ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τα φουσάτα του Μιχαλολιάκου προ των πυλών

.

.

.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει προ καιρού «η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει» και η ρήση του δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις: τρεις που έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι νεοναζί έχουν ποσοστά πρόθεσης ψήφου ανώτερα από τα ποσοστά τους στις εκλογές· είναι πιθανόν ότι η ΧΑ ξεπερνά το ΠαΣοΚ και είναι τρίτο κόμμα αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ΧΑ ανταμείβεται επειδή παραμένει συνεπής προς τις προεκλογικές διακηρύξεις της: πρώτον, ιδρύει Τάγματα Εφόδου προκειμένου να ασκήσει οργανωμένη βία κατά των μεταναστών και να προσφέρει ασφάλεια και προστασία σε πολίτες που νιώθουν απειλούμενοι· δεύτερον, συμπαραστέκεται στις αντιμνημονιακές διεκδικήσεις και στις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις· τρίτον, δημιουργεί δίκτυα αλληλεγγύης για ομάδες και άτομα που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

.

Προφανώς, η απάντηση στη ΧΑ και στους κινδύνους που αντιπροσωπεύει πρέπει να είναι και θεσμική και πολιτική. Ως προς το θεσμικό μέρος, οι ως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, δείχνουν ότι υπάρχει εγρήγορση, συνείδηση ανάγκης εφαρμογής του νόμου και προστασίας της δημοκρατίας. Η απόσυρση των φρουρών από τους τραμπούκους βουλευτές της, οι δικαστικές διώξεις για τις παρανομίες μελών και βουλευτών, ο συστηματικός έλεγχος στα γραφεία τους για τον εντοπισμό των παρανομούντων είναι σωστά μέτρα – αλίμονο μας αν υπάρξει η παραμικρή εντύπωση μεταξύ των Χρυσαυγιτών ότι έχουν την ανοχή ή κάλυψη του κράτους, τίποτα δεν θα μπορεί να σταματήσει πλέον τα Τάγματα Εφόδου.

.

Από την άποψη αυτή, γενικευμένες καταγγελίες ότι η κυβέρνηση και το κράτος ανέχονται ή ευνοούν τη ναζιστική τρομοκρατία είναι άδικες και ουσιαστικά αποτελούν προτροπές για «αυτοάμυνα των δημοκρατών απέναντι στους φασίστες». Προφανώς όπου υπάρχει ολιγωρία συγκεκριμένων κρατικών οργάνων πρέπει να καταγγέλλεται αλλά το να θεωρείται από μέρος της Αριστεράς ότι η κυβέρνηση, η ΝΔ ή ακόμη και οι ΑΝΕΛ αποτελούν σύμμαχους των νεοναζί είναι ό,τι καλύτερο για να αδυνατίσει το αντιφασιστικό μέτωπο και να οδηγηθούμε σε γενίκευση φαινομένων που ως τώρα συνέβαιναν περί την οδό Πατησίων, όπου μικρές ομάδες αριστεριστών συγκρούονταν συχνά με ομάδες χρυσαυγιτών.

.

Φαίνεται δηλαδή πως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να υποκαταστήσουν το κράτος στην αντιμετώπιση των παρανομιών της ΧΑ προσφεύγοντας στη μαζική ή και ατομική βία – η βία όμως τρέφει τη ΧΑ: για να ασκήσει βία δημιουργήθηκε, για να μάχονται εκπαιδεύονται τα μέλη της. Θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία μάχης που θα της παρουσιαστεί γιατί πιστεύει στη δύναμή της και θέλει να την επιδείξει. Μάχες μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζί είναι ό,τι πρέπει για να υπονομευθεί ακόμα περισσότερο η λειψή δημοκρατία μας και να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της ΧΑ.

.

Γενικότερα, η αταξία, η ανομία, οι συγκρούσεις εξυπηρετούν την ΧΑ αυτή τη στιγμή. Αποδιαρθρώνουν τον κοινωνικό ιστό περισσότερο και από τη λιτότητα και την ανεργία. Δυστυχώς, έχουμε κακή παράδοση στην ανοχή της πολιτικής βίας, που προερχόταν από την Αριστερά ως τώρα: αν οι καταστροφές και λεηλασίες του Δεκεμβρίου 2008 και όσες ακολούθησαν αντιμετωπίστηκαν ως «δίκαιη οργή», γιατί θα θεωρηθούν άδικες οι καταστροφές καταστημάτων μεταναστών, που χρησιμοποιούνται ιδεολογικά από τους χρυσαυγίτες όπως οι εβραίοι από τους γερμανούς ναζί;

.

Η διαμάχη μνημονιακών – αντιμνημονιακών και η με κάθε μέσον διεκδίκηση της εξουσίας από τα κόμματα μας έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής – τώρα επιπλέον απειλεί να ανοίξει τον δρόμο στα φουσάτα του Μιχαλολιάκου. Αν οι κομματικοί αγώνες για την εξουσία ντυθούν ξανά το ένδυμα της «δίκαιης αγανάκτησης» και των «κοινωνικών αγώνων», αν οδηγήσουν ξανά σε εντάσεις, βίαιες συγκρούσεις και καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, αν άθλια φαινόμενα όπως αυτά των οικογενειών Πολύδωρα και Τραγάκη εξακολουθούν να γίνονται ανεκτά από τα κόμματα και να σηματοδοτούν την ποιότητα του πολιτικού συστήματος – αν όλα δηλαδή συνεχιστούν όπως ως τώρα, τα Τάγματα Εφόδου θα γίνουν μεραρχίες που θα κατατροπώσουν τα πάντα.

.

.

.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top