ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τα γενόσημα φάρμακα

Δεν έχω καμιά συμπάθεια για τον κ. Γεωργιάδη. Γνωρίζω όμως ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν καθιερωθεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες γιατί α/είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα άλλα – έχω προσωπική εμπειρία – και β/ περιορίζουν πολύ τα ελλείμματα των ιδρυμάτων κοινωνικής ασφάλισης εφόσον είναι πολύ πιο φτηνά λόγω ελεύθερης ʼπατέντας»…

Σήμερα όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (υποθέτω και οι ελληνικές) παράγουν και γενόσημα. Είναι προσιτά σε πολλούς τις φαρμακοβιομηχανίες διότι όλοι μπορούν να κατασκευάζουν το λόγω παρέλευσης χρόνου ελεύθερο δικαιωμάτων βασικό θεραπευτικό συστατικό τους. Πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πάντως σε ορισμένες χώρες ξοδέψει μεγάλα ποσά για να δυσφημίσουν με διάφορα επιχειρήματα τα γενόσημα. Αλλά αυτές ή άλλες έχουν επίσης διαθέσει στην αγορά φάρμακα που προκάλεσαν -ορισμένα- ως και εκατοντάδες νεκρούς ενώ οι αρμόδιες αρχές έκαναν ως και χρόνια για να τα ανακαλύψουν.

Όμως, η διάθεση των γενοσήμων προϋποθέτει τον έλεγχό τους από τις αρμόδιες σε κάθε χώρα αρχές που μάλιστα συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι σε ορισμένες χώρες κυρίως ασιατικές υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν φάρμακα… με αλεύρι και άλλα τέτοια υλικά! Όπως πολλά απ-ό αυτά που μισοτιμής κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (Βιάγκρα και άλλα). Βέβαια οι ίδιες ασιατικές και αφρικανικές εταιρείες κατασκευάζουν και απομιμήσεις μη γενόσημων φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζουν ψεύτικα ρολόγια Ρόλεξ και ψεύτικες τσάντες.

Βέβαια, συμβαίνει, αλλά σπάνια, το περίβλημα ενός φαρμάκου να περιλαμβάνει δευτερεύουσες ουσίες που διευκολύνουν τη χρήση τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι τα γενόσημα αλλά όπως και για το κάθε φάρμακο ο αυστηρός έλεγχός τους.

Συνεπώς, ο καυγάς Γεωργιάδη-Σύριζα είναι εξωπραγματικός. Και σαφώς σκοταδιστικός. Χωρίς να αποκλείει και τα «πονηρά».

Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα στο facebook, του Ρ.Σ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top