ΑΡΘΡΑ

Τα ρέστα μου…

Τα ρέστα του θα παίξει το ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το άλλοτε κραταιό Κίνημα, θα δώσει μια υπαρξιακή μάχη. Όχι απλώς για την επιβίωσή του, αλλά ίσως και για την υστεροφημία του. Τους τελευταίους δύο μήνες κατηγορείται για όλα τα δεινά της χώρας. Για τη φτώχεια, τη διαφθορά, τη σπατάλη, τα ψέματα, τους μύθους, τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις. Για τα πάντα.

Κανείς δε θυμάται τις αυξήσεις της δεκαετίας του ’80. Κανείς δε θυμάται την οικονομική άνθηση της δεκαετίας του ’90.

Τα ρέστα του θα παίξει το ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το άλλοτε κραταιό Κίνημα, θα δώσει μια υπαρξιακή μάχη. Όχι απλώς για την επιβίωσή του, αλλά ίσως και για την υστεροφημία του. Τους τελευταίους δύο μήνες κατηγορείται για όλα τα δεινά της χώρας. Για τη φτώχεια, τη διαφθορά, τη σπατάλη, τα ψέματα, τους μύθους, τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις. Για τα πάντα.

Κανείς δε θυμάται τις αυξήσεις της δεκαετίας του ’80. Κανείς δε θυμάται την οικονομική άνθηση της δεκαετίας του ’90. Όταν η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε φάση χρεοκοπίας, αλλά το πρόγραμμα Ανδρέα Παπανδρέου- Κώστα Σημίτη κράτησε τη χώρα στην ΕΕ και τελικά την έβαλε στην ΟΝΕ. Και όποιοι τα θυμούνται, δεν τολμούν να τα πουν, γιατί δεν είναι της «μόδας».

Κανείς δε θυμάται τα μεγάλα έργα του 2004. Έχουν μείνει μόνο τα δανεικά, το Χρηματιστήριο και ο Άκης.

Η επιλεκτική μνήμη προστατεύει τα άτομα από το σοκ της αλήθειας, στο παρόν. Προκειμένου να αποφύγουν την πραγματικότητα, κρατούν στο συνειδητό τους μόνο όσα τους βολεύουν. Αλλά η επιλεκτική μνήμη, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το μέλλον τους. Εκτός κι αν εξελιχθεί σε μία πραγματική άσκηση αυτογνωσίας. Αν, δηλαδή, το άτομο και η κοινωνία αποδεχθούν ότι έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους.

Μαζί με την κριτική, καλό είναι όλοι να κάνουμε και την αυτοκριτική. Προφανώς και τα «πρόβατα» δεν έχουν την ίδια ευθύνη με τους «βοσκούς». Αλλά δε νομίζω πως οι έλληνες είναι πρόβατα.

Σίγουρα δεν ήταν πρόβατα όσοι σήμερα πεινάνε, αλλά τα προηγούμενα χρόνια «κατέθεταν» τις επιδοτήσεις στους σύγχρονους δουλεμπόρους. Που εξέδιδαν εκβιαζόμενες κοπέλες από τις χρεοκοπημένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Χώρες που δεν είχαν τη δική μας «τύχη» να πάρουν δάνειο από την τρόικα.

Δεν ήταν πρόβατα όσοι σήμερα πεινάνε, αλλά τα προηγούμενα χρόνια έδιναν μεροκάματα πείνας στους αλβανούς μετανάστες. Ή στους Πακιστανούς. Ούτε βοσκοί ήταν. Αφεντικά ήταν. Που ζούσαν στην πόλη, ενώ άλλοι βόσκαγαν τα κοπάδια τους στην εξοχή.

Πρόβατα ίσως ήταν όσοι έδιναν χιλιάδες ευρώ για μασάζ, σάουνες, ρολόγια, ρούχα, κοκ. Αυτούς, όμως, δεν θα τους κατηγορήσω. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Αρκεί να μη φωνάζουν όταν ξυπνήσουν.

Τι θα πετύχει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία όμως έχει πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αν θεωρήσουμε ότι αυτό ήταν το πρόβλημα, θα το φορτώσουμε στην καμπούρα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Και επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη πώς μπορεί να το αντιμετωπίσουν στο ΠΑΣΟΚ, καλό είναι να το κάνουμε εμείς. Και για δικό του λογαριασμό…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top