ΑΡΘΡΑ

Τη μεζούρα να την πάρουν οι άλλοι

Το αιώνιο δικομματικό δίλημμα θα θεριεύει καθώς πλησιάζουν οι εκλογικές μέρες: «Με ποιον θα πάτε;» Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς δίλημμα που τίθεται, δεκαετίες τώρα, στους πολίτες που εξακολουθούν να επιμένουν να υπερασπίζονται τις απόψεις τους απέναντι στους υπερόπτες της πολιτικής, στους «ιδιοκτήτες» της μοναδικής αλήθειας του πολιτικού μας συστήματος. Αληθινό ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ είναι ότι εξυπηρετεί τον δρόμο προς την εξουσία. Κι όσο για τη ρομαντική μειοψηφία των αποφασισμένων ν’ αλλάξουν αυτή τη χώρα υπάρχει και η εναλλακτική αλήθεια: «το μη χείρον, βέλτιστον».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μετανιωμένος που αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά αυτά τα χρόνια, που μοιράστηκε μαζί της τις αυταπάτες που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό, πελατειακό, κοινωνικό και θεσμικό αδιέξοδο. Μια νέα, προοδευτική πλειοψηφία – με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή του ηγεσία πάντα – θα γυρίσει δήθεν καινούργια σελίδα στην πορεία της χώρας.
Η ΝΔ, από την άλλη, βάζει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί των μεταρρυθμιστικών εξαγγελιών της ηγεσίας της. Τα κοινοβουλευτικά δείγματα δεν πείθουν για ουσιαστική ρήξη με τις παραδοσιακές καταβολές της συντηρητικής παράταξης. Ο χώρος του φιλελεύθερου προοδευτικού κέντρου αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο ως δεξαμενή ψήφων και όχι σαν χώρος δραστηριοποίησης προοδευτικών πολιτών.

Ο χώρος του κέντρου, το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τέτοιου είδους αδιέξοδες μικροκομματικές λογικές. Πιστεύοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να πέσει στη θανάσιμη παγίδα της ακυβερνησίας, χρειάζεται να προβάλλει και να στηρίζει κάθε μέρα τις δικές του θέσεις, το δικό του προγραμμα για το μέλλον της Ελλάδας. Είναι φανερό ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική κατεύθυνση, μια άλλη, ριζικά διαφορετική αντίληψη για την αναπτυξιακή της προοπτική. Γι αυτό και πρέπει να δηλώνει παρών, μέσα από τη δική του πρόταση, στις καθημερινές εξελίξεις και στην αυριανή μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση της χώρας.

Η αναθεώρηση – εκσυγχρονισμός του Συντάγματος αποτελεί αναγκαιότητα για την αλλαγή κατεστημένων που δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και ως εκ τούτου οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Η υπεράσπιση των θεσμών από μικροκομματικές λογικές, η πάταξη της διαφθοράς και η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σημαντική είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση των βουλευτικών προτεκτοράτων, την μείωση του καλπονοθευτικού μπόνους και την αναγνώριση της ψήφου σε εκατοντάδες χιλιάδες – νέους στην πλειοψηφία τους – έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να αδιαφορήσει ή να κλείσει τα μάτια της στην επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση των εθνικών θεμάτων. Η βιώσιμη, με βάση το πλαίσιο Γκουντιέρες, λύση είναι το κλειδί για την συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών και η συμφωνία με την ΠΓΔΜακεδονίας είναι το κλειδί για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια. Ας μην επιτρέψουμε άλλο στους κάθε λογής εθνικιστές να ναρκοθετούν τις προϋποθέσεις για το ειρηνικό μέλλον της χώρας μας.

Η προοδευτική παράταξη δεν ενδιαφέρεται παρά για μια μονάχα απόσταση. Αυτή που χωρίζει την Ελλάδα από την οριστική έξοδο από την κρίση και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή της πορεία. Έχει την ευκαιρία, με συλλογική δημοκρατική λειτουργία και μένοντας μακριά από τις αποτυχημένες παλαιοκομματικές λογικές, να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό. Τις άλλες αποστάσεις ας τις μετρήσουν άλλοι…

Το άρθρο δημοσιεύεται στο insider.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top