ήταν και η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015, αυτό το στόχο θέσαμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη τον Σεπτέμβριο 2015 τα 30 ιδρυτικά μέλη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Το νέο ενιαίο κόμμα θα πρέπει να εκφράζει, πρωτίστως, τους νέους ανθρώπους που αποτελούν το μέλλον της χώρας. Ένα κόμμα που θα έχει ραχοκοκαλιά του τα μεσαία στρώματα της νέας περιόδου που πρέπει να αναζητηθούν  στις 450.000 νέους μετανάστες, τους νέους επιχειρηματίες της γης, τους νέους επιστήμονες, που βρίσκουν κλειστές της πόρτες του μέλλοντός τους, τους οπαδούς της αξιολόγησης και της αριστείας. Ένα κόμμα ενεργών πολιτών και όχι λαϊκίστικο.

Σε αυτή την προσπάθεια θέτουμε απέναντι τα συμφέροντα εκείνων, που αρνούνται την υγιή επιχειρηματικότητα και την εθνική ευθύνη της αστικής τάξης, τη διαπλοκή εκείνων που παρασιτούν μεταξύ  κοινωνίας και πολιτικής, τις συντεχνίες που επέβαλαν μέσω πολιτικών την άδικη στήριξή τους εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας, εκείνους που εχθρεύονται την κοινωνική αλληλεγγύη, τους δήθεν αριστερούς διανοούμενους που δηλητηριάζουν τον απλό άνθρωπο με τις αντιλήψεις περί ήσσονος προσπάθειας και περί διεθνούς συνομοσιολογίας εις βάρος της Ελλάδας. Θέτουμε, τέλος, απέναντι και τους θεωρούμε εχθρούς της κοινωνίας όλους τους κήρυκες του ρατσισμού και του εκφασισμού.

Οι στόχοι του νέου και ενιαίου κόμματος της  Προοδευτικής Παράταξης οφείλει να γίνει πρωτεύουσα δύναμη, και όχι συμπλήρωμα άλλων, για να πρωτοστατήσει στη νίκη κατά του λαϊκισμού, να επιβάλλει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας. Το νέο και ενιαίο κόμμα οφείλει να προτείνει ένα σύνολο επιμέρους προγραμμάτων και λύσεων, για ισχυρή Ελλάδα που θα βασίζεται στους ενεργούς πολίτες, θα προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ένα κόμμα που θα δώσει έμφαση στη δημιουργία και στην παιδεία.

Εμείς οι ενεργοί πολίτες οφείλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό όχι μόνον των άλλων αλλά και του εαυτού μας, να αντικαταστήσουμε και όχι να υποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό δίπολο, αποτάσσοντας τον λαϊκισμό. Να γίνουμε ο πόλος και η προοδευτική παράταξη που αντιμάχεται την συντηρητική στις ιδέες και στους στόχους. Όταν η δημοκρατική προοδευτική παράταξη κατακερματίστηκε, επήλθε και μία καταστροφή στη χώρα. Η παράταξή μας πάντοτε ήταν ο ενωτικός κρίκος των πολιτών για την ειρήνη και την ευημερία. Συνδέθηκε με τον σταθερό εξωστρεφή προσανατολισμό της Ελλάδας, τα δικαιώματα του πολίτη, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Είμαστε υπέρ ενός νέου και ενιαίου κόμματος, χωρίς εξαιρέσεις. Για τη δομή, τις πολιτικές θέσεις, την λειτουργία και την ηγεσία αποφάσεις θα λάβουν οι προοδευτικοί πολίτες, όχι τα παρασκήνια και οι απαξιωμένοι κομματικοί μηχανισμοί. Όλα αυτά θα πρέπει να εξελιχθούν με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με ρητό χρονοδιάγραμμα, ώστε να οδηγηθούμε πράγματι άμεσα στην ίδρυση του νέου και μεγάλου προοδευτικού κόμματος, ενιαίου και  ανοικτού στα σύγχρονα ρεύματα. Σε αυτό το κάλεσμα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top