ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τα σύμβολα είναι προσωρινά

Τα σύμβολα είναι προσωρινά. Η ιστορία του ανθρώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη μπροστά στα μάτια μας, δεν μας αφήνει να το ξεχάσουμε.

Τα σύμβολα είναι προσωρινά. Η ιστορία του ανθρώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη μπροστά στα μάτια μας, δεν μας αφήνει να το ξεχάσουμε.

Από την αποτυχημένη προσπάθεια ταρίχευσης του Τσάβες, μέχρι την αποκαθήλωση του άστρου του Κόκκινου Στρατού από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ο δεσμός με τα σύμβολα αλλά και η αμφισβήτηση τους, η πτώση και το τέλος τους, αποτελεί σταθερό δεδομένο.

Όλα τα σύμβολα είναι προσωρινά. Τα σύμβολα συμπυκνώνουν ιδέες, αποτυπώνουν μια αντίληψη, παραπέμπουν σε κάτι μεγάλο και σημαντικό. Ανεμίζουν, κοσμούν, εμπνέουν. Το σύμβολο είναι συχνά το παλαιό, παραπέμπει σε ένα χθες, νικηφόρο, θριαμβικό, τροπαιούχο. Συχνά το σύμβολο γίνεται ο δαιμονικός τόπος παροξυσμού μιας ιδεολογίας και μιας μισαλλόδοξης ταύτισης με αυτό που ανορθολογικά αντιπροσωπεύει.

Ευτυχώς, ο κόσμος κινείται και οι συνθήκες «κατασκευής» των συμβόλων αλλάζουν. Αφού όλες οι κοινωνίες φέρουν μέσα τους τη δύναμη της μεταβολής τους. Αυταρχικές ή φιλελεύθερες, κλειστές ή ανοιχτές, είναι αδύνατο να ξεφύγουν από το παντοδύναμο και ακατάβλητο αίτημα του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας.

Αυτό το αίτημα, αμφισβητεί την ιερότητα των συμβόλων. Και έρχεται η ώρα, αργά ή γρήγορα, πουοι άνθρωποι αποκαθηλώνουν τα σύμβολα από το ύψος του γοήτρου τους, με τη δύναμη που οδηγεί την ανθρώπινη ιστορία. Και μας μιλάει με όλους τους τρόπους:

Τίποτα δεν είναι ιερό. Ιερή είναι μόνο η ελευθερία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top