ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τα όπλα είναι η αιτία

Από την ώρα που το έμαθα δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Να ετοιμάσεις το πρωί τα παιδιά για το σχολείο, να ξεκινάς την ημέρα με την αίσθηση της αγκαλιάς τους και το μεσημέρι να μην υπάρχουν… Υπάρχει ζωή μετά από αυτό; Δεν μπορώ να απαντήσω…

Από την ώρα που το έμαθα δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Να ετοιμάσεις το πρωί τα παιδιά για το σχολείο, να ξεκινάς την ημέρα με την αίσθηση της αγκαλιάς τους και το μεσημέρι να μην υπάρχουν… Υπάρχει ζωή μετά από αυτό; Δεν μπορώ να απαντήσω…

Ξέρω, όμως, γιατί έγινε αυτό το απερίγραπτο, το διαβολικό, το τερατώδες. Έγινε γιατί επιτρέπεται η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Έγινε γιατί ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα δεν τόλμησε να συγκρουστεί με τα λόμπι που στηρίζουν τη διακίνηση των όπλων στην Αμερική, που χρηματοδοτούν καμπάνιες , που εκτρέφουν το τέρας της αυτοδικίας.

Ο καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης, ένας μοναδικός διανοούμενος που δεν είναι πια μαζί μας, έλεγε συχνά ότι «όποιος αγοράζει όπλο , το παίρνει για να το χρησιμοποιήσει.» Αυτή του η άποψη είχε περάσει στη νομολογία.

Αυτή είναι η διάγνωση της αιτίας. Κανένα τέρας δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει ζωές, να σπείρει τόσο πόνο, να επιτεθεί σε σχολείο, σε νήπια και δασκάλους, αν δεν είχε τόσο εύκολη πρόσβαση στα όπλα. Αν δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος με τα όπλα ο δράστης αυτής αλλά και των άλλων επιθέσεων, που δεν δίδαξαν τίποτα στους Αμερικανούς πολιτικούς, δεν θα είχε σπείρει το θάνατο με τόση ευκολία.

Ακούω έναν αντίλογο ότι τα όπλα είναι συνυφασμένα με την κουλτούρα του αμερικανικού έθνους, ότι αυξάνουν την αίσθηση της ασφάλειας, ότι αποτρέπουν τους εγκληματίες. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι τα όπλα στις ΗΠΑ είναι ένα συνηθισμένο αξεσουάρ, ο θάνατος δεν μπορεί να είναι συνήθεια. Ο θάνατος ενός παιδιού δεν μπορεί να είναι παράπλευρη απώλεια. Ο θάνατος είκοσι παιδιών είναι η συντέλεια του κόσμου όλων εκείνων που ανέχθηκαν ως τώρα τα όπλα. Και κανένας γονέας, κανένας ενήλικος, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σ΄αυτό.

Όσο υπάρχει έστω και ένα όπλο στο συρτάρι ενός ενήλικα, τόσο ένα παιδί είναι το υποψήφιο θύμα του…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top