ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Συνωμοσίες και δοξασίες

Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που παρουσίασαν πρόσφατα τρεις Ελληνες ερευνητές σε επιστημονικό συνέδριο στο Βερολίνο και τα ευρήματά της δημοσίευσε στο προχθεσινό φύλλο της «Η Καθημερινή» έχει ως βασικό θέμα την έκταση του αντισημιτισμού στη Ελλάδα

Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που παρουσίασαν πρόσφατα τρεις Ελληνες ερευνητές σε επιστημονικό συνέδριο στο Βερολίνο και τα ευρήματά της δημοσίευσε στο προχθεσινό φύλλο της «Η Καθημερινή» έχει ως βασικό θέμα την έκταση του αντισημιτισμού στη Ελλάδα. Οπως αναμενόταν, τα σχετικά συμπεράσματα έδειξαν ότι όχι μόνον υπάρχει σε μεγάλη έκταση αντισημιτισμός στην Ελλάδα, αλλά είναι και βαθιά ριζωμένος. Με αυτή την έννοια, η συγκεκριμένη έρευνα δεν έδειξε κάτι πολύ διαφορετικό από προηγούμενες που έγιναν τελευταία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και που επαληθεύονται από τον αντικειμενικό και σχετικά «υποψιασμένο» παρατηρητή των συμπεριφορών και των «πεποιθήσεων» της ελληνικής κοινωνίας.

Η σχετική πρωτοτυπία όμως αυτής της έρευνας είναι ότι συνδέει τον αντισημιτισμό με την κλίση του μέσου Ελληνα προς την καχυποψία και τη διαπιστωμένη τάση του να ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας ή να πιστεύει παραδοξολογίες και δοξασίες, δίχως βάση λογικής. Οι απαντήσεις στηρίζουν απόλυτα αυτή την πραγματικότητα, καθώς το 69% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, γιατί προφανώς δεν το επιτρέπουν κάποια μεγάλα συμφέροντα, το 59% ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για να προωθήσουν τα σχέδιά τους διεθνώς, 27% ότι η προσελήνωση Αμερικανών αστροναυτών το 1969 δεν ήταν πραγματική αλλά σκηνοθετημένη και το 75% βεβαίως ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί σχέδιο ξένων, για να λεηλατήσουν φυσικά τη χώρα…

Ολα αυτά διανθίζουν το 70% που χαρακτηρίζεται από αντισημιτισμό και από κοντά το 61% που είναι ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ο Κώστας Σημίτης είναι εβραϊκής καταγωγής. Αλλωστε από άλλες ερωτήσεις γίνεται σαφές ότι η κοινή γνώμη ταυτίζει τον Ελληνα με τη θρησκεία, δηλαδή την Ορθοδοξία, αφού το 60% πιστεύει ότι οι Ελληνες Εβραίοι είναι περισσότερο Εβραίοι παρά Ελληνες, το 74% ότι οι μουσουλμάνοι είναι περισσότερο μουσουλμάνοι παρά Ελληνες και το 42% ότι οι καθολικοί είναι περισσότερο καθολικοί παρά Ελληνες. Αναμενόμενα δηλαδή πράγματα για όποιον έρχεται σε επαφή με τον μέσο Ελληνα σε χώρους εργασίας ή σε καφετέριες, γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και διατηρεί στοιχειωδώς αίσθημα αυτογνωσίας. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, μεταξύ άλλων, ή ότι τον Μαζιώτη τον συνέλαβαν για να ξεχάσουμε το Μνημόνιο.

Αυτή είναι η κατάσταση και πιθανότατα δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της κρίσης που έχει τρελάνει τον κόσμο. Μάλλον πρόκειται για μία διαδικασία που διατηρήθηκε και αναπτύχθηκε διά μέσου δεκαετιών και εκατονταετιών. Απλώς τώρα βγαίνει καθαρά στην επιφάνεια, όχι μόνο μέσω ερευνών, όπως η αναφερόμενη, αλλά κυρίως μέσω τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οποιος δεν πείθεται ας κάνει τον κόπο να διαβάσει σχόλια αναγνωστών στα διάφορα sites και θα καταλάβει. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να καταλάβει αυτός ο κόσμος το λογικό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top