ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τι θα τα καταφέρουμε;

Θα τα καταφέρουμε; Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα καταφέρουμε. Στο πρώτο όλοι συμφωνούν. Διαφωνούν στο πώς θα τα καταφέρουμε. Για μερικούς είναι απολύτως συνδεδεμένο με τη δική τους επικράτηση. Αν επικρατήσουν αυτοί, θα τα καταφέρουμε. Αλλιώς την πατήσαμε. Βεβαίως αποφεύγουν να πουν πώς θα τα καταφέρουμε και τι θα καταφέρουμε. Στο δεύτερο από τα ερωτήματα κάθε φορά λένε τα αυτονόητα. Θα γίνουμε δίκαιοι, θα περνάμε καλά, θα έχουμε ό,τι πρέπει (για τον καθένα το πρέπει είναι άλλο: αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Αποφεύγω τον πειρασμό να γράψω το τραγούδι του Ντάλα τον χειμώνα ετούτο… Άλλωστε, περίπου σαν αξίωμα, ο πρωθυπουργός διακηρύσσει: έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η περιούσια φυλή… Αλλά όλοι τα αυτονόητα δεν λένε; Μεροδούλι μεροφάι, θα μείνουμε στο ευρώ, θα μας βοηθήσουν οι σύμμαχοι, οι μυθικοί ΕΛ, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, κάποιοι τέλος πάντων. Μόνοι μας δεν θα φτιάξουμε τα λάθη δεκαετιών. Ανάλογα ποιος δεν συμμετείχε στα λάθη έχει να πει για τον άλλον. Όταν για 25 χρόνια προσλαμβάνονταν 10% περισσότεροι από όσους χρειάζονταν, με την κάθε αντιπολίτευση και το κάθε συνδικάτο να ζητάει επιπλέον προσλήψεις, κανείς σήμερα δεν δικαιούται να λέει: σας τα έλεγα! Γιατί απλά δεν μας τα έλεγε. Όταν το ίδιο κράτος που απαιτεί θεσμική σταθερότητα για να υπάρξουν επενδύσεις φροντίζει να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, κανείς από τους δυστυχείς ιθαγενείς δεν επενδύει στο κοινό καλό. Τι άραγε θέλουμε να καταφέρουμε; Όσοι μπορούν βουτάν τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι άλλοι, δεν πληρώνουν εισφορές, βολεύονται με φόρους υπέρ τρίτων, κοιτάνε μπας και αρπάξουν κάποιο επίδομα ή βοήθημα ή ενίσχυση ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θέλουν οι άλλοι να πληρώνουν για τις δημόσιες υποδομές ώστε το σπίτι τους να αποκτήσει αξία. Άλλωστε “νοικάρηδες στα σπίτια μας θα γίνουμε;”. Να πληρώνουν οι άλλοι νοίκι για να καθόμαστε στα σπίτια μας. Αυτός είναι ο μέσος ψηφοφόρος. Φταίνε αυτοί; Γιατί ο δυστυχής ιθαγενής να αποκτήσει συνείδηση πολίτη; Δίκαιο και σωστό είναι ό,τι αυτός θέλει. Από τον φοιτητή που κλέβει στις εξετάσεις, τον τύπο που διπλοπαρκάρει ή χτίζει τον ημιυπαίθριο μέχρι τον κλέφτη του ΦΠΑ μία είναι η συνισταμένη. Νόμος είναι η βούλησή μου. Που είναι σωστή! Αλληλεγγύη; αλληλεγγύη είναι να χρησιμοποιείς τα διαθέσιμα όταν τα χρειάζεσαι: όχι το 60% των γυναικών δημοσίων υπάλληλων να παίρνουν επαπειλούμενη…

Πώς λοιπόν θα τα καταφέρουμε; Θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά. Ας αλλάξουν οι άλλοι! Δηλαδή κανείς. Με τι μέτρα; Με αυτά που θα επιβαρυνθούν οι άλλοι. Έτσι, ο καλός κύριος με τις καραμελίτσες που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες -εκτός από τους πλούσιους που αποφεύγει να πει ποιοι είναι!- πείθει τους ανεύθυνους να τον ακολουθήσουν. Αλλά αυτό δεν έκαναν πάντα; Δεν ακολουθούσαν μέχρι που η σακούλα τελείωνε; Τον ακολούθησαν τώρα. Αν τον ακολούθησαν στον γκρεμό θα δείξει. Πάντως στον παράδεισο των χαμένων δανεικών που μας έδιωξαν δεν πρόκειται να μας ξαναδεχτούν. Το προπατορικό μας αμάρτημα αναβιώνει διαρκώς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top