ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τελικά ανήκουμε στη δύση;

Με αφορμή τις (σ.σ. 28/11/13) δηλώσεις και την στάση της ΝΔ για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζω; Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή σε μια ανατολική ισλαμιστική θεοκρατούμενη; Αν είναι δυνατόν! Όταν ένα κυβερνόν κόμμα διστάζει να περάσει μια προοδευτική τροπολογία, καθώς φοβάται τις αντιδράσεις τις εκκλησίας ή γιατί έχει στο DNA του στοιχεία συντήρησης ή ακόμη και οπισθοδρομισμού, πολύ φοβάμαι ότι η χώρα δεν μπορεί να εντάσεται στον Δυτικό κόσμο.

Το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια πάει πολύ πίσω, δεκαετίες ολόκληρες κι είναι θλιβερό να συζητείται ακόμη και σήμερα σε επίπεδο νομοθεσίας. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τις διαστάσεις του θέματος που πρροβάλουν διαρκώς οι υπερσυντηρητικές φωνές του τόπου. Αφού εγώ έχω το δικαίωμα να παντρευτώ ή να συμβιώσω με την σύντροφό μου, πολιτικά, γιατί να μην υπάρχει η ίδια δυνατότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια; Επίσης η θέση της εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και γενικότερα, γιατί να αποτελεί παράγoντα για τη λήψη μιας κυβερνητικής απόφασης; Από πότε ζούμε στο Ιράν; Τίθενται σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας. Είναι θεμελειώδες δικαίωμα του ανθρώπου οι σεξουαλικές επιλογές του και υποχρέωση του κράτους να τις προστατεύει τουλάχιστον νομικά.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκληρωτικού διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος Αν θέλει η εκκλησία ανάμειξη με την πολιτική να φορολογηθεί κανονικά, να δημιουργήσει το δικό της κόμμα και να κατέβει στις εκλογικές διαδικασίες. Δεν έχει καμιά απολύτως λογική η πρακτική τους στο όνομα της θρησκείας να προσπαθούν να ανεβοκατεβάζουν κόμματα και κυβερνήσεις προκειμένου να περάσει η δική τους θέση. Σήμερα ακούσαμε από την ΝΔ ότι φοβάται να δυσαρεστήσει την εκκλησία για προφανείς λόγους, το 2010 ακούσαμε έναν παπά να απειλεί τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκη Γ. Μπουτάρη, το 2000, είδαμε τον αρχιεπίσκοπο να κάνει μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ταυτοτήτων, πιο παλιά άλλος αρχιεπίσκοπος εκβίαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου που επιχείρησε να περιορίσει την εκκλησία, κατα την περίοδο της χούντας η επίσημη εκκλησία ευλόγησε τους Απριλιανούς «επαναστάτες» κ.ο.κ.. Και συν τοις άλλοις εν μέσω μιας πρωτοφανούς και σκληρής κρίσης αρνούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στα κρατικά ταμεία και συνεχίζουν το πάρτι της φοροδιαφυγής. Τι κρατάμε εν κατακλείδι; Ότι ζούμε σε μια χώρα όπου η εκκλησία αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει, πώς θα κυβερνήσει, τα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στους πολίτες και από πάνω δεν πληρώνει όπώς οι υπόλοιποι πολιτες τους φόρους που τις αναλογούν. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον συνάνθρωπο που έλεγε και ο Ιησούς Χριστός. Οι γραμματείς, οι τελώνες και οι φαρισαίοι τουλάχιστον φορολογούνταν.

Όποιο κόμμα, πολιτικός ή πολιτική κίνηση είναι τόσο προοδευτική όσο λέει, θα πρέπει να στηρίξει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ με τον οποιδήποτε τρόπο, κοινοβουλευτικά και μη. Απευθύνομαι κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, στο ΣΥΡΙΖΑ και σε 2-3 βουλευτές της ΝΔ, όπως επίσης και στις μεταρρυθμιστικές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Είναι μια καλή πρόκληση, για να αποδείξουν αν όντως είναι προοδευτικοί.

Η εκκλησία δεν έχει καμιά θέση στην πολιτική. Ο ρόλος της είναι να διδάσκει τον λόγο του Κυρίου και να επιτελεί κοινωνικό έργο. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτά τα πλαίσια είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να αποσιωπάται. Άλλωστε αν θέλουμε να ζούμε σε ένα σύγχρονο, κοινωνικά φιλελεύθερο και δημοκρατικό δυτικοευρωπαϊκό κράτος, θα πρέπει να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός των ρόλων του κράτους και της εκκλησίας. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα γιατί μονο έτσι θα αλλάξει κι η κακή νοοτροπία που έχουμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top