ΑΡΘΡΑ

Τα ασυμβίβαστα συμβιβάζονται;

Το ενδεχόμενο να έχει κάποιο κατοικίδιο

.

και ψείρες και ψύλλους δεν αποκλείεται.

.

Γιάννης Κολλινιάτης, Τα δώδεκα επαγγέλματα

.

 

.

Η σχάση (μέχρι και σχιζοφρένεια) στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα είναι δεδομένη.

.

Ας δούμε πέντε περιπτώσεις δια-χωριστικών κατα-στάσεων.

.

  .

 1. Για άλλους λαούς, η κρίση είναι ευκαιρία οδυνηρής αυτογνωσίας και γι’ άλλους επίδειξη ελαφρότατης αυτοκαταστροφής.
 2. .

 3. Για άλλους πολίτες, η Δημοκρατία είναι ευκαιρία κατάχρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών και γι’ άλλους η τραγική μάνα που έχασε τα παιδιά της στις αγορές.
 4. .

 5. Για άλλους καταπιεσμένους, η Σοσιαλδημοκρατία είναι ευκαιρία δεξιόστροφης πολιτικής και γι’ άλλους το ενδεχόμενο (αναγκαίο;) βήμα πριν από την αριστερή ρήξη με τον φονταμενταλισμό των άκρων.
 6. .

 7. Για άλλους, η αγανακτισμένη βία είναι ευκαιρία λαϊκού ακτιβισμού και γι’ άλλους η άλλη όψη της ίδιας απολυτοποιημένης και απονομιμοποιημένης εκδίκησης κατά των θεσμών της Δημοκρατίας.
 8. .

 9. Για άλλους τα εθνικά σύμβολα είναι ευκαιρία ανάλωσης του παρελθόντος και για άλλους η μοναδική συνεκτική ουσία της ιστορικής διαδρομής μιας χώρας.
 10. .

.

Το 2013 θα φέρει απαντήσεις; Δεν νομίζω. Έχουμε μάθει να ζούμε με αντι-φάσεις και έτσι θα συνεχίσουμε. Μέχρι τελικής πτώσης, έκπτωσης ή κατάπτωσης του παλαιού γνωστού – άγνωστου κακού εαυτού μας.

.

 

.

*Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top