ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τα ισοδύναμα βηματάκια

Πλάκα έχουν! Σύμφωνα με όσα γράφονται στον Τύπο η κυβέρνηση κάνει μαραθώνιες συσκέψεις για να βρει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα προηγούμενα ισοδύναμα μέτρα που είχαν αποφασιστεί ώστε να αποφύγουμε τα αρχικά μέτρα.

Πλάκα έχουν! Σύμφωνα με όσα γράφονται στον Τύπο η κυβέρνηση κάνει μαραθώνιες συσκέψεις για να βρει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα προηγούμενα ισοδύναμα μέτρα που είχαν αποφασιστεί ώστε να αποφύγουμε τα αρχικά μέτρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οκτώ υπουργοί, δύο υφυπουργοί και δεν ξέρουμε πόσοι κρατικοί παράγοντες, κάτι που θα μας οδηγήσει να πιστέψουμε ότι «δουλειά δεν είχε η κυβέρνηση…». Ενα είναι σίγουρο: αν υπουργοί και παράγοντες –που ψάχνουν να βρουν τη «φιλοσοφική λίθο του ισοδύναμου πλούτου»– έκαναν παραγωγικά μεροκάματα τις ατελείωτες ώρες που ξοδεύουν στα διυπουργικά θα είχαμε καλύψει το έλλειμμα. Δεν θα χρειάζονταν ούτε ισοδύναμα ούτε μέτρα. Οι φιλοδοξίες της διυπουργικής είναι μεγάλες: παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν σπαταλήθηκαν μήνες –και κινδύνεψε να τιναχτεί το PSI στον αέρα– για να μη βρεθούν τελικώς ισοδύναμα μέτρα 350 εκατ., τώρα αισιοδοξούν ότι θα βρουν σε δέκα ημέρες μέτρα 11,7 δισ. ευρώ.

Ολα δείχνουν ότι και η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να ζυμώσει και γι’ αυτό ξανακοσκινίζει. Αναλόγως των πιέσεων, μεταθέτει το βάρος της κρίσης σε άλλους και στο τέλος θα τα φορτώσει όλα στις επόμενες γενιές. Ενα παράδειγμα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος σταθεροποίησης, που έγινε η νέα Μεγάλη Ιδέα του Εθνους. Αυτή δεν θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι· μπορεί απλώς να την δανειοδοτήσουν. Τα δανεικά –και αυτά– θα τα φορτωθούν οι επόμενοι.

Οι νέοι, πάλι, περί άλλων (κυρίως αριστερών ανοησιών) τυρβάζουν. Γι’ αυτό τους φορτώνουμε ό,τι μπορούμε. Στη διυπουργική προτάθηκε να πληρώσουν και το ειδικό μισθολόγιο των αξιωματικών με τρεις μήνες επιπλέον θητείας, έτσι ώστε να μειωθούν οι προσλήψεις οπλιτών πενταετούς υπηρεσίας. Ο σχεδιασμός για ευέλικτο επαγγελματικό στρατό, που χρειάζεται η χώρα, πάει περίπατο ώστε να ικανοποιηθούν οι τωρινές «υποχρεώσεις» του πολιτικού συστήματος. Οσο για τη νέα γενιά, αντί να διαδηλώνει για τα βάρη που φορτώνεται, παλεύει για το αντίθετο: ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του οποίου –αν ποτέ εφαρμοστεί– θα της αφήσει ακόμη μεγαλύτερα χρέη.

Ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε μια καλή συμβουλή (και) γι’ αυτήν την κυβέρνηση: «Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα όταν χρειάζεται. Δεν μπορείς να διασχίσεις ένα χάσμα με δυο μικρά βηματάκια». Αναζητώντας τα ισοδύναμα η κυβέρνηση προκρίνει τα μικρά βηματάκια, εξασφαλίζοντας την πτώση της στο βαθύ χάσμα της κρίσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top