ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τα θυρανοίξια του δημοψηφισματικού βόρειου πόλου

1. Αυτός ο πόλος, δεν έχει καμιά αναφορά σε κάποια από τις διάφορες εκδοχές υπαρκτών ή υπό κατασκευή μεταρρυθμιστικών φορέων. Δεν είναι, παρά ένας σχοινένιος ασταθής άξονας του ΣΥΡΙΖΑ, των ημιθανών ΑΝΕΛ, τμήματος της ΔΗΜΑΡ περί τον Πρόεδρό της και μεγάλου μέρους του απερχόμενου συντεχνιακού συνδικαλιστικού δυναμικού, με τους λογής Φωτόπουλους, ως παραστάτες.

2. Το πολιτικό μείγμα, αντίθετα με το καύσιμο, δεν παρουσιάζει καμία προφανή ομοιογένεια, εκτός κι αν αυτή κρύβεται παραδίπλα. Τις πρωτοβουλίες φαίνεται να έχει ο Αλέξης, ο οποίος αφού έκανε τις άτεχνες προσπάθειες γειτνιάσεων με τους Κεντρώους, εγγίζοντας ακόμα και το ταμπού του μεγάλου συνασπισμού, επανήλθε μάνι- μάνι στους Λαφαζανιστές και στους μετεγγραφέντες σοσια- πατριώτες του ΠΑΣΟΚ.

3. Ο σεφ του ασύντακτου εθνολαϊκισμού Παναγιώτης ή Πάνος Καμμένος, πασχίζει να υπερβεί το ημιθανές της κλινικής κατάστασης του κόμματός του, εναγκαλιζόμενος τον προαιώνιο φαντασιακό οριζόντιο σύμμαχό του, τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πιο πολύ καλύπτεται από τις πλατφόρμες του Στρατούλη και του Νταβανέλλου.

4. Ο Φώτης Κουβέλης , σ’αυτόν τον αργόσυρτο θλιμμένο αμανέ του κλεισμένος, προσφέρει στο μείγμα τον εαυτό του, τους απομείναντες συνεργάτες του και φυσικά την παραμένουσα σφραγίδα και ΑΦΜ της ΔΗΜΑΡ. Όσοι προβληματίζονται και δεν συμμετέχουν για λόγους πολιτικής αρχής ή και άλλους- ποιός το ξέρει ; – σκέφτονται πολύ αναφορικά με το ροκ του μέλλοντός τους.

5. Την όλη τεχνική προσπάθεια, παρά το σταμάτημα της απεργίας , υποστηρίζει τεχνικά ένα ικανό τμήμα των παλιών συντεχνιακών ρετιρέ, – θυμάστε πόσο τρόμαξε κι ο ίδιος ο εμπνευστής τους Ανδρέας Παπανδρέου, όταν αντίκρυσε το ανεξέλεγκτο μπόι τους, ώστε ένοιωσε την ανάγκη, την ιδιοτέλεια να τους κοντύνει φραστικά-. Όλοι ετούτοι από αρκετού χρόνου φιλοξενούνται στον 4Ο ή 5ο όροφο του ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά είναι πάλι κι ας μην είναι τα ρετιρέ του Ανδρέα.

6. H aποδοκιμασία, μιας ημιτελούς – έτσι κι αλλιως-, μεταρρύθμισης όπως αυτή της μικρής ΔΕΗ, στα πλαίσια σχετικών κοινοτικών οδηγιών και με γνώμονα τον ορισμό του κοινού αγαθού, ας οδηγήσει και σε λίγο διάβασμα, έστω των εξωφύλλων πχ. του Π. Σάμιουλσον, liberal αμερικανού οικονομολόγου, που στα καθ’ ημάς συνεργάστηκε με τον Σάκη Καράγιωργα ,και στο πως ορίζεται η δημόσια διασφάλιση ενός κοινωνικού αγαθού όπως η γνώση ή η υγεία αλλά και πιο διασταλτικά ποιο είναι τελικά το αγαθό, ποιό το Κράτος, ποιος ο ιδιώτης, κι αυτά καμιά 40αριά και βάλε χρόνια.

7. Όλη αυτή η δημοψηφισματική αγωνία περί τα ενεργειακά, στόχο έχει την όποια πολιτική σταθερότητα με το ετερόκλητο άθυρμα των προαναφερθέντων συνεταίρων, να επιδιώκει το μαγικό 121 ώστε αντισυναινετικά και άκαιρα, με εμβρυουλκούς τους εθνολαϊκιστές ΑΝΕΛ, τους παλαιοκρατιστές συντεχνιακούς και τους μερικούς γαλήνιους ακίνητους του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ να φέρει, πριν την ώρα του τον Αλέξη στην συγκυβέρνηση – κατά πάσα πιθανότητα με την ΝΔ, τι τρελός προγραμματισμός-.

8. Σε τελική ανάλυση, όταν κάποιος ενώνεται με κάποιον άλλο στην βάση του ακροβατικού ποπουλισμού, εκεί το πολιτικό υποχωρεί και οι κουτσουρεμένες συντεχνίες, επιδιώκουν γλείφοντας τις πληγές τους να ξαναπάρουν στον έλεγχό τους, τα κοινωνικά αγαθά μαζί και του διακόπτες.

9. Πάντως ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη, δικαιώνονται, μιας και η κ. Κατσέλη γήτεψε τον Τσίπρα, μαζί και την Ραχήλ και τον Φωτόπουλο, προτείνοντας σε ημερίδα το δημοψήφισμα, ενώ το ΚΚΕ για την ώρα παρατηρεί, ζητώντας καθαρό όπως είναι, άλλου τύπου δημοψήφισμα.

10. Πάντως αυτός ο αλά καρτ πόλος της καθήλωσης, της ακινησίας, του συντεχνιακού κρατισμού είναι πολύ παγερός σχεδόν σαν Βόρειος Πόλος μιας χρήσεως, κατακαλόκαιρο.

ΥΓ. Όταν τέλειωνα, ετούτο το σημείωμα έμαθα για την κατάργηση της ΕΛΙΑΣ με πέντε λέξεις του Π.Σ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λίγο παλιομοδίτικα και χρηστικά, όλα ετούτα παιδιά, μυρίζουν καμαρίλα και εσωκομματικές καντρίγιες και στερούνται στοιχειώδους πολιτικού τακτ, προς τους ταπεινούς και λοιδωρούμενους μικροεταίρους της πρώην, πια, ΕΛΙΑΣ ακόμα και με το δέλεαρ μιας αγνώστων – για την ώρα – λοιπών στοιχείων Δημοκρατικής Παράταξης. Περισσότερα προσεχώς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top