ΑΡΘΡΑ

Τα εργαστήρια σκέψης και η κ. Μέρκελ

Οι προηγμένες παραγωγικές και δημιουργικές χώρες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη και την εφευρετικότητα των επιστημονικών τους εργαστηρίων. Εκεί, που ο ανθός της Επιστήμης συγκεντρώνεται και ανοίγει νέους δρόμους για την ευημερία και το εύ ζειν των πολιτών. Ανεξάρτητα από το πολιτικό καθεστώς που υπάρχει την δεδομένη στιγμή. Η δύναμη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η αυταπάρνηση των ταλαντούχων νέων αντανακλάται στη παραγωγή και τις ιδέες των Εργαστηρίων.

Στάσου μακρύτερα… Γιατί μὲ σκιάζεις;
Θανάση τί ἔκαμα καὶ μὲ τρομάζεις;
Πῶς εἶσαι πράσινος; Μυρίζεις χῶμα…
Πές μου… δὲν ἔλυωσες, Θανάση, ἀκόμα;
Λίγο συμμάζωξε τὸ σάβανό σου…
Σκουλήκια βόσκουνε στὸ πρόσωπό σου.
Θεοκατάρατε, γιὰ δές… πετᾶνε
κι ἔρχονται πάνω μου γιὰ νὰ μὲ φᾶνε.

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Οι προηγμένες παραγωγικές και δημιουργικές χώρες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη και την εφευρετικότητα των επιστημονικών τους εργαστηρίων. Εκεί, που ο ανθός της Επιστήμης συγκεντρώνεται και ανοίγει νέους δρόμους για την ευημερία και το εύ ζειν των πολιτών. Ανεξάρτητα από το πολιτικό καθεστώς που υπάρχει την δεδομένη στιγμή. Η δύναμη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η αυταπάρνηση των ταλαντούχων νέων, αντανακλάται στην παραγωγή και τις ιδέες των Εργαστηρίων.

Υποδεχόμαστε την Καγκελάριο Μέρκελ, έχοντας κατακτήσει τη μοναδικότητα της εφευρετικότητας σε επίπεδο ιδεών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Μπορεί τα εργαστήρια βιοτεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, διαστημικής ή βιοπληροφορικής, να μην προσφέρουν ιδιαίτερα στο ΑΕΠ και τη γνώση. Όμως στη χώρα με τους εξυπνότερους κατοίκους, κόμματα και ομάδες είναι στην πραγματικότητα τα εργαστήρια νέου τύπου της εποχής της παγκοσμιοποίησης. Για τα οποία σε λίγο θα μιλάει και θα εμπνέεται η ανθρωπότητα, όπως τότε, την εποχή του Σωκράτη, του Αισχύλου, του Αριστοτέλη και του Θαλή.

Εδώ που οι εδώ ναζιστές είναι οι πιο γνήσιοι και πιο καθαροί εχθροί του Ρεμ, του Χίτλερ και του Γκέμπελς ,αν αυτοί απειλούν το έθνος. Εδώ που οι απόγονοι του Κοραή, του Καποδίστρια και του Καραθεοδωρή, ενσαρκώνουν την πιο αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική νέα υπαρκτή Ευρώπη. Εδώ που οι Σόλωνες ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους στη Βουλή, στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια και την πλατεία Αριστοτέλους. Κι εδώ, που ευρωπαϊστές ονειρεύονται να πρωταγωνιστήσουν στην καταστροφή του μεταπολεμικού οικοδομήματος του Διαφωτισμού, του διαλόγου και της πολυπλοκότητας της κοινωνίας. Και του αποτυχημένου δυτικόφερτου ορθολογισμού, αλλά και του ασιατικού τρόπου παραγωγής.

Σε μια τέτοια χώρα υποδεχόμαστε την Μέρκελ και ό,τι εκπροσωπεί. Αυτή και οι όμοιοί της. Ας της δώσουμε το μάθημα που αρνείται να αφομοιώσει. Οι Έλληνες ανοίγουν το νέο δρόμο που θα βαδίσουν οι λαοί της Ευρώπης και της Βενεζουέλας, γενικότερα. Για μία ακόμη φορά, ας αποδείξουμε το αυτονόητο. Επιστήμη και πολιτική, δημιουργική σκέψη και ανθρωπιστικά ιδεώδη, έχουν ξεπεράσει τα εργαστήρια των καφενείων μας και λάμπουν ως πετρέλαιο και φυσικό αέριο γύρω από το Αιγαίο. Το φάντασμα των ελληνικών εργαστηρίων σκέψης πλανάται πάνω από την Ευρώπη σε κρίση. Ομπρός λοιπόν,  βοηθάτε να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Άλαλα τα χείλη και ο εγκέφαλος των ασεβών, θα παρακολουθήσουν το αυτονόητο. Στη χώρα που γεννήθηκε ο Πολιτισμός, η Σκέψη και ο Aνδρισμός. Σ’ αυτή τη χώρα γεννιέται το Νέο, το Ωραίο, το Δυνατό. Κι αυτοί ας χαίρονται τα Γέιλ, τις Οξφόρδες και τα Πανεπιστήμια του Πεκίνου τους. Έρχεται η ώρα της Αλήθειας και τίποτε δεν την σταματά.

Έρχεται η ώρα της νέας Ελλάδας.

.

Ημερολόγιο του Αντώνη Τριφύλλη και η κρίση

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top