ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Συντονιστής Θρησκευμάτων!

Με αφορμή τη χλευαστική στάση του βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου απέναντι στα σύμβολα της Ορθοδοξίας, πληροφορηθήκαμε ότι στο κόμμα του, στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και λειτουργεί Θεματική Επιτροπή Θρησκευμάτων, η οποία μάλιστα διαθέτει και συντονιστή, τον κ. Μάκη Λυκόπουλο. Πόσα μαθαίνει κανείς!

Ο τίτλος Συντονιστής Θρησκευμάτων, ηχεί σαν διοικητικός τίτλος. Είναι διοικητικός τίτλος. Και, όπως κάθε διοικητικός τίτλος, συνδέεται με ένα μηχανισμό εξουσίας. Έχω πραγματική απορία – και ίσως ο κ. Μάκης Λυκόπουλος μπορεί να τη λύσει σε όλους μας – τι ακριβώς διαρρυθμίζει ως Συντονιστής Θρησκευμάτων. Τα πιστεύω; Τα όρια μεταξύ αποδεκτού και μη αποδεκτού; Τις α-νόητες θρησκευτικές επιλογές; Τη συνύπαρξη των δογμάτων; Την αποφυγή των συγκρούσεων;

Κάθε συντονιστής είναι υπεράνω και πέραν. Βλέπει και παρατηρεί τα πράγματα από απόσταση. Αφ’ υψηλού. Από το θρόνο της αλήθειας του. Ως διαιτητής δεν μετέχει στο παιχνίδι. Και φυσικά, ως συντονιστής Θρησκευμάτων, αντιτάσσεται στην έννοια και είναι πέραν τιμωρίας και κυρώσεων. Ο συντονιστής μόνο νουθετεί. Δίνει συμβουλές. Έτσι και η ανακοίνωσή του με αφορμή την περίπτωση Διαμαντόπουλου – με επιμελημένη χρονική καθυστέρηση – είναι άνευ περιεχομένου και νοήματος.

Υποστηρίζει ο κ. Λυκόπουλος στη δήλωσή του: «O σεβασμός κάθε θρησκείας και του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών είναι βασική αρχή που διαχρονικά υποστηρίζει και υπηρετεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κάθε άλλη συμπεριφορά ενσυνείδητη ή ασυνείδητη, που προσβάλλει τα Ιερά Μυστήρια οποιασδήποτε θρησκείας, και συνακόλουθα τους πιστούς της δεν υπηρετεί την παραπάνω αρχή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Οποία καινοτομία!

Όμως πάλι τι νόημα θα μπορούσε να κομίσει ένας Συντονιστής Θρησκευμάτων; Να κατέβει από το θρόνο της αλήθειας του και να διατυπώσει γνώμη επί των πεζών ζητημάτων, που για κάποιους μπορεί να άπτονται του ιερού; Ας μην περιμένουμε πολλά.

Η ύπαρξη μιας Επιτροπής Θρησκευμάτων σε ένα κόμμα που διεκδικεί της εξουσία στην Ελλάδα του 2014, κρύβει μέσα της μια εξουσιαστική γελοιότητα. Έτσι, ο Συντονιστής Θρησκευμάτων στην ανακοίνωσή του δεν θα μπορούσε να πει τίποτα για την πολιτική συνείδηση του χλευαστή, αφού στο βάθος αυτό που θέλει να αποκρύψει είναι η πολιτική συνείδηση του κόμματός του.

Αν και φοβάμαι, κ. Συντονιστά, ότι η λέξη υποκρισία θα σας ταίριαζε περισσότερο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top