ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Συναρπαστική επικαιρότητα

Λαϊκή Ενότητα: «Μην ακούτε τις κραυγές τους»

Δεν προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις τη ροή των ειδήσεων. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι πολιτικές πρωτοβουλίες πληθωρικές και αναπάντεχες. Μια συναρπαστική επικαιρότητα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ερήμην των αρχιτεκτόνων του μνημονίου. Η ελληνική (σουρεαλιστική) πινελιά στο κάδρο της κρίσης κυριαρχεί και κάνει τις παρεμβάσεις της Τρόικας να φαίνονται επουσιώδεις, αν όχι λίγες.

Δεν προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις τη ροή των ειδήσεων. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι πολιτικές πρωτοβουλίες πληθωρικές και αναπάντεχες. Μια συναρπαστική επικαιρότητα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ερήμην των αρχιτεκτόνων του μνημονίου. Η ελληνική (σουρεαλιστική) πινελιά στο κάδρο της κρίσης κυριαρχεί και κάνει τις παρεμβάσεις της Τρόικας να φαίνονται επουσιώδεις, αν όχι λίγες.

Αφού λύθηκε το κορυφαίο ζήτημα της επιστροφής των τεθωρακισμένων στις παρελάσεις, αφού έφυγε από το πλάνο ο Απ. Τζιτζικώστας, άξιος διάδοχος του Π. Ψωμιάδη, η έμφαση δίνεται στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα υπουργεία αλλά και σε όλους τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα το υπουργείο οικονομικών για να εντοπίσει τις υπηρεσίες που αρνούνται στην πράξη να συμμορφωθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Στην αυστηρή επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας επισημαίνεται ότι τα υπουργεία έχουν ξεφύγει από τα ανώτατα όρια δαπανών και παραπλανούν το υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας επιχορηγήσεις προς τους φορείς που εποπτεύουν οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις επιχορηγήσεις που δηλώνουν οι ίδιοι οι φορείς. Αναφέρει επίσης ότι οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια και αιτιολογούνται από μη ρεαλιστικές προβλέψεις εσόδων, επίσης ότι εγκρίνεται από την αρχή κάθε έτους το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών (20 ώρες το μήνα) και για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, ενώ ο νόμος ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να καταβάλλονται κατ ΄ εξαίρεση και μόνο σε αυτούς που τις δικαιούνται.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών που έχει την πρωτοβουλία και την εποπτεία του ελέγχου για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αρνήθηκε να συμμορφωθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν έστειλε στη Βουλή τα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος στον τομέα ευθύνης του!

Η πολιτική επικαιρότητα επιφυλάσσει συνεχείς εκπλήξεις, στα μεγάλα και στα μικρά: Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ορίστηκε νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο 63χρονος πολιτικός μηχανικός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα κ. Νίκος Ζωίδης; Δεν έχει την ξεχωριστή σημασία του ότι η θέση που άδειασε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ασφαλώς και διατηρήθηκε και ασφαλώς πληρώθηκε με τα κριτήρια που όλοι γνωρίζουμε και τα οποία δεν αλλάζουν, δεν αλλάζουν, δεν αλλάζουν;

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν αλλάζει παρά την τόση κινητικότητα και παρά την ισοπέδωση ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία υπογράφεται από τρεις καθηγητές, Adair Morse και Μαργαρίτα Τσούτσουρα απο το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Ν. Αρταβανή απο το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2009 στην Ελλάδα ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 40%, τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στο 31% του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 (ή στο 48% του 2008). Σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από το δηλωθέν. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων του στην εξυπηρέτηση χρεών (σε ορισμένους κλάδους π.χ. χρηματοπιστωτικών, ιατρικών και νομικών υπηρεσιών, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 100%). “Είναι εύληπτο -γράφουν- ότι η πιθανότητα να πηγαίνουν 82 λεπτά από κάθε ευρώ του μισθού στην εξυπηρέτηση χρεών είναι πρακτικά ανέφικτη. Ο γενικός κανόνας για την χορήγηση πιστώσεων υποδεικνύει τη μη χορήγηση δανείου, στην περίπτωση που το αναγκαίο ποσό για την εξυπηρέτηση των χρεών υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Συνεπώς, οι τράπεζες προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους, αναφορικά με τη χορήγηση πιστώσεων, συνεκτιμώντας ότι το πραγματικό εισόδημα είναι υψηλότερο του δηλωθέντος”.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα: Οι βουλευτές επαρχίας θα έχουν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια των εθνικών οδών εφόσον παραιτηθούν του δικαιώματος χρήσης δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων. Ετσι, θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους σε μια συγκυρία δύσκολη για όλους, ακόμη και για τους βουλευτές παρόλο που, βασικά, είναι αφορολόγητοι.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη (φωτεινή εξαίρεση) αναφέρθηκε στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές βουλευτών και δικαστών, επισημαίνοντας ότι το αφορολόγητο εισόδημα της ίδιας και άλλων συνάδελφων της μπορεί να φτάσει έως και τις 65.000 ευρώ.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, απευθυνόμενη στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ζήτησε στοιχεία για το ποιες άλλες εισοδηματικές κατηγορίες έχουν φοροαπαλλαγές, εν μέσω κρίσης. «Ολοι εδώ πέρα κάναμε φορολογική δήλωση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί μιλώ, έχετε υπολογίσει ποια είναι τα έσοδα που χάνει το κράτος από τα αφορολόγητα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών;» ρώτησε η κ. Γιαννακάκη και συνέχισε: «Σκοπεύετε να άρετε αυτό το καθεστώς, που ειδικά τις μέρες που διανύουμε, σκανδαλίζει το μέσο Έλληνα πολίτη που έχει δει να φορολογείται πολύ βάναυσα τα τελευταία τρία χρόνια;».

Η ερώτηση ήταν ρητορική -ανεξάρτητα από τις προθέσεις της. Ε, όχι και να άρουν αυτό το καθεστώς. Κατάφεραν μετά από τρία χρόνια σκληρής μνημονιακής προσαρμογής να διασώσουν προνόμια και πολυτέλειες για τους επαγγελματίες της πολιτικής, τη δομή του πελατειακού συστήματος άθικτη και τον σκληρό πυρήνα του ελληνικού παρασιτικού καπιταλισμού αλώβητο. Πέτυχαν τη διατήρηση των προνομίων της εξουσίας και των μηχανισμών της ευνοιοκρατίας, βοήθησαν ώστε να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, υπηρετώντας το κεντρικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού χωρίς καν να το έχουν μελετήσει. Θα κάνουν υποχωρήσεις/αλλαγές/ανατροπές τώρα που φτάνουν/φτάνουμε στο τέλος;

Ενας από τους βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στη μάχη για το “δεν πληρώνω” τα διόδια είναι ο Μ. Ταμήλος της ΝΔ (Τρικάλων) που πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία μνημονιακών μέτρων δυσκολεύεται και εξασφαλίζει δημοσιότητα “παίζοντας” ως επίδοξος αντάρτης.

Ξέρουμε το παράδειγμα με τον τρελό που ψαρεύει στη μπανιέρα και όταν τον ρωτάει ο γιατρός “αν τσίμπησε τίποτα” απαντάει “μα ψαρεύω στη μπανιέρα”. Ξέρουν πολύ καλά τι λένε και τι κάνουν, ξέρουμε πολύ καλά πώς και γιατί βρίσκονται στη Βουλή και στην εξουσία, όλοι μαζί κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι τρέχει και τι γίνεται γύρω μας. Ο ελληνικός παραλογισμός είναι απόλυτα, αν όχι ακραία, εκλογικευμένος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top